Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júna 2022, 12:30
Čas čítania 6:09
Dominik Vetrák

10 najlepších seriálov na Disney+, ktoré nie sú od Marvelu a Star Wars

FILMY A SERIÁLY DISNEY+ PROGRAM DISNEY+
Uložiť Uložené

Na Disney+ je oveľa viac kvalitných seriálov než len tie od Disney a Marvelu.

Štrnásteho júna 2022 spustila spoločnosť Disney na Slovensku a v Česku svoju streamovaciu službu Disney+. Mnohí čakali, že to bude len zmes pixaroviek, rozprávok, animákov a filmov od Disney, Marvelu a Star Wars.

Lenže v našom regióne je súčasťou Disney+ aj čiastočný katalóg streamovacej služby Hulu (tá patrí pod Disney) či hollywoodskeho štúdia 20th Century Fox a mnohých ďalších štúdií, ktoré Disney zastrešuje pod názvom Star. Rozhodli sme sa teda odporučiť ti 10 skvelých seriálov, ktoré nájdeš na Disney+, pričom nepochádzajú z produkcie Marvelu alebo Star Wars. 

Vďaka členom nášho klubu Refresher+ môžeme aj naďalej písať takéto články. Ak sa ti páčia naše výbery a odporúčania filmov a seriálov nielen na streamovacích službách, podpor nás

1. Prison Break (2005 – 2017)

Žáner: dráma

Dĺžka seriálu: 5 sérií – 90 epizód dlhých 44 – 55 minút (vyše 60 hodín)

Status: Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 8,3/10

Dabing/titulky: Seriál má len české titulky.

Prison Break je legendárny seriál, ktorí sme viacerí pozerali ešte ako deti či tínedžeri. Po slabšej finálnej sérii sa jeho fanúšikovia dočkali v roku 2017 podareného pokračovania.

Odporúčané
Netflix sa opäť prekonal. V máji bude mať najslabší mesiac roka. S akými seriálmi ho chce zničiť Disney+, HBO Max a Apple TV+? Netflix sa opäť prekonal. V máji bude mať najslabší mesiac roka. S akými seriálmi ho chce zničiť Disney+, HBO Max a Apple TV+? 2. mája 2024, 9:30

Dej sa zameriava na dvoch bratov, ktorí sa spoločne snažia ujsť z prísne stráženého väzenia. Skončia však v ďalšom väzení a nakoniec sa zapletú do vládnych konšpirácií. Ak sa zmieriš s dejom jemne pritiahnutým za vlasy, cliffhangermi na konci epizód a so slabšími poslednými sériami, dočkáš sa napínavého príbehu so sympatickými postavami a s množstvom prekvapujúcich dejových zvratov. 

2. Pam & Tommy (2022)

Žáner: biografická dráma

Dĺžka seriálu: Miniséria má 1 sériu s 8 epizódami dlhými 33 – 52 minút (5 a pol hodiny).

Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 7,3/10

Dabing/titulky: český dabing bez titulkov

 

Pohľad na vzťah herečky a sexsymbolu Pamely Anderson s hudobníkom Tommym Leem tvorcom celkom vyšiel. Niektoré epizódy mali pomalšie tempo a vieme si predstaviť, že by ich tvorovia skrátili, no páčili sa nám postavy, uletený príbeh podľa skutočných udalostí a bravúrne herecké výkony Setha Rogena, Lily James či Sebastiana Stana.

Práve poslední dvaja menovaní si zahrali Pamelu a Tommyho a dokonale sa s postavami zžili, pričom sa na hviezdny pár aj veľmi podobali.

Po príbehu o tom, ako im ich bývalý zamestnanec ukradol kazetu s domácim pornom a šíril ju do celého sveta, budeš celebrity, ktorým uniknú nahé videá a fotky, vnímať úplne inak. Pam & Tommy je celkom depresívny príbeh, a to aj napriek pestrému a „živému“ štýlu, aký tvorcovia seriálu zvolili. 

3. Modern Family (2009 – 2020)

Žáner: rodinná komédia

Dĺžka seriálu: 11 sérií – 250 epizód dlhých 20 minút (vyše 90 hodín)

Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 8,5/10

Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

 

V centre príbehu sú tri rodiny. Jay Pritchett sa oženil so sexy Kolumbijčankou Gloriou a hľadá si cestu k jej synovi Mannymu. Jayova dcéra zase s Philom vychováva tri deti. Alex je inteligentná, Hailey je tak trochu zaostalá pubertiačka, ktorá myslí iba na chlapcov, a Luke je trochu pomalší. Veľkú rodinu uzatvára Jayov syn Mitchell, ktorý žije so svojím partnerom Cameronom a s ich adoptovanou dcérou Lily. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Počas 11 sérií budeš sledovať, ako jednotlivé postavy starnú a ako sa z detí stávajú dospelí ľudia, čo má neuveriteľne silnú nostalgickú energiu. Seriál nemá veľmi ucelený príbeh a ide skôr o poviedkové príbehy o bežných rodinných problémoch a stresových situáciách, ktoré ťa však rozosmejú. Humor pramení z využívania stereotypov, občasných „prúserov“, ktoré postavy vytvoria, či z detskej hlúposti.

