Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 18:01
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

Malta už o pár dní zlegalizuje marihuanu na rekreačné užívanie ako prvá európska krajina

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Ostrovná krajina na juhu Európy sa na legalizáciu chystala dlhší čas.

Malta ako prvá európska krajina zlegalizuje pestovanie aj užívanie marihuany na osobné účely. Poslanci budú o návrhu hlasovať už zajtra (utorok 14. decembra) a očakáva sa, že návrh prejde parlamentom bez problémov, informuje The Guardian.

Na základe novej legislatívy bude môcť každá osoba nad 18 rokov prechovávať maximálne 7 gramov marihuany a doma pestovať maximálne štyri rastliny kanabisu. Z vlastného pestovania si bude môcť doma uskladniť maximálne 50 gramov vysušenej marihuany. 

zátah karlovarsko marihuana
Zdroj: Policie ČR

Maltský minister Owen Bonnici, ktorý je zodpovedný za prípravu návrhu, odmietol, že by krajina chcela zákonom propagovať rekreačné užívanie drog. Podľa neho však neexistujú dôkazy, že fajčenie marihuany otvára dvere k tvrdým drogám.

Bonnici uviedol, že cieľom návrhu je zastaviť kriminalizovanie marihuany a snažiť sa redukovať tvorbu závislostí. Vzniknúť môžu takisto sociálne kluby, ktoré budú môcť marihuanu pestovať a distribuovať medzi svojich členov. Takýto klub môže mať maximálne 500 členov a mesačne si členovia budú môcť prevziať maximálne 50 gramov marihuany.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Osoby, ktoré policajti chytia s maximálne 28 gramami marihuany, budú čeliť iba pokute do 100 eur, ale ani v takomto prípade im nehrozí zápis do registra trestov. Užívatelia marihuany vo veku do 18 rokov budú namiesto väzenia čeliť komisii, ktorá navrhne, ako im pomôcť, namiesto trestania.

Domov
Zdieľať
Diskusia