Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
7. augusta 2022, 14:51
Čas čítania 1:03

Bezcieľne rozjímanie zvyšuje kreativitu a pocit vlastnej hodnoty, zistili vedci. Ľudia však častejšie hľadajú rozptýlenie

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené
Bezcieľne rozjímanie zvyšuje kreativitu a pocit vlastnej hodnoty, zistili vedci. Ľudia však častejšie hľadajú rozptýlenie
Zdroj: Unsplash/na voľné použitie

Psychológovia z univerzity v Tübingene zistili, že „čumenie do blba“ nám môže pomôcť pri riešení problémov, zvýšiť našu kreativitu, posilniť predstavivosť a prispieť k pocitu vlastnej hodnoty.

Bezcieľne „čumenie do blba“ a hĺbanie je pre náš mozog prospešnejšie, ako sme si mysleli. Nemeckí vedci z univerzity v Tübingene zistili, že táto zdanlivo jednoduchá činnosť nám môže pomôcť pri riešení problémov, zvýšiť našu kreativitu, posilniť predstavivosť a prispieť k pocitu vlastnej hodnoty, interpretuje štúdiu portál The Guardian.

Psychológovia skúmali viac ako 250 „rozjímajúcich“ ľudí, ktorí na začiatku odhadovali, nakoľko bude pre nich táto činnosť príjemná. Väčšina ju vo všeobecnosti nepovažovala za atraktívnu. Následne ich vedci vyzvali, aby sa cielene nechali unášať myšlienkami – účastníci museli 20 minút len tak sedieť a premýšľať, pričom nemohli používať smartfón, čítať alebo sa prechádzať.

Na konci experimentu väčšina ľudí v dotazníku uviedla, že táto činnosť bola pre nich oveľa uspokojivejšia, než na začiatku očakávali. Výsledky ostali rovnaké bez ohľadu na to, či účastníci sedeli sami v malej miestnosti, stane či v skrini. Pozitívny efekt priniesli už prvé tri minúty.

S mobilom nie je o nič lepšie

Druhá testovacia skupina mala 20 minút prístup k digitálnym zariadeniam. Pôvodne sa očakávalo, že táto skupina si svoj „čas pre seba“ užije viac, no napokon sa ukázalo, že obe skupiny mali z aktivít rovnakú radosť.

„Tieto výsledky majú v súčasnej ére, keď sme zaplavení informáciami, mimoriadny význam,“ povedal vedúci výskumu Kou Murayama.

Štúdia však priniesla ešte jeden poznatok. Napriek tomu, že ľudia sa radi nechávajú unášať svojou mysľou – keď dostanú príležitosť – niektorí to stále považujú za namáhavú činnosť a namiesto ponárania sa do vlastných myšlienok hľadajú rozptýlenie. Na vine sú podľa vedcov najmä smartfóny.

„Pre niektorých ľudí bolo rozjímanie veľmi náročné, najmä ak inklinovali k negatívnemu mysleniu,“ píšu vedci v štúdii.

Domov
Zdieľať
Diskusia