Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022 o 10:19
Čas čítania 0:45
Tímea Krauszová TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová už poverila ministra obrany Jaroslava Naďa podpísaním obrannej dohody s USA

NEWS POLITIKA VLÁDA EDUARDA HEGERA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Potvrdil to jej hovorca.

Prezidentka Zuzana Čaputová už poverila ministra obrany Jaroslava Naďa podpísaním obrannej dohody s USA. Poverenie podpísala v piatok 28. januára, informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila vláda začiatkom januára. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Na oplátku USA zafinancujú rekonštrukciu a modernizáciu infraštruktúry na oboch letiskách.

Odporúčané
Vláda schválila obrannú dohodu s USA. Zapracuje niektoré pripomienky Vláda schválila obrannú dohodu s USA. Zapracuje niektoré pripomienky 12. januára 2022 o 10:42

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, o približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Viacerí bývalí politici aj mimoparlamentný Hlas-SD vyzvali hlavu štátu, aby sa s obrannou zmluvou obrátila na Ústavný súd.

Prezidentka však dohodu podporovala, rovnako aj premiér Eduard Heger. „Túto zmluvu má podpísanú už 23 krajín. Majú ju podpísanú všetky krajiny na východnej hranici vrátane Maďarska a Poľska, preto si myslím, že je to správny krok aj na posilnenie našej obranyschopnosti,“ argumentoval premiér. Dohoda podľa vládnych predstaviteľov neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenska.

Prezidentka Čaputová avizovala, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou o tom, ako SR zmluvu vykladá. Mala byť súčasťou splnomocnenia. Dokument ešte pred ratifikáciou musí odobriť aj Národná rada.

Domov
Zdieľať
Diskusia