Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Proxima Store.
12. augusta 2022, 13:30
Čas čítania 3:38
Sponzorovaný obsah

6 tipov ako vytvoriť z balkóna oázu oddychu ako z Instagramu

6 tipov ako vytvoriť z balkóna oázu oddychu ako z Instagramu
Zdroj: Unsplash/Roberto Nickson
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE DIZAJN TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Vďaka jednoduchej rekonštrukcii sa môže z tvojho balkóna stať dokonalé miesto na odpočinok.

Po dlhom pracovnom dni si potrebuješ uvariť večeru. Tvoje telo a myseľ si však pýtajú trochu oddychu. Ideálne na čerstvom vzduchu s kávou a vyloženými nohami. Mohol by si si posedieť na balkóne, no ten tvoj nevyzerá ako relaxačný kútik, ale ako chaotické skladisko. Skús si ho zútulniťNiekedy totiž netreba veľa námahy a z balkóna sa môže stať tvoje obľúbené miesto.

balkón
Zdroj: Unsplash/Spacejoy

Plánovanie ti ušetrí peniaze 

Pri každej rekonštrukcii je kľúčové plánovanie. Kým teda začneš s úpravami, pouvažuj nad svojím rozpočtom, rozsahom úprav aj štýlom, ktorý sa ti páči. Prehľadne si to pospisuj a zodpovedaj si všetky dôležité otázky. Zvládneš to sám alebo niekoho požiadaš o pomoc? Ak sa v tom strácaš už teraz, nezúfaj. V spolupráci s Proxima Store ti prinášame 6 tipov, vďaka ktorým sa z tvojho balkóna stane harmonický priestor. 

1. Vyber si svoj balkónový štýl

Vybrať si z kvanta kreatívnych nápadov, ktoré objavíš na internete, nebude vôbec jednoduché. Preto ti pomôže, keď si zvolíš jeden štýl, podľa ktorého svoj balkón upravíš. Niektorým sa páčia napríklad bohémske či moderné balkóny, iným balkóny v škandinávskom, marockom alebo vidieckom štýle a ďalší preferujú balkóny plné romantiky v štýle shabby chic.

balkón
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel

Mysli však na to, že štýl, pre ktorý sa rozhodneš, bude o tebe niečo prezrádzať. V prípade, že sa ti páčia viaceré štýly, zvoliť si musíš ten, s ktorým sa skutočne stotožňuješ a ladí so spôsobom tvojho života. Ak si taký doteraz nenašiel, môžeš ich, samozrejme, zmixovať. Vopred však upozorňujeme, že takýto krok sa nezaobíde bez estetického cítenia a dobrého plánu. Inak výsledok nemusí byť taký, ako si si predstavoval. 

2. Pohodlné sedenie

Nie, ak chceš mať z balkóna svoju oddychovú zónu, tvrdá malá stolička rozhodne stačiť nebude. Na výber máš ratanové stoličky, klasické, ale aj závesné kreslá či balkónové drevené lavice s odkladacím priestorom. Možností je veľa. Jednou z nich je aj kedysi veľmi obľúbené nízkonákladové paletové sedenie. Ak sa však rozhodneš, že do budovania svojej relaxačnej oázy ideš skutočne vo veľkom, tou pravou voľbou pre teba bude skôr závesné hojdacie kreslo.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PROXIMA.store (@store.proxima)

Vďaka jeho tvaru sa v ňom budeš cítiš bezpečne, komfortne a útulne. Z obyčajného čítania knihy sa v ňom stane obzvlášť príjemný zážitok. Zabalíš sa do hrejivej deky, v ruke budeš mať šálku dobrej kávy či obľúbený čaj a z toho kresla ťa už pravdepodobne nikto nedostane. Samozrejme, ak má tvoj balkón na túto alternatívu príliš skromné rozmery, dobrou voľbou bude aj štýlová stolička s opierkami na ruky.

hojdacie kreslo je môj sen

3. Vankúše sú základ

Je jedno, ktorú možnosť sedenia si zvolíš, len nezabudni na veľa vankúšov, podušiek a huňatú deku či štýlový pléd vhodný na chladnejšie dni. Vankúše a deky vedia totiž každý priestor zútulniť na počkanie. Prinesú farby, zdôraznia štýl, ktorý si si vybral a, samozrejme, zvýšia pohodlie. Vyber si ich podľa svojho vkusu, ale tento tip určite nepreskakuj. Mäkké vankúše a hrejivé deky by ti totiž na balkóne určite chýbali. 

vankúše
Zdroj: Unsplash/micheile dot com

4. Balkónový záhradkár

Využi slnečné lúče na svojom balkóne. Ak je tvojím snom záhrada plná domáceho ovocia a zeleniny, avšak bývaš v byte s malým balkónom, skús ho využiť naplno. Už dávno totiž neplatí, že na balkóny sa hodia výhradne muškáty. Dopestovať si môžeš všemožné bylinky, ale aj domáce cherry paradajky, čili papričky, listový šalát či balkónové jahôdky. Postačí pravidelné polievanie a dobrá starostlivosť a tvojou odmenou možno bude voňavá bazalka či paradajky, ktoré ešte nikdy nechutili tak dobre. Záhradu snov ti to zrejme nenahradí, ale aj balkónová záhradka, s ktorou budeš mať, mimochodom, oveľa menej práce, ako s tou za domom, bude zútulňovať tvoj balkón a dodá mu tú správnu atmosféru domova. 

bazalka
Zdroj: Unsplash/Lena Mytchyk

5. Svetlá všetko vylepšia 

Ak už teraz vieš, že na svojom novom balkóne sa nebudeš len opaľovať, ale rád tam stráviš aj letný večer s pohárom dobrého vína, toto je tip pre teba. Podvečer svetlo zohráva kľúčovú úlohu. Skúsiť môžeš svetelné reťaze, lampáše aj sviečky. Vyskladaj si to podľa vlastných preferencií. Nezabúdaj však na to, že do oázy oddychu sa ostré a chladné svetlo príliš nehodí. Radšej teda siahni po jemnejšom osvetlení v teplých tónoch, ktoré z tvojho balkóna urobí mekku romantiky a relaxu.

svetlá
Zdroj: Unsplash/Álvaro Serrano

6. Detaily, ktoré vytvoria pocit domova

Okrem svetielok a vankúšov môžeš svoj balkón zútulniť aj inak. Aspoň teda v prípade, že nie si minimalista, ktorý má rád čistý priestor. K sedeniu, ktoré si si vybral, môžeš doladiť štýlový stolík a položiť naň vázu s čerstvými kvetmi či vonnú sviečku. Ak máš rád kvety, môžeš na svoj balkón zakomponovať praktickú stenu na kvetináče či rôzne vyvýšené stojany na kvety, vďaka ktorým sa obklopíš rastlinkami úplne jednoducho.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Small Balcony Design (@smallbalconydesign)

Rozhodne pouvažuj aj nad zaujímavým kobercom či umelou trávou. Báť sa dokonca nemusíš ani novej podlahovej krytiny, pretože ju zvládne položiť aj kutil bez skúseností. Práve pri tomto šiestom tipe je veľký priestor na tvoju fantáziu a vkus. Vďaka detailom, ktoré si zvolíš, získa tvoj nový balkón jedinečný rukopis. Urob si ho podľa seba, aby každý detail dotváral tvoje harmonické balkónové útočisko. 

Závesné kreslo
Zdroj: PROXIMA

Neboj sa zmeny

Predstav si miesto, na ktorom si môžeš v pokoji čítať knihu, piť kávu, sledovať západ slnka alebo meditovať. Cítiš sa tam príjemne a rád sa na toto miesto vraciaš. A to aj každý deň. Pred školou, po práci, ale aj vtedy, keď si chceš len tak poleňošiť. Môžeš ho mať priamo u seba doma. Len sa musíš rozhýbať a začať s malou rekonštrukciou alebo jednoduchým zútulňovaním svojho balkóna. Zainvestuj do svojho relaxačného miesta. Dopraj si hojdacie kreslo alebo si vytvor svoju balkónovú záhradku. Uvidíš, bude to stáť za to.

závesné kreslo
Zdroj: PROXIMA
Využi zľavu s kódom REFRESHER10
Domov
Zdieľať
Diskusia