Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 9:05
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik

Španielsko chce pre ženy zaviesť tzv. menštruačné voľno. V prípade silných bolestí môžu oddychovať až tri dni

Španielsko chce pre ženy zaviesť tzv. menštruačné voľno. V prípade silných bolestí môžu oddychovať až tri dni
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman
ZDRAVIE ŠPANIELSKO SPRÁVY ZO SVETA ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Silnými menštruačnými bolesťami trpí približne jedna tretina žien.

Španielska vláda predložila návrh zákona, ktorý by ženám pri silných menštruačných bolestiach umožňoval každý mesiac čerpať trojdňové platené voľno. Návrh zákona by mala vláda podľa reformného plánu schváliť na budúci týždeň. Ak by reforma prešla, Španielsko by sa stalo prvou európskou krajinou, ktorá zavedie tzv. menštruačné voľno.

Ako informuje The Telegraph, v súčasnosti poskytujú takúto formu dovolenky napríklad krajiny ako Japonsko, Južná Kórea, Indonézia či Zambia. Podľa španielskej gynekologicko-pôrodníckej asociácie približne jedna tretina menštruujúcich žien trpí silnými bolesťami známymi ako dysmenorea.

Odporúčané
V týchto krajinách majú ženy právo na „menštruačnú dovolenku“ už desiatky rokov. Mnohé ju však nevyužívajú V týchto krajinách majú ženy právo na „menštruačnú dovolenku“ už desiatky rokov. Mnohé ju však nevyužívajú 27. novembra 2020, 7:24

Japonsko zaviedlo „menštruačné voľno“ ešte v roku 1947

V Japonsku majú ženy nárok na extra voľno od roku 1947. Zákon mal ženy počas bolestivých dní chrániť pred náročnou fyzickou prácou a nevhodnými hygienickými podmienkami. Menštruačnú dovolenku si ženy môžu vziať v prípade, že majú „výnimočne ťažký“ priebeh menštruácie.

Dysmenorea, teda výnimočne silná bolesť pri menštruácii, ktorá ovplyvňuje bežné denné aktivity, je pomerne frekventovaná porucha. Podľa odhadov ňou trpí viac ako polovica žien. Nie je však dostatočne často diagnostikovaná. Jej symptómy zahŕňajú akútnu bolesť brucha, bolesť hlavy, hnačku a horúčku.

Voľno počas menštruácie v Japonsku spočiatku využívala viac ako štvrtina žien. Prieskum z roku 2017 však odhalil, že dnes ho využíva len 0,9 % žien. Podľa Yumiko Murakami, šéfky tokijskej pobočky OECD, za to môže najmä to, že ženy o tejto možnosti nevedia, navyše sa za menštruáciu aj hanbia.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman
Domov
Zdieľať
Diskusia