4. What We Do in the Shadows (2019 – x)

Žáner: komédia

Dĺžka seriálu: 3 série – 30 epizód dlhých 20 – 30 minút (15 hodín)

Status: Celkovo bude mať minimálne 6 sérií.

Hodnotenie na IMDb: 8,6/10

Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

Bláznivý seriál od tvorcov rovnomenného filmu si udržiava kvalitu v každej sérii a my sme z neho nadšení. Pri žiadnom inom seriáli sa totiž tak nesmejeme. Dej sleduje štvoricu upírov žijúcich v USA, ktorí sa pokúšajú zapadnúť do spoločnosti a zároveň nájsť zmysel svojich životov.

 

Príbeh sa vyvíja zaujímavým smerom, ponúka niekoľko prekvapení a nečakaných scén, no pri tom všetkom stále dokáže byť aj nesmierne vtipný. Ak sa rád pozeráš na sympatické a originálne spracované postavy a rád sa smeješ, tento seriál si zamiluješ. 

5. Homeland (2011 – 2020)

Žáner: krimidráma

Dĺžka seriálu: 8 sérií – 96 epizód dlhých väčšinou 45 minút (vyše 80 hodín)

Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 8,3/10

Dabing/titulky: Seriál môžeš pozerať s nemeckými či anglickými titulkami. 

Seriál s názvom Homeland sa od vynikajúcej debutovej série z roku 2011 dokázal postupne prepracovať na celosvetovo obľúbenú a pravidelne oceňovanú stálicu televíznych obrazoviek. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Ide o kriminálny špionážny dramatický príbeh, ktorý divákov uchvátil už v prvej sérii. V nej vidíme, ako sa seržant Nicholas Brody po ôsmich rokoch vracia domov zo zajatia v Iraku. Na krk mu dýcha chorobne podozrievavá agentka CIA, ktorá v ňom vidí spiaceho člena teroristickej siete al-Káida a zradcu chystajúceho útok na USA.

6. Legion (2017 – 2019)

Žáner: komiksová sci-fi dráma

Dĺžka seriálu: 3 série – 27 epizód dlhých 41 – 80 minút (24 hodín)

Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 8,2/10

Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

Ústredný hrdina menom David Haller, ktorého stvárňuje Dan Stevens, je na stránkach komiksov synom samotného Charlesa Xaviera (Professor X zo série X-Men) a Gabrielle Hallerovej. Prezývajú ho Legion a hrdinovia v komiksoch ho považujú za jedného z najsilnejších mutantov v marvelovskom svete. Seriál však nie je plný blockbusterových akčných scén.

Sem-tam sa nejaká objaví, no Legion sa nesie skôr v duchu psychologickej drámy s dôrazom na postavy. David tu nebojuje s komiksovými superzloduchmi, ale je pacientom v psychiatrickej liečebni. Lekári mu diagnostikovali schizofréniu. Po istom čudesnom zážitku však zisťuje, že hlasy v diaľke nemusia byť iba výplodom jeho mysle. Ak máš rád mysteriózne sci-fi a „mind-fu*ky“, Legion si zamiluješ. 

7. Sollar Opposites (2020 – x)

Žáner: animovaná sci-fi komédia

Dĺžka seriálu: 2 série – 17 epizód dlhých 22 minút (vyše 6 hodín)

Status: Tvorcovia oznámili 3. sériu na rok 2023.

Hodnotenie na IMDb: 8/10

Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

Seriál sleduje dve dejové línie. Hlavná dejová línia sa sústreďuje okolo mimozemšťanov z planéty Schlorp. Korvo je vedec, ktorý drží pokope „rodinu“ mimozemšťanov. Tí sa usídlili na Zemi po zničení svojej planéty. Seriál vytvorili tvorcovia animovaného hitu Rick & Morty, takže je v ňom veľa podobností. Ponúka však vlastné, originálne sci-fi nápady. O tom ťa presvedčí aj druhá dejová línia seriálu. 

Odporúčané
Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? 9. apríla 2024, 16:30

Tá sleduje minisvet s názvom The Wall. Stvoril ho mimozemský chlapec Yumyulack, pretože sa rozhodol trestať ľudí, ktorí ho nahnevali. V stene tak skrýva uzavretý komplex prepojených minimiestností, do ktorých vhadzuje ľudí zmenšených na veľkosť mravcov. Postupne v stene vybudujú celkom nový svet, komunitu, náboženstvá, čo čoskoro prerastie v samostatnú dejovú os s hlavnými a vedľajšími postavami.

8. Firefly (2002)

Žáner: dobrodružné sci-fi

Dĺžka seriálu: 14 epizód dlhých 40 – 80 minút (vyše 10 hodín)

Status: Seriál predčasne ukončili.

Hodnotenie na IMDb: 9/10

Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

 

Ak máš chuť na americkú verziu anime Cowboy Bebop, nič lepšie nenájdeš. Firefly je síce už 20-ročný sci-fi seriál, takže v ňom uvidíš zastarané počítačové triky, no svoje čaro nikdy nestratí. Vytvoril ho Joss Whedon (Buffy, premožiteľka upírov či Avengers) a ide o vesmírne dobrodružstvo posádky lode Serenity.

Každý člen posádky je niečím špecifický a všetkých si zamiluješ. Neprestajne čelia nebezpečenstvu a nízkym zárobkom (aj to je paralela s anime Cowboy Bebop), takže je medzi nimi neustále napätie. Seriál má len 14 častí a jeden celovečerný film s názvom Serenity. Jeho dej by sa hravo dal rozšíriť, no budeš sa musieť uspokojiť s tým, čo vyšlo. Vďaka humoru, skvelej sci-fi atmosfére a komplexne napísaným postavám to bude stáť za to. 

9. Futurama (1999 – 2023)

Žáner: animovaná sci-fi komédia

Dĺžka seriálu: 7 sérií – 142 epizód dlhých 20 – 30 minút (58 hodín)

Status: Seriál dostane ešte minimálne 1 sériu s 20 epizódami.

Hodnotenie na IMDb: 8,5/10

 Dabing/titulky: české titulky bez dabingu

 

Potešíme aj fanúšikov animovaného sci-fi. Futurama je veľmi slávny animovaný komediálny seriál, ktorý sa rôzne hollywoodske televízne spoločnosti už niekoľkokrát snažili vrátiť na televízne obrazovky, no nikdy to nevydržalo. Najnovšie to skúša streamovacia služba Hulu, ktorá produkuje vývoj ôsmej série s pôvodným hereckým obsadením. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Dej sa zameriava na nešikovného chalana menom Fry, ktorému sa podarí zmraziť samého seba a zobudiť sa v 31. storočí. Na planéte Zem žijú mimozemšťania, existuje vesmírny obchod a cestovanie a mimozemšťania s robotmi neustále ohrozujú ľudí. Za seriálom stojí tvorca Simpsonovcov Matt Groening, takže môžeš počítať s kvalitnou dávkou humoru a množstvom originálnych sci-fi konceptov. 

10. Devs (2020)

Žáner: mysteriózna sci-fi dráma

Dĺžka seriálu: Miniséria má 1 sériu s 8 epizódami dlhými 45 – 57 minút (vyše 6 hodín).

Status: ukončený seriál

Hodnotenie na IMDb: 7,7/10

Dabing/titulky: české titulky a český dabing

Devs kombinuje žánre drámy, trileru a sci-fi. Čaká ťa spleť záhad a mysterióznych postáv a udalostí z mysle scenáristu a režiséra Alexa Garlanda (Ex Machina, Annihilation). Hlavnou postavou sa v Devs stane počítačová expertka Lily (Sonoya Mizuno) vyšetrujúca spoločnosť Amaya, ktorá možno uniesla jej manžela.

Bonus: Simpsonovci (1989 – x)

Žáner: animovaný komediálny seriál

Dĺžka seriálu: 34 sérií – 750 epizód dlhých cca 22 minút (vyše 250 hodín)

Status: Seriál dostáva nové série každý rok.

Hodnotenie na IMDb: 8,7/10

Dabing/titulky: české titulky a český dabing

Predstavovať seriál Simpsonovci je úplne zbytočné. Je jedno, či tento článok čítaš na mobile, tablete, PC alebo čomkoľvek inom. Nepochybne si už Simpsonovcov videl alebo o nich aspoň počul. Určite ťa teda poteší, že na Disney+ nájdeš úplne všetky série s dabingom či českými titulkami (posledná séria ešte nemá preklad). 

Domov
Zdieľať
Diskusia