Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2022 o 9:52
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Eduard Heger pre BBC: Putin nám spôsobí problémy, ak odpojí plyn, ale jednota a solidarita s Ukrajinou je dôležitejšia

NEWS EDUARD HEGER
Uložiť Uložené

Predseda vlády Eduard Heger v rozhovore pre televíziu BBC hovorí o dôležitosti európskej jednoty, aj keď Slovensko bude musieť možno hľadať nové zdroje plynu.

Predseda vlády Eduard Heger vysvetľoval v rozhovore pre BBC vyjadrenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že Slovensko bude pokojne platiť za plyn Rusku v rubľoch. Heger tvrdí, že išlo o nedorozumenie, ale zároveň nevylučuje, že ak príde k najhoršiemu, Slovensko v rubľoch naozaj zaplatí. Hovorí, že najdôležitejšia je jednota všetkých členských krajín Európskej únie, pretože cieľom Vladimira Putina je túto jednotu rozbiť. 

„Putin chce zničiť našu jednotu, lebo ak sa tak stane, bude mať z toho prospech. Takže sa snažíme zachrániť a presadzovať jednotu, pretože ju potrebujeme. A takisto solidaritu, aj tá je veľmi dôležitá,“ hovorí Heger. Zároveň pripúšťa, že ak Rusko odpojí Európu od plynu, Slovensku to spôsobí problémy. 

Priznáva, že máme zásoby len na niekoľko mesiacov a zároveň dodáva, že Slovensko jednak nemá prístup k moru a zároveň je od ruského plynu do veľmi veľkej miery závislé. 

Premiér zdôraznil, že Slovensko Ukrajine aj v týchto dňoch vojensky pomáha a je teoreticky za istých podmienok pripravené odovzdať stíhačky ruskej výroby Mig, zatiaľ však takáto priama požiadavka od brániacej sa Ukrajiny neprišla. Našich východných susedov chváli za odvahu a vytrvalosť. „Vytlačili ruskú armádu na východ krajiny, darí sa im, a to je dôvod, prečo ich musíme naďalej podporovať. Bojujú za slobodu, demokraciu a za naše hodnoty.“

Mohlo by ťa zaujímať:
Advokát prominentov Marek Para ide do väzby, rozhodol Najvyšší súd
– Rodinný dom za státisíce nazýva v majetkovom priznaní „drevenicou“. Kto je Juraj Blanár, ktorý môže nahradiť Fica ako líder Smeru
Moldavsko by mohlo byť ďalším cieľom Ruska. Putin sa vraj rozhodol otvoriť nový vojnový front, píše denník The Times
Domov
Zdieľať
Diskusia