Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. augusta 2022, 9:32
Čas čítania 0:54

Nový školský rok bude podľa Branislava Gröhlinga bez prísnych opatrení. Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenia

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Žiaci ani učitelia nebudú musieť od septembra nosiť rúško či respirátor.

Minister školstva Branislav Gröhling predpokladá, že najbližší školský rok prebehne „slobodne a bez zásadných covidových opatrení“. Verí, že v bežnom režime prebehne celý školský rok. Gröhling na úvod tlačovej konferencie o koronavírusových opatreniach v školách hovoril aj o vládnej kríze. Pozícia SaS je podľa neho pred koaličným stretnutím v Bôriku jasná a jeho demisia je pripravená.

Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenie. To znamená, že spolužiaci ani blízke kontakty nakazených žiakov nemusia podstúpiť karanténu. Izolovať sa budú len pozitívne osoby. Regióny však môžu v prípade vzniku lokálneho ohniska vyhlásiť „ekvivalent chrípkových prázdnin“.

Slovenské školy sa tak v podstate budú riadiť rovnakými opatreniami, aké platia v širšej populácii. Ministerstvo školstva tak kopíruje opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Školy môžu bez obáv naďalej plánovať výlety, exkurzie či lyžiarske výcviky.

Zaočkovaných jednou dávkou je 72 percent zamestnancov škôl. Tretiu dávku vakcíny absolvovalo 44 percent učiteľov.

 
Žiaci ani učitelia nebudú musieť od septembra nosiť rúško či respirátor. Školy nemusia vypĺňať covidové formuláre a povinné nebudú ani samotesty. Po prerušení dochádzky dieťaťa bude rodič musieť naďalej ukázať potvrdenie o bezpríznakovosti. Na základe mimoriadnej situácie budú ospravedlnenky bez udania dôvodu stále platné 5 pracovných dní.

 
Záujem o samotesty potvrdilo v júli 61 percent rodičov. Školy tak majú k dispozícii 2 milióny testov zo správy hmotných rezerv. K dispozícii ostáva ďalších 1,6 milióna. Najmenší záujem o testy bol v Košickom a najvyšší v Nitrianskom kraji. 

Domov
Zdieľať
Diskusia