Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2022, 14:42
Čas čítania 0:41
Adam Novosad

Na Slovensku pribudlo až 73 nových prípadov omikronu, potvrdených máme celkovo 127 infekcií

NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Variant omikron sa šíri rýchlejšie a dominantným sa dokáže stať za pár týždňov.

Infekčnejší variant omikron začína čoraz výraznejšie prenikať na územie Slovenska, čo potvrdzujú údaje, ktoré na tlačovej konferencii odprezentovalo ministerstvo zdravotníctva.

Momentálne laboratóriá potvrdili až 73 nových prípadov omikronu, čo celkový počet sekvenovaných vzoriek s potvrdeným variantom omikron zdvihlo na 127 od prvého výskytu mutácie na Slovensku. Tieto údaje, ktoré dnes ministerstvo zverejnilo, sú spred dvoch týždňov, a tak medzitým počet prípadov nepochybne narástol.

Matej Mišík z rezortu zdravotníctva však podľa správania variantu odhaduje, že už v polovici januára predstavoval omikron až 30 percent všetkých infekcií, ktoré dnes na Slovensku máme. Tento trend by mal pokračovať aj koncom mesiaca a Mišík uviedol, že na našom území sa už doteraz stal dominantným variantom napriek tomu, že ministerstvo to zatiaľ nemá podložené oficiálnymi dátami.

V okolitých krajinách po Európe sa stal omikron dominantným v priebehu pár týždňov po prvom výskyte, a tak je podľa ministerstva len otázkou času, kedy začne výraznejšie úradovať aj na Slovensku. V 15 okresoch zaznamenali rast medzi minulým a aktuálnym týždňom vyšší ako 50 percent, čo naznačuje, že omikron sa rýchlo šíri.

Domov
Zdieľať
Diskusia