Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 14:44
Čas čítania 1:09
Adam Novosad TASR

Rusku prihára na Ďalekom východe. Japonci chcú späť „okupované“ ostrovy, miestna moderátorka sa rozplakala pri správe z Buče

NEWS JAPONSKO RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V japonskej spoločnosti rezonuje ruská invázia na Ukrajinu, ktorá ešte viac naštrbila vzájomné vzťahy.

Japonsko v piatok označilo štyri sporné Kurilské ostrovy ako „nezákonne okupované“ Ruskom. Stalo sa tak po prvý raz za takmer dve desaťročia. Japonský rezort diplomacie naposledy použil toto slovné spojenie vo svojej výročnej správe v roku 2003. Japonsko používa pre sporné Kurilské ostrovy vlastný názov Severné územia.

Dôvodom rázneho vyjadrenia zo strany Japonska je ešte väčšie naštrbenie vzťahov medzi Moskvou a Tokiom po ruskej invázii na Ukrajinu. Krajina vojenskú agresiu odsúdila a voči Rusku zaviedla sankcie.


„Najväčšie obavy (vo vzťahoch) medzi Japonskom a Ruskom vyvolávajú Severné územia,“ uviedlo japonské ministerstvo zahraničných vecí v Modrej knihe diplomacie a ostrovy označilo za „japonské územia, nad ktorými má Japonsko suverénne práva, avšak v súčasnosti sú Ruskom nezákonne okupované“.

 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Japonská spoločnosť vníma závažnosť ruskej agresie na Ukrajine, čo pred pár dňami potvrdila reakcia moderátorky Jumiko Macuo. V priamom prenose neudržala slzy, keď rozprávala o vojenských vyznamenaniach, ktoré Vladimir Putin udelil páchateľom masakra v obci Buča. 

Moderátori v Japonsku pritom pri čítaní správ zriedkakedy vyjadrujú akékoľvek emócie. „V bunkri zostáva množstvo civilistov. Prepáčte mi, mrzí ma to. Mrzí ma to, len posledná správa, že Putin vyznamenal toho vojaka, ma... Prepáčte, bola som veľmi frustrovaná, keď som čítala tú správu, prepáčte,“ ospravedlňovala svoje emócie moderátorka.

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia