Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
22. augusta 2022, 15:29
Čas čítania 1:14

Poslanci Igora Matoviča chcú obmedziť Žilinkovu 363. Tvrdia, že generálny prokurátor paragraf zneužíva

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Hovoria o potrebe zúžiť využívanie paragrafu na podstatné pochybenia.

Poslanci OĽaNO sa chcú postaviť nadužívaniu paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Milan Vetrák a Lukáš Kyselica predkladajú novelu, ktorá má byť základnou zmenou a má obmedziť využitie paragrafu na najzávažnejšie prípady a pochybenia.

Ustanovenie by sa napríklad nemuselo automaticky týkať preskúmavania uznesenia o vznesení obvinenia. Na základe diskusií s inými koaličnými stranami autori návrhu predpokladajú, že zmena by mohla prejsť do druhého čítania. Následne by chceli verejnú diskusiu.

Žilinka
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Boris Kollár zatiaľ zmenu paragrafu 363 úspešne blokoval

„Doteraz sa nám veľmi nedarilo dosiahnuť aspoň minimálnu zhodu v rámci vlády, štvorkoalície, ale snažili sme sa presviedčať partnerov, že zmena je nevyhnutná. Minimálne do určitej miery. Napokon, hovoríme o tom aj v programovom vyhlásení vlády,“ uviedol Vetrák. 


Kyselica podčiarkol, že paragraf 363 má v prípravnom konaní fungovať ako mimoriadny opravný prostriedok. Podľa jeho slov sa ustanovenie aktuálne zneužíva ako ďalší stupeň odvolania.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Hovorí o potrebe zúžiť využívanie paragrafu na podstatné pochybenia. Priblížil, že by to mali byť napríklad veci, na základe ktorých by aj súd odmietol obžalobu.


Vetrák s Kyselicom veria, že za návrh bude aj Sme rodina, ktorá zmeny paragrafu doteraz odmietala. Vetrák ozrejmil, že názor SaS dlhodobo poznajú. Predpokladá, že SaS bude chcieť právomoc generálneho prokurátora ešte viac zúžiť.

Priznal, že s generálnym prokurátorom zmenu nekonzultovali, keďže jeho názor takisto dlhodobo poznajú.

Bude rozhodovať o Ficovi

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude čoskoro rozhodovať o žiadosti Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí chcú, aby im využitím paragrafu 363 zrušil obvinenia v kauze Súmrak. Na kauzu majú Žilinka s Ficom podobný pohľad, ak ide o chybný procesný postup OČTK v prípade rozhodovania o sťažnosti. Obaja majú pocit, že vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor si v tomto prípade nesplnili povinnosti.

Kontruje im policajný prezident Štefan Hamran sériou argumentov o tom, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka nerozhoduje konzistentne a okrem kauzy Súmrak sa mýli aj v prípade Vladimíra Pčolinského, čurillovcov a v ďalších exponovaných prípadoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia