Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
1. augusta 2022, 8:41
Čas čítania 1:23

Na Balkáne rastie napätie. Kosovo oznámilo, že odloží nové pravidlá na hranici so Srbskom o mesiac

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V nedeľu večer stovky etnických Srbov zablokovali dopravu, keď zaparkovali kamióny na cestách smerom k hraničným priechodom.

Kosovská vláda v nedeľu večer rozhodla, že o mesiac odloží implementáciu nových pravidiel na hraniciach so Srbskom, ktoré vyvolali napätie na severe krajiny, kde etnickí Srbi blokovali cesty a neznámi ozbrojenci strieľali na policajtov. Polícia v nedeľu po tomto incidente, pri ktorom nikto neutrpel zranenia, uzavrela dva hraničné priechody so Srbskom.

Najnovšie napätie vo vzťahoch Belehradu a Prištiny vyvolalo opatrenie, podľa ktorého osoby vstupujúce na územie Kosova so srbskými dokladmi totožnosti ich budú musieť od 1. augusta počas pobytu v krajine nahradiť dočasným dokladom. Etnickí Srbi, ktorí majú evidenčné čísla vozidiel vydané Srbskom, ich mali do dvoch mesiacov vymeniť za kosovské.


Kosovský premiér Albin Kurti v nedeľu povedal, že ide o recipročný krok, keďže Belehrad požaduje to isté od kosovských občanov vstupujúcich do Srbska. Po stretnutí s americkým veľvyslancom v Kosove Jeffreym Hovenierom informoval, že jeho vláda sa rozhodla vyhovieť jeho požiadavke o odloženie implementácie nového režimu o 30 dní, teda do 1. septembra.


Vláda vo vyhlásení uviedla, že sa bude usilovať o to, aby boli v pondelok „odstránené všetky barikády a bola nastolená úplnú sloboda pohybu“. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell na Twitteri privítal rozhodnutie Prištiny a uviedol, že očakáva, že „všetky zátarasy budú okamžite odstránené“.

Ak budeme napadnutí, Srbsko vyhrá, povedal Vučič

V nedeľu večer stovky etnických Srbov zaparkovali kamióny, cisterny a iné veľké vozidlá na cestách smerom k hraničným priechodom Jarinje a Brnjak, a tým zablokovali dopravu, informoval spravodajca AFP. Okolo barikád sa zhromaždili davy miestnych Srbov s úmyslom tam zostať.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Pierre Crom


Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu varoval, že „Srbsko vyhrá“, ak budú Srbi napadnutí. Kurti následne obvinil Vučiča z podnecovania „nepokojov“. Mierové sily z misie KFOR pod vedením NATO vo vyhlásení označili bezpečnostnú situáciu na severe Kosova za napätú.

14. septembra 2022, 14:30 Čas čítania 7:24 Náš balkánsky roadtrip: Plávali sme v mori v Čiernej Hore, stratili pasy v Srbsku a jedli najlepší kebab v Bosne a Hercegovine Náš balkánsky roadtrip: Plávali sme v mori v Čiernej Hore, stratili pasy v Srbsku a jedli najlepší kebab v Bosne a Hercegovine

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008. Väčšina členských štátov EÚ ju uznala, avšak Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko tak doteraz neurobili. Etnickí Srbi, ktorí tvoria väčšinu na severe Kosova, neuznávajú autoritu Prištiny.

Zostávajú politicky lojálni Srbsku, ktoré im stále poskytuje finančnú podporu. Rozhovory medzi Kosovom a Srbskom pod záštitou EÚ, ktoré sa začali v roku 2011, zatiaľ neviedli k normalizácii vzťahov.

Domov
Zdieľať
Diskusia