Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 13:13
Čas čítania 0:57
Tímea Krauszová TASR

Slovenská štúdia o protilátkach: viac ako polovica nezaočkovaných nemá žiadnu ochranu. V januári sa nemocnice opäť zaplnia

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE OMIKRON
Uložiť Uložené

Hladina protilátok do polroka klesne na nulu aj pri zaočkovaných.

Viac ako polovica ľudí neočkovaných proti ochoreniu covid-19 nie je chránená protilátkami. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sa realizovala v siedmich lokalitách Slovenska s takmer 4-tisíc účastníkmi. Zároveň pri polovici ľudí, ktorá protilátky mala, boli iba nízkej hodnoty. V utorok o tom informovala epidemiologička Alexandra Bražinová spolu s predstaviteľmi inštitúcií, ktoré sa na štúdii podieľali. 

Tretia dávka je potrebná

Bražinová upozornila aj na to, že v priebehu šiestich mesiacov aj u očkovaných ľudí klesne množstvo protilátok na prakticky nedetegovateľné hodnoty.

Protilátky sú však len jednou časťou skladačky a pred covidom ťa chránia aj tvoje imunitné bunky. Preto vidia odborníci veľký význam v tretej, tzv. boosterovej očkovacej dávke, ktorá telu posilní ochranu pred koronavírusom. 

Odborníci zároveň povedali, že niektoré protilátky sa vytvoria v tele len po prekonaní ochorenia (iné aj po očkovaní, aj po prekonaní). Plnú ochranu preto bez očkovania nie je možné získať.

Podľa expertov sú po tretej dávke ľudia chránení aj proti novej mutácii koronavírusu omikron zhruba na 80 – 90 percent.

Naopak, samostatné prekonanie covidu na ochranu proti omikronu stačiť nebude, predbežné štúdie hovoria len o zhruba 19-percentnej ochrane.

Vzhľadom na nákazlivosť omikronu je možné, že sa v januári nemocnice znovu zaplnia, upozornili odborníci na tlačovej konferencii. Lepšie na tom budú regióny s vyššou mierou zaočkovanosti.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Lokality vyberali podľa zaočkovanosti a počtu obyvateľov, ktorí prekonali ochorenie covid-19. Vzhľadom na to odborníci odhadujú, že situácia bude veľmi zlá predovšetkým v Lučenci, kde je veľmi málo chránených ľudí.

Správu budeme aktualizovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia