Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. septembra 2022 o 12:23
Čas čítania 1:17

Severná Kórea zintenzívnila potláčanie ľudských práv a slobôd. OSN chce Kim Čong-una dostať pred Medzinárodný trestný súd v Haagu

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Severná Kórea zintenzívnila potláčanie ľudských práv a slobôd. OSN chce Kim Čong-una dostať pred Medzinárodný trestný súd v Haagu
Zdroj: TASR/AP

K zhoršeniu ľuských práv prispela aj pandémia koronavírusu.

Severná Kórea zintenzívnila potláčanie ľudských práv a slobôd. Uvádza sa to v novej správe generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. V správe sa takisto píše, že Bezpečnostná rada OSN by mala zvážiť aj postúpenie Severnej Kórey na Medzinárodný trestný súd v Haagu v súvislosti s možnými zločinmi proti ľudskosti.

Správa konštatuje, že nedošlo k nijakému pokroku, čo sa týka vyvodzovania zodpovednosti za porušovanie ľudských práv v tejto izolovanej severoázijskej krajine. Správa takisto poukázala na už v minulosti zdokumentované prípady, ktoré môžu predstavovať zločiny proti ľudskosti.

Šéf OSN preto apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby na ľudskoprávnu situáciu v KĽDR zareagovalo. V 18-stranovej správe teraz už bývalej vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, mapujúcej obdobie od augusta 2021 do júla 2022, sa píše, že k ďalšiemu obmedzovaniu ľudských práv došlo v KĽDR počas koronavírusovej pandémie, keď boli zavedené viaceré opatrenia vrátane lockdownov.

Guterres uviedol, že covidové reštrikcie, ktoré uzavreli hranice a obmedzili slobodu pohybu a sociálne interakcie v rámci krajiny, „umožnili vláde ešte viac potlačiť obeh informácií a myšlienok medzi ľuďmi”.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Tento vývoj podľa slov šéfa OSN ešte viac prispieva k represívnemu politickému a bezpečnostnému systému krajiny, ktorý „na potláčanie vôle ľudí, ich rozdeľovanie, zasievanie nedôvery a potláčanie akejkoľvek kolektívnej vôle či autentickej domácej kultúry využíva metódy dohľadu, nátlaku, strachu a trestov”.

Správa takisto spomína zákon z roku 2020, ktorý údajne umožňuje uložiť doživotný trest odňatia slobody či dokonca trest smrti komukoľvek, kto vlastní veľké množstvo mediálnych materiálov z Južnej Kórey alebo ich distribuuje.

Obyvatelia Severnej Kórey, ktorým sa z nej podarilo utiecť, vyjadrovali obavy, že ich za kritiku vlády pošlú do politických väzenských táborov. Podľa správy OSN existuje v KĽDR päť takýchto táborov.

Vládnuca Kórejská strana práce obyvateľov krajiny rozdeľuje do troch skupín podľa ich „lojality a podvolenia sa centralizovanej vláde”, uvádza OSN. Podľa severokórejských utečencov ovplyvňuje táto klasifikácia množstvo ľudskoprávnych oblastí – vrátane prístupu k vyššiemu vzdelaniu, k bývaniu, jedlu, zamestnaniu či účasti na veciach verejných, ale aj k svadbe a rodinnému životu.

Domov
Zdieľať
Diskusia