Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
24. augusta 2022, 6:47
Čas čítania 0:50

Koniec kníh o Winnetouovi? Nemecký vydavateľ vraví, že sú rasistické, a sťahuje ich z edičného plánu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Dielo, ktoré započal Karl May, vraj nereflektuje historickú realitu.

Nemecké vydavateľstvo Ravensburger Verlag sťahuje z edičného plánu dve najnovšie knihy o Winnetouovi. Dôvodom je kritika zobrazovania rasových stereotypov. Vydavateľstvo detských kníh čelilo podľa The Guardian obvineniam z rasizmu a privlastňovania si atribútov cudzej kultúry.

Zrušenie predaja najnovších kníh potvrdilo vydavateľstvo kamenným aj internetovým kníhkupectvám vrátane Amazonu. Vydavateľstvo tvrdí, že aj v súvislosti s nedávno uvedeným filmom The Young Chieftain Winnetou dostalo množstvo negatívnych reakcií od čitateľov. V Nemecku sa momentálne diskutuje aj o stiahnutí predmetného filmu z distribúcie. 

Najostrejšia kritika naratívu príbehov o Winnetouovi sa sústredí na vytváranie falošnej ilúzie mierového až idylického spolunažívania, ktoré je v príkrom rozpore s historickými faktmi. Príbehy o priateľstve Old Shatterhanda a Winnetoua sú vraj založené na kolonialistickom stereotype a ignorujú tragickú genocídu pôvodných obyvateľov Ameriky.

23. apríla 2024, 9:00 Čas čítania 3:54 Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky?

Prvá kniha o dobrodružstvách indiánskeho náčelníka vyšla v roku 1875. Postavu Winnetoua vytvoril spisovateľ Karl May, ktorý patrí k najpredávanejším nemeckým autorom. Jeho knihy boli preložené do 40 jazykov a predalo sa 200 miliónov ich výtlačkov. Bulvárny denník Bild v reakcii na krok vydavateľa píše o zbytočnej „woke“ hystérii, ktorá „chce na hranici upáliť hrdinu nášho detstva“.

Domov
Zdieľať
Diskusia