Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2022, 16:17
Čas čítania 0:49
Tímea Krauszová TASR

Na Slovensku pribúda počet pokusov o samovraždu. Pomoc existuje, toto sú kontakty, ktoré by mal každý poznať

NEWS DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Temné myšlienky trápia viac ľudí ako v minulom roku, no psychológovia sú pripravení pomôcť im.

Na Slovensku pribúdajú ľudia premýšľajúci nad samovraždou. Upozorňuje na to občianske združenie IPčko, ktoré na svojich linkách a v rámci krízových služieb pomoci v roku 2022 zaznamenalo 22,6-percentný nárast v téme myšlienky na samovraždu.

Pomoc existuje

Bodkočiarka je symbolom mesiaca prevencie samovrážd a všeobecne aj tejto témy. „Bodka symbolizuje koniec a čiarka znamená pokračovanie. Pre ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu, je znakom nádeje a odhodlania pokračovať v živote ďalej,“ vysvetlilo IPčko. V prvom polroku 2022 internetovú poradňu kontaktovali ľudia v súvislosti s myšlienkami na samovraždu 8 839-krát.

„V krízovom momente pokusu o samovraždu sa na nás obrátilo 1 817 ľudí,“ priblížil psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro. Dodal, že pokus siahnuť si na život je tragická udalosť, ktorá v priemere zasiahne 135 ďalších ľudí: rodinu, blízkych, priateľov a okolie. Podľa najnovších výskumov sú aj oni ohrození samovraždou.

Odborníci však pripomínajú, že pomoc je na dosah. IPčko vytvorilo mapu prvej psychologickej pomoci, ide o sieť ôsmich centier krízovej intervencie v Bratislave, Trnave, Prešove, Košiciach a Banskej Bystrici. Majú tiež pribudnúť nové v Žiline a Trenčíne. Ponúkajú osobné, bezplatné a anonymné stretnutia pre ľudí, ktorí chcú ukončiť svoj život. 

Ďalšie kontakty pre psychologickú pomoc:
– www.chcemsazabit.sk
– Krízová linka pomoci na webe alebo na čísle 0800 500 333
– www.ipcko.sk
– www.dobralinka.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia