Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. mája 2022, 16:30
Čas čítania 5:34
Ivan Koribanič

MS 2022 v hokeji: Ak dá Juraj Slafkovský viac ako jeden gól, porazí hokejový zákon, hovorí Richard Lintner

MS 2022 v hokeji: Ak dá Juraj Slafkovský viac ako jeden gól, porazí hokejový zákon, hovorí Richard Lintner
Zdroj: Getty Images/TASR
ŠPORT BORIS VALÁBIK HOKEJ MS 2022 V HOKEJI RICHARD LINTNER SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji podľa Lintnera a Valábika nebudú ani zďaleka také úspešné ako olympiáda.

Majstrovstvá sveta v hokeji hostí tento rok Fínsko. Slovensko sa na nich už tradične predstaví a bude súčasťou skupiny A. S nami ju tvoria Dáni, Francúzi, Nemci, Taliani, Švajčiari, Kazachovia a Kanaďania. Slovensko pred MS odohralo sériu šiestich prípravných zápasov proti Čechom, Nemcom, Nórom a Francúzom.

Na možné plusy a mínusy, prípravu, ale aj zostavu slovenskej reprezentácie sme sa pozreli s dvomi bývalými hokejistami – Rišom Lintnerom, v súčasnosti moderátorom šou Citronáda, a Borisom Valábikom, hokejovým expertom RTVS.

Lintner
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj, Instagram/borisvalabik

Po úspešnej olympiáde v Pekingu sa v šatni slovenskej reprezentácie vyskladala mimoriadne talentovaná partia hráčov, ktorí môžu v budúcnosti napodobniť staré úspechy z čias Miroslava Šatana či Pavla Demitru. Šancu na dobudovanie silného jadra budú mať hokejisti už na nadchádzajúcich MS.

Refresher pri tom bude a budeme ťa zásobovať všetkými dôležitými informáciami z ľadu, ale aj mimo neho. Ak chceš byť súčasťou komunity, podporiť tvorbu kvalitného športového obsahu, mať neobmedzený prístup k prémiovým článkom, ale aj množstvo ďalších benefitov, pridaj sa do klubu Refresher+.

Určite sleduj aj tému MS 2022 v hokeji. Na jednom mieste tam nájdeš všetky články súvisiace s aktuálnymi majstrovstvami sveta.

Jedným z najpríjemnejších prekvapení prípravných zápasov je Adam Sýkora. Iba 17-ročný talent Nitry si od trénerského štábu vyslúžil po dobrej klubovej sezóne aj pozvánku do reprezentácie. 

„Môžeme byť radi, že sa niečo také stalo, že už nezáleží na mene alebo zásluhách. To, či má niekto v reprezentácii jeden alebo 500 štartov, tak na to sa tréneri nepozerajú. Ale podľa mňa je to jednoduché. Buď Adam ukáže, že na to v tejto konkurencii už má, alebo to príde trochu neskôr. Adam je dôkazom toho, že tvrdá práca poráža talent,“ myslí si Boris Valábik.

Čosi podobné vraví aj Rišo Lintner. Adamovu účasť v prípravných zápasoch vidí najmä v kontexte budúcnosti. „Nabudúce už nepôjde do nového prostredia. Je to dôkaz toho, že s ním reprezentácia do budúcnosti ráta.“

Anketa:
Je Adam Sýkora plnohodnotným hráčom A-mužstva?
Áno
Nemyslím si, máme aj lepších mladých hráčov
Áno
87 %
415 Hlasov
Nemyslím si, máme aj lepších mladých hráčov
13 %
61 Hlasov

Adam Sýkora strelil vo svojom debutovom zápase počas Kaufland Cupu v stretnutí s Nórskom svoj prvý gól. Situáciu 2 proti 1 vzal na seba a peknou strelou ponad Nórovu lapačku si otvoril strelecký účet.

Adam Sýkora.
Adam Sýkora. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Koho by teda na MS nevzal Rišo Lintner? Adama Sýkoru a Jakuba Minárika. „Tí dvaja sú hráči, ktorí si to ešte musia odšúchať. Ale nevravím to preto, že si to nezaslúžia.“ S konkrétnymi menami je však opatrnejší Boris Valábik. Podľa neho je medzi klubovou a reprezentačnou úrovňou veľký rozdiel.

„Hráč môže dominovať v klube, ale tá príprava, systém a skrátka všetko, čo po ňom bude vyžadované v reprezentácii, mu vyhovovať nemusí. Takže neviem, koho by som poslal domov. A to som dosť otvorený, že ak by som videl niekoho hrať zle, tak to poviem,“ skonštatoval.

Za najväčšiu stratu a možno aj rozdielový aspekt na turnaji označil ako Valábik, tak aj Lintner mená Petra Cehlárika a Mareka Hrivíka. „Našťastie tam ide Tatar. On by mal tieto straty vykompenzovať, aj keď jeden dvoch nenahradí. Ale on tam prinesie niečo iné. On v sebe skrýva oveľa väčšiu autoritu z pohľadu NHL,“ vraví Lintner. 

Tomáš Tatar
Zdroj: sla

Najväčšie očakávania vzbudzuje u slovenského fanúšika jednoznačne z pohľadu individuality 18-ročný Juraj Slafkovský. Ten sa stal najlepším strelcom uplynulej, pre slovenských hokejistov bronzovej olympiády. Môžeme však čosi podobné očakávať aj počas nadchádzajúcich MS? Rišo Lintner postavil Slafkovského pred MS do pozície „sophomoriera“. „To v Amerike znamená druhá sezóna alebo v škole druhý ročník.“ 

Podľa neho je to najťažšia sezóna spomedzi všetkých v kariére. „Pretože po tej prvej, úspešnej sezóne sú očakávania. A potvrdiť ich – ľudsky – pre toho športovca je mimoriadne náročné,“ vysvetľuje Lintner.

Ďalej dodáva, že výkon z olympiády sa mu už pravdepodobne nikdy nepodarí napodobniť, hoci dúfa v pravý opak. „Ak by sme robili prognózu na základe milióna takýchto prípadov ako Slafkovský, tak na týchto MS nedá viac ako jeden gól. Ak dá viac ako jeden gól, tak je kúzelník,“ dodáva.

Anketa:
Stane sa Juraj Slafkovský opäť najlepším strelcom turnaja?
Áno
Nie
Najlepším strelcom nie, ale určite strelí viac, ako jeden gól
Áno
14 %
Nie
28 %
Najlepším strelcom nie, ale určite strelí viac, ako jeden gól
59 %

Boris Valábik v ňom vidí silového útočníka, od ktorého v kariére netreba očakávať množstvo gólov. „Je až strašidelné pomyslieť na to, že ten chlapec mal na olympiáde 17 rokov, keď vyhrával súboje jeden na jedného proti mužom olympionikom. Takže ani nechcem pomyslieť na to, čo bude z Jura, keď bude mať 22, 23 alebo 25 rokov. Kto ho vôbec bude vedieť odstaviť od puku?“ zamýšľa sa bývalý obranca.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ak je reč o lídrovi či už na ľade, alebo v kabíne, odpoveď znie celkom jednoznačne. Postup ani meno pri výbere lídra nie sú podľa Valábika nikde napísané a je to skôr nepísané pravidlo. „To sa prirodzene formuje, tí chlapci to cítia medzi sebou.“ Po vypadnutí Cehlárika a Hrivíka z možných lídrov reprezentácie padla ťarcha a pocta v jednom celkom jednoznačne na Tomáša Tatara.

„Ja si myslím, že čím viac zodpovedností mu tréneri naložia, tým lepšie to zvládne. Úplne by som sa nebál Tatarovi naložiť všetko, čo sa len dá. Je hladný a schopný uniesť všetko. Iná vec by bola, keby bol na olympiáde, odohral by sezónu a mal by ísť ešte na MS. To by už energiu nemal. Ale keď som ho pred 6 týždňami videl hrať, tak on mal na tom ľade takú šťavu, že ja som ho ešte tak hrať nevidel. A to som ho už videl miliónkrát,“ vraví Lintner s úsmevom. Tomáš Tatar je zároveň jediným hráčom v reprezentácii z NHL.

Tú teoreticky mohol posilniť aj veterán Zdeno Chára. Sezóna v zámorí sa preňho s New Yorkom Islanders skončila už po základnej časti. Preto sa teoreticky dalo uvažovať, že by na MS vystužil slovenskú obranu. To sa však nestalo. „Ja by som miloval si ho pozrieť. Som azda najväčší fanúšik Zdena Cháru. Či už preto, že ho poznám ako hokejistu, ale aj ako človeka. Kedysi bol mojím vzorom. Teoreticky prísť mohol, no veľmi málo ľudí, ktorí sa pohybujú okolo hokeja, verilo, že príde. Ja som tomu nedával žiadnu šancu, a preto nie som sklamaný,“ vraví Valábik.

Anketa:
Akého hráča z NHL by si najradšej videl na MS vo Fínsku?
Zdeno Chára
Richard Pánik
Tomáš Jurčo
Jaroslav Halák
Zdeno Chára
61 %
Richard Pánik
22 %
Tomáš Jurčo
11 %
Jaroslav Halák
6 %

Chárovu účasť si želal aj Lintner. „Už keď mal možno tú poslednú sezónu v NHL, že by si ešte chcel užiť aj takýto turnaj. Ale evidentne sústredí svoju energiu na NHL. Mňa by skôr zaujímal Pánik a Jurčo, ich by som tam očakával,“ dodáva bývalý hráč NHL Rišo Lintner.

Jedným dychom obaja dodávajú, že im v reprezentácii chýbajú mená Petra Cehlárika a Mareka Hrivíka, ale aj Samuela Bučeka. „Ja som fajnšmeker. Medzi brankármi by som chcel mať Haláka,“ uzavrel Lintner.

Slovensko odohralo pred majstrovstvami sveta kvalitné prípravné zápasy. Prvý zápas proti Česku vyhrali hráči trénera Craiga Ramsayho 3 : 1. „Ja som šokovaný, že s Čechmi sme vyhrali. Pretože pre Slovákov to bol prvý zápas a Česi hrali už svoj piaty zápas. Tak keby sa ma niekto pred zápasom opýtal, ako sa to skončí, stavil by som dom na to, že Česi vyhrajú o 3-4 góly. A to, že sme vyhrali, hovorí veľa o tom, kde začíname v tej príprave – na vysokom stupni. A určite to je dobré aj na sebadôveru pre hráčov,“ vraví Lintner.

Craig Ramsay.
Craig Ramsay. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Hoci sme odvetný zápas po nájazdoch prehrali 3 : 4, nasledujúce dva zápasy proti Nemecku vyhrali Slováci, najprv 3 : 1 a potom 3 : 2. Úvodný zápas Kaufland Cupu proti Nórsku víťazný nebol. Po samostatných nájazdoch prehrali 4 : 5. Posledný zápas s Francúzskom sme vyhrali 2 : 0.

Čo táto príprava teda naznačila? „No zväčša to tak býva, že ten, kto hrá v príprave dobre, tak na turnaji je to opačne,“ smeje sa Lintner. „Ja som veľkým zástancom toho, že v príprave sa testujú hráči a nie tím. Ale je to určite dobré pre sebavedomie tímu. Ísť na tie majstrovstvá s tým, že chceme hrať proaktívne a útočne, tomu môžu dopomôcť práve výhry v príprave,“ uzatvára Valábik.

Hoci Slovensko podľa oboch respondentov pravdepodobne nezopakuje senzáciu z olympiády, môžeme byť kvalitným súperom pre každého. „Výhodou je systém tej energie a nepríjemnosti, že ako ťažko sa proti nám hrá. Pretože to si súperi začínajú uvedomovať,“ vysvetľuje Rišo Lintner.

Najväčšiu výhodu Slovenska na MS vidí Boris Valábik v zodpovednosti. „Všetci hráči sú pripravení robiť presne to, čo od nich tréner bude vyžadovať. To kedysi nebola samozrejmosť a na klubovej úrovni to stále nie je samozrejmosťou.“

No a najväčšia nevýhoda Slovákov? Podľa Lintnera sú to očakávania. „Aj po tej ľudskej stránke, že už budú myslieť na krok číslo 4 a prvé tri budú chcieť preskočiť. Vychádza to aj zo zloženia našej skupiny.“

Hoci budeme mať v útoku Tomáša Tatara z NHL, najväčšie obavy v Borisovi Valábikovi vzbudzuje práve potencia strelcov. „Pretože časy Gáboríka, Demitru a Šatana sú už preč. Dúfajme, že to Tatarovi bude padať, hoci dobre vieme, že to nie je hráč ako vyššie menovaní,“ uzatvára.

Slovenská hokejová reprezentácia po zisku 3. miesta na zimnej olympiáde v Pekingu.
Slovenská hokejová reprezentácia po zisku 3. miesta na zimnej olympiáde v Pekingu. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia