Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
10. augusta 2022, 8:34
Čas čítania 1:05

V Číne hlásia desiatky prípadov nového vírusu Langya, ktorý spôsobuje horúčky a kašeľ. Prenášajú ho zrejme hlodavce

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nový henipavírus Langya (LayV) prvýkrát objavili v severovýchodných provinciách Šan-tung a Che-nan koncom roka 2018, ale vedci ho oficiálne identifikovali až minulý týždeň.

V Číne identifikovali nový vírus Langya (LayV), ktorý sa pravdepodobne prenáša zo zvierat na ľudí a spôsobuje horúčky, únavu, kašeľ, stratu chuti do jedla a bolesti svalov. Píše o tom The Guardian.

Nový henipavírus Langya (LayV) prvýkrát objavili v severovýchodných provinciách Šan-tung a Che-nan koncom roka 2018, ale vedci ho oficiálne identifikovali až minulý týždeň. Vírus patrí do rovnakej skupiny paramyxovírusov rodu Henipavirus, ako sú vírusy Hendra (HeV) a Nipah (NiV). Medzi paramyxovírusy patria aj pôvodcovia mumpsu či osýpok.

Čínski, austrálski a singapurskí vedci v časopise New England Journal of Medicine načrtli, že doterajšie prípady „neboli smrteľné ani veľmi závažné“, a že „nie je dôvod na paniku“.

Vedci okrem ľudí skúmali voľne žijúce zvieratá. Vírusovú RNA LayV mala viac ako štvrtina voľne žijúcich piskorov (hmyzožravec, ktorý pripomína škrečka, pozn. red.), čo naznačuje, že tento živočích môže byť jeho prirodzeným hostiteľom. Vírusom sa nakazili dve percentá domácich kôz a päť percent psov. 

Prenos medzi ľuďmi nie je istý

Vedci uviedli, že stále nie je jasné, či sa vírus môže prenášať medzi ľuďmi. Z 35 dosiaľ zaznamenaných ľudí, u ktorých zistili tento vírus, pracovali v poľnohospodárstve alebo v továrňach. „Sledovanie kontaktov neodhalilo žiadny ďalší prenos LayV, ale naša vzorka bola príliš malá na to, aby sme mohli určiť stav prenosu z človeka na človeka,“ skonštatovali výskumníci.

Taiwanské centrum pre kontrolu chorôb v nedeľu oznámilo, že zavedie opatrenia na monitorovanie tohto vírusu.

Portál The Guardian pripomína, že odborníci na infekčné choroby už dlhodobo varujú, že klimatická kríza a ničenie prírody zvyšujú riziko prenosu vírusov zo zvierat na ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia