Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Gabriela Kajtárová
4. septembra 2022 o 11:30
Čas čítania 2:09

Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O novinároch naozaj

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené
Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O novinároch naozaj
Zdroj: Matej Hakár

„Ktorý typ som ja?“ pýtali sa ma poslanci, keď som naposledy napísala stĺpček o politikoch. Vymenovala som vtedy desať typov. Nesúhlasím totiž s okrídleným tvrdením, že „všetci sú rovnakí, všetci kradnú“.

Tentoraz žiadne otázky nečakám. Píšem totiž do vlastných radov.

TYPY NOVINÁROV


TYP 1: Skokani
Sú ambiciózni. Ťahá ich to do veľkého sveta, takže práca v médiách im pripadá ako logická voľba. Časom však pochopia, že novinárčina môže byť len odrazový mostík. Rýchlo odchádzajú kamkoľvek, kde im ponúknu lepšie podmienky – za hovorcov či do politiky.

TYP 2: Novinári telom a dušou
Porozprávajú vám príbeh, ako od malička čítali noviny. To oni vydávali váš stredoškolský časopis, v médiách začali praxovať už počas vysokej. Ponuky stať sa hovorcami nedostávajú – každý totiž vie, že by ich neprijali. Etické a morálne štandardy majú nastavené pápežskejšie ako pápež. Od verejných funkcionárov žiadajú to isté. Tak to má byť.

TYP 3: Nosiči vody
Buď sa ešte hľadajú, alebo majú priemerný talent. Raz robia zdravotníctvo, raz ceny benzínu, inokedy sa narodil v ZOO hrošík. Všetky témy zvládnu, no v žiadnej neexcelujú. Bez nich by polovicu reportáží nemal kto spraviť (s výnimkou hrošíka). Novinárčinu berú ako bežný džob.

TYP 4: Investigatívci
Na tlačovkách ich takmer nestretneš. Ich články niekedy nedočítaš, lebo sa stratíš v spleti mien a schránkových firiem. Pozorne ich však dočítajú tí, o ktorých sa píše... a orgány činné v trestnom konaní.

TYP 5: Talenty
Nie sú blbí a sú správne drzí – to je predpoklad novinárskeho talentu. Kriticky myslia, vedia sa pýtať na podstatu. Ak prekonajú začiatočnícke ego, budú z nich dobrí novinári. Ak nie, skončia v type 1 alebo 6.

TYP 6: Hráči
Tenkú líniu medzi vyváženosťou a angažovanosťou prekročili. Každý pozná ich politický názor. Viac chcú ovplyvňovať než informovať.


TYP 7: Šedé myši
Na tlačovke vidíš 30 ľudí, tretinu z nich po mene nepoznáš. Takmer nikdy nekladú otázky. Nevieš, či robia v tlačovej agentúre, pre web, rádio či print. Kým ty prídeš do redakcie, oni už dávno publikovali odpovede na tvoje otázky.


TYP 8: Vyhoretí
Rokmi ich pomleli uzávierky a stres, nekonečný kolobeh hľadania vlastných tém a víkendové služby. Majú deti, chcú ich vidieť vyrastať. Niektorí vydržia, niektorí odídu. Novinárov robia prevažne mladí ľudia, pretože toto tempo pri plnom psychickom zdraví vydržia do stredného veku len skalní.


TYP 9: Čierne ovce
Píšu na objednávku či v prospech pochybných záujmov. Odmoderujú aj politika, ktorého im do relácie natlačili úplne nezmyselne, spravia reportáž podľa vopred napísaných nôt. Aj v „štandardných médiách“ takých bohužiaľ zopár je. O koho ide, nechám na úsudku čitateľa.


TYP 10: NE-novinári
Peniažky od Kočnera, z ruskej ambasády či politických strán im nesmrdia. Zobrali do rúk príborový nôž a vyhlásili sa za chirurgov. Vlastné názory a komentáre si pletú so správami, pod články sa často nepodpíšu. Nevynechajú žiadnu tlačovku opozičného politika, vďaka ktorému existujú – prišli sa tam pýtať nekritické otázky. Tvária sa ako reálne médiá, do názvov si dávajú slová evokujúce serióznosť – napríklad „magazín“, „report“ či „správy“. Pritom sú to len handry na niečie použitie – niektorí aj z vlastného presvedčenia. Novinárom nie je každý, kto sa zaňho vyhlási. Nestačí mať web či youtubový kanál.

Moja typológia je, samozrejme, pre zábavu. Nezahŕňa komentátorov, bulvár, vojnových reportérov, fotografov, zahraničných korešpondentov, magazíny, šporťákov a XY ďalších.
Ak budete nabudúce počuť politika nadávať na „médiá“, položte si otázku, koho tým myslí. Nie sme jednoliaty celok, vzájomne si konkurujeme. Ak nás politik hádže do jedného vreca, vedome vami manipuluje. Ak mu veríte, je to vaša nevedomosť.

Niekto má novinárov za hlupákov, niekto za hrdinov. Pravda je tentoraz – výnimočne – uprostred. Sme normálni ľudia ako v každom inom povolaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia