Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
11. januára 2022, 15:22
Čas čítania 1:21

Jaroslav Haščák chce, aby sa mu slovenské úrady ospravedlnili, že ho zobrali do väzby. Ak to nespravia, štát má zaplatiť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Finančník a bývalý šéf Penty chce v prípade odškodnenia venovať peniaze na charitu.

Jaroslava Haščáka poslal Špecializovaný trestný súd do väzby ešte v decembri 2020, strávil tam aj Vianoce. Neskôr Najvyšší súd rozhodol o jeho prepustení, pôvodný kolúzny dôvod väzobného stíhania nevidel. Za čas strávený za mrežami žiada teraz finančník z Penty ospravedlnenie od ministerstva spravodlivosti a generálnej prokuratúry.

Bol to práve úrad Maroša Žilinku, ktorý v lete rozhodol o zrušení obvinenia Jaroslava Haščáka, ktorého pôvodne obvinili pre obchodovanie s nahrávkou Gorily. 

Právni zástupcovia Haščáka tvrdia, že ak sa im úrady neospravedlnia, budú žiadať náhradu škody vo výške desiatok miliónov eur. Ak by sa im podarilo peniaze vysúdiť, odovzdali by ich vraj na dobročinné účely. Predtým by si však odpočítali náklady za právne služby. 

Jaroslava Haščáka v tejto veci zastupuje advokát Peter Kubina. „Prevzal som toto právne zastupovanie, pretože sa plne stotožňujem s dôvodmi, pre ktoré sa náš klient rozhodol žiadať od štátnych orgánov náhradu. Ako potvrdil predovšetkým Najvyšší súd Slovenskej republiky, náš klient bol obvinený a väzobne stíhaný nezákonne,“ vysvetlil podľa Aktualít advokát Kubina.

14. decembra 2020, 18:28 Čas čítania 4:06 Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý

Obvinenie Haščáka vníma ako nedôvodné, pretože polícia vraj nemala žiadne rukolapné dôkazy o tom, že bývalý siskár Ľubomír Arpáš vyniesol z tajnej služby nahrávky Gorily a poskytol ich finančníkovi priamo alebo nepriamo. Údajne mu mala pomáhať aj manželka Dana Arpášová. 

Polícia aj súd, naopak, argumentovali sériou transakcií medzi Jaroslavom Haščákom a Arpášovcami, ktorí obaja v čase podozrivej 200-tisícovej transakcie pracovali pre Slovenskú informačnú službu.

Jaroslav Haščák odmieta, že by s Ľubomírom Arpášom uzavrel fiktívnu zmluvu. Vraj bola pravá a týkala sa zdravotníckych analýz. Haščák tvrdí, že jeho spoločnosť Penta v tomto čase kúpila 17 nemocníc a mäsokombináty, a tak vo výsledku využila poskytnuté a zmluvne dohodnuté služby od bývalých siskárov. Vyšetrovateľ ich považuje za podvodné. 

ŠTS
Zdroj: Séria transakcií medzi spoločnosťami Jaroslava Haščáka a Arpášovcov v čase údajného obchodovania s nahrávkou Gorily
Čo je kauza Gorila?

Zverejnené prepisy odpočúvania bytu na Vazovovej ulici známe pod názvom Gorila hovoria o rozsiahlych podozreniach z korupcie. V rokoch 2005 a 2006 nahrávala Slovenská informačná služba stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty, ktorý sa tu vraj stretával s politikmi a významnými osobami. Hovorili spolu o obchodoch, do ktorých boli zapletené aj politické strany vrátane Smeru-SD. Kauzu následne dozoroval Dušan Kováčik.
Domov
Zdieľať
Diskusia