Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2022 o 16:53
Čas čítania 0:41
Ema Stanovská

SHMÚ zvýšil výstrahu na najvyšší stupeň. Slovensko zajtra čaká najsilnejšia víchrica za posledné mesiace

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Západ a sever Slovenska by mali patriť k najpostihnutejším regiónom.

Podľa portálu iMeteo nás čaká jedna z najnebezpečnejších víchric za uplynulé mesiace. Víchrica Nadia bude podľa meteorológov v nedeľu 30. januára páchať materiálne škody. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal už tretí, najvyšší stupeň výstrahy pred víchricou.

Silný vietor sa na našom území rozfúka už v noci zo soboty na nedeľu, pričom najväčšiu silu dosiahne v nedeľu popoludní.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Západ a sever Slovenska by mali patriť k najpostihnutejším regiónom. Na severe bude spôsobovať problémy to, že v nedeľu okrem silného vetra bude aj snežiť. Navyše už teraz sa v oblastiach nachádza snehová pokrývka. Pri silnom vetre a snežení teda hrozí snehová fujavica. V Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji môže napadnúť od 10 do 40 centimetrov snehu.

Odporúčané
SHMÚ varuje: v nedeľu sa priprav na búrlivé počasie. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu SHMÚ varuje: v nedeľu sa priprav na búrlivé počasie. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu 29. januára 2022 o 14:01

Nárazy vetra na západe Slovenska by sa mali pohybovať od 80 až do 100 km/h, čo bude spôsobovať škody. Absolútne najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde budú nárazy vetra dosahovať rýchlosť až 120 km/h, v oblasti Tatier až okolo 160 – 180 km/h. Silný vietor bude vyvracať stromy, lámať konáre a očakávajú sa problémy v dodávkach elektrickej energie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia