Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Proficio.
16. decembra 2021 o 11:44
Čas čítania 2:14
Sponzorovaný obsah

Prečo sú také obľúbené voľne stojace vane?

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Samostatne stojaca vaňa je zaujímavým doplnkom, ktorým si môžeš ozvláštniť svoju domácnosť.

Kúpeľ sa stal synonymom uvoľnenia a relaxácie. Spôsobov, ako si tento zážitok zintenzívniť, nie je málo: soli do kúpeľa, masážne podložky, vírivé systémy, arómoterapia, hra so svetlom. Základom však je výber kvalitnej vane. Trendom posledného obdobia sa stala voľne stojaca vaňa. Prečo?

Sanitino
Zdroj: Sanitino

Samostatne stojaca vaňa sa neobmurováva, nemuruje ani neobkladá. Vďaka tomu do miestnosti prináša eleganciu a výnimočnosť. Veľký dôraz je kladený na bezpečnosť, pevnosť a stabilitu, preto sa pri ich výrobe využívajú moderné postupy a vysokokvalitné materiály. K tým najčastejšie patrí liaty mramor, sanitárna keramika, sanitárny akrylát či špeciálne vyvinuté materiály, ktoré obvykle kombinujú vlastnosti prírodného kremeňa s akrylovou živicou. Pozornosť sa upriamuje aj na kvalitu povrchov, ktoré bývajú ošetrené špeciálnymi vrstvami, ktoré vaňu chránia pred škrabancami aj usadzovaním nečistôt.

Nielen retroštýl

Zatiaľ čo v minulosti bolo voľne stojacu vaňu vidieť hlavne v rámci retroštýlu a vintage, teraz sa čoraz častejšie objavuje v moderne ladených domácnostiach. A niet sa čomu diviť. Tento kúpeľňový prvok totiž dodáva miestnosti nádych luxusu, esteticky ju ozvláštňuje a navyše poskytuje maximálne pohodlie. Obzvlášť vo variantoch, kde je zvýšená jedna strana vane na pohodlné opretie hlavy. Voľne stojaca vaňa sa prirodzene stáva i vkusnou dominantou miestnosti, a to bez toho, aby priestor opticky zahltila. Zmenou oproti predchádzajúcemu je, že zatiaľ čo v minulosti sa voľne stojaca vaňa umiestňovala skôr do stredu miestnosti, teraz sa v mnohých kúpeľniach stavia k stene. Vďaka tomu v kúpeľni zostáva stále dosť priestoru na ďalšie vybavenie a vaňa nestráca nič zo svojho pôsobivého dizajnu.

Moderné línie

Voľne stojaca vaňa dodáva miestnosti ľahkosť a sebavedomie. Obzvlášť ak stavíte na moderný minimalizmus. Hladké línie zaujmú svojou priamočiarosťou. Vane sú obvykle nadizajnované ako kompaktný celok bez nožičiek. Skvele vyzerá nielen typický oválny tvar vane, ale tiež rovné, až hranaté poňatie. Pozor, voľne stojace vane určené k stene môžu mať zadnú stenu nepohľadovú. K dispozícii sú voľne stojace vane v klasickej bielej farbe, ale vonkajšie strany môžu byť napríklad aj v čiernom dizajne. Vzdať sa nemusíte ani moderných vymožeností, ako sú masážne systémy či LED osvetlenie. Na dosiahnutie väčšieho efektu je možné kombinovať vane s dreveným obložením alebo nábytkom.

Sanitino
Zdroj: Sanitino

Zámocká atmosféra

Na svoje si prídu aj milovníci zámockého štýlu. Voľne stojaca vaňa s nožičkami vám na vybudovanie tejto atmosféry priamo nahráva. Nožičky môžu byť chrómové, biele, ale trebárs aj mosadzné či bronzové. Aj tu je možné pohrať sa s farebnosťou samotnej vane. Alternatívou sú potom rôzne retro dizajny vaní bez nožičiek. Svoju kúpeľňu môžete vyladiť aj v duchu 20. rokov 20. storočia, keď sa v meštianskych domoch dbalo na ozdobné detaily, výraznejšie obklady či využitie zlatých odtieňov. 

Vaňová batéria na stenu aj voľne stojaca

Popri výbere voľne stojacej vane je potrebné upriamiť pozornosť i na voľbu optimálnej, ladiacej vaňovej batérie. Práve tá je pomyselnou čerešničkou na torte, ktorá celkový vzhľad kúpeľne vyladí do zamýšľanej podoby. Klasikou sú voľne stojace vaňové batérie, ku ktorým je potrebné obstarať ešte základné inštalačné teleso. Voľne stojace batérie obvykle kombinujú vysoký vpust, pákové, termostatické či kohútikové ovládanie a ručnú sprchu s držiakom a hadicou. Pri ich výbere sa môžete pohrať s tvarovými kontrastmi alebo staviť na vzájomnú dizajnovú prepojenosť. Okrem vzhľadu je dôležité skontrolovať aj potrebné rozmery. Alternatívou, hlavne v prípade voľne stojacich vaní pri stene, je vaňová batéria na stenu, či už podomietková, alebo určená na inštaláciu priamo na stenu.

Ako sami vidíte, voľne stojace vane sú multifunkčným riešením pre luxusné, moderné, klasické, industriálne, ale aj retro kúpeľne.

Domov
Zdieľať
Diskusia