Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza.
21. júna 2022, 11:30
Čas čítania 1:54
Sponzorovaný obsah

TIP na seriál: Dráma o rodine, ktorej štát odobral dieťa, pretože v očiach úradov neexistovalo. Priprav sa na emotívny kolotoč

TIP na seriál: Dráma o rodine, ktorej štát odobral dieťa, pretože v očiach úradov neexistovalo. Priprav sa na emotívny kolotoč
Zdroj: VOYO Originál
FILMY A SERIÁLY JITŘNÍ ZÁŘE NOVÉ SERIÁLY TELEVÍZIA MARKÍZA
Uložiť Uložené

Dej je o rodičoch, ktorí chceli žiť a vychovávať dieťa obklopení prírodou. Štátne orgány to vnímali inak.

Vieš si predstaviť, že by si oficiálne neexistoval? Pred dvadsiatimi rokmi sa odohral príbeh, ktorého téma silne rezonuje aj dnes. Rodina žijúca odlišne, v súlade s prírodou, mimo vymožeností moderného sveta sa ocitla v začarovanom kruhu byrokracie, pretože jej životný štýl bol jednoducho iný. Mala dieťa, ktoré v očiach úradov neexistovalo – rodičia dali dcére štátom nepovolené meno, nemala rodný list ani povinné očkovanie a nechodila do školy. 

Nový VOYO Originál zachytáva príbeh rodiny, ktorá túžila žiť v pokoji a stala sa tak symbolom občianskeho vzdoru. V minulosti boli považovaní za ľudí na okraji spoločnosti, dnes by za svoj udržateľný postoj k životu dostali možno od niektorých aj pochvalu. Kde sa nachádza hranica medzi „normálnym“ a „alternatívnym“? Miniséria Dievča menom Jitřní záře zachytáva silnú a emotívnu drámu o zasahovaní štátu do rodičovských práv.

VOYO Originál, dievča menom
Zdroj: VOYO Originál

Boj za slobodný život

Piata exkluzívna miniséria vytvorená pod značkou VOYO Originál je inšpirovaná skutočnými udalosťami a otvára tému odobratia detí zo sociálne slabších rodín. Pavla Junková je učiteľka s vlastnou hlavou, ktorá sa zamilovala do voľnomyšlienkarského Karla Balcara. Opustili prácu a spoločne sa presťahovali na samotu na Šumavu, kde chceli pestovať zeleninu, chovať zvieratá a žiť alternatívnym spôsobom.

Narodilo sa im vytúžené dievčatko, ktoré pomenovali netradične – Jitřní záře. Nepovolené meno a „iná“ výchova spustili kolotoč udalostí, ktorý vyvrcholil odobraním dieťaťa rodičom. Malá Jitřenka sa neskôr síce do rodiny vrátila, ale jej pohľad na jej život sa časom zmenil, vyhľadala pomoc rovnakých úradov, ktoré ju pred rokmi odlúčili od vlastnej rodiny.

pozeraj seriál
VOYO Originál, dievča menom
Zdroj: VOYO Originál

„Treba vnímať týranie detí ako vec, ktorá sa v spoločnosti deje. Je dôležité nebyť ľahostajní k fyzickým trestom, k zanedbávaniu starostlivosti zo strany sociálne neprispôsobivých rodín. Jitřní záře však takým príbehom nie je. Išlo o následok systému z čias totality a je o alternatívnej rodine, ktorá sa o dieťa naozaj starala,“ opisuje príbeh herečka Veronika Žilková. V hlavných úlohách sa predstavia aj Jan Plouhar, Petra Bučková, Pavel Nový a Pavel Zedníček.

VOYO Originál, dievča menom
Zdroj: VOYO Originál

Miniséria je zaujímavo spracovaná, neprikláňa sa ani na jednu stranu, či už rodiny Junkovej alebo na stranu byrokracie. Chvíľku sa ti môže zdať, že spor je jasný, no nasledujúce scény to hneď vyvrátia. Dej je rozdelený na viac časových období, zachytáva až 15 rokov života Junkovcov. Takým paradoxom celej série je, že hľadá alternatívu k alternatíve. Spoločenskou normou bol konzumný spôsob života, pre Jitřní záře to bola však vyhľadávaná alternatíva, pre ňu bol odlišný život daný rodičmi „normálny“. 

VOYO Originál, dievča menom
Zdroj: VOYO Originál

„Dievča menom Jitřní záře je o ľuďoch, ktorí sa rozhodli opustiť systém a žiť v súlade s prírodou. A náš príbeh ukazuje, čo sa stane potom. Či sa to dá, či je to udržateľné rozhodnutie a kam až to môže zájsť,“ hovorí kreatívna producentka VOYO Lenka Szántó. 

Nový VOYO Originál Dievča menom Jitřní záře nájdeš od 10. júna exkluzívne iba na streamovacej platforme VOYO. Miniséria má šesť 50-minútových častí, v ktorých prežiješ horskú dráhu emócií. Premiérové epizódy vychádzajú vždy v piatok. 

Sleduj minisériu

Späť
Zdieľať
Diskusia