Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2021, 8:10
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

„Vráť sa do Afriky!“ Tesla musí za rasizmus zaplatiť 137 miliónov dolárov ako odškodné bývalému zamestnancovi

„Vráť sa do Afriky!“ Tesla musí za rasizmus zaplatiť 137 miliónov dolárov ako odškodné bývalému zamestnancovi
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain
NEWS TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Spoločnosť Tesla dostala vyšší trest, ako diskriminovaný zamestnanec pôvodne žiadal.

Spoločnosť Tesla musí svojmu bývalému pracovníkovi zaplatiť astronomických 137 miliónov dolárov ako kompenzáciu za urážky a diskrimináciu, ktoré zažíval na pracovisku.

O výške odškodnenia rozhodol federálny súd v San Franciscu, kde bývalý zamestnanec Owen Diaz spoločnosť zažaloval za to, že po celý čas svojej práce pre Teslu čelil rasistickým urážkam najhrubšieho rangu, uvádza CNBC.

Diaza v Tesle zamestnali v roku 2015 prostredníctvom personálnej agentúry, lenže po nástupe na svoju novú pozíciu zistil, že firma nedrží dohľad nad správaním svojich zamestnancov, ako sama vyhlasuje. Kolegovia ho často otvorene aj nepriamo rasisticky urážali, opakovane mu hovorili, aby „sa vrátil do Afriky“, a na pracovnom stole mu nechávali rasistické nápisy aj obrázky.

Tesla
Zdroj: TASR/AP

Tento zamestnanec mal šťastie, že po nástupe na novú pozíciu nepodpísal dokument, ktorý Tesla vyžaduje od všetkých pracovníkov – hovorí o tom, že takéto problémy musí zamestnanec vyriešiť arbitrážne vnútri firmy a nesmie s nimi ísť na súd.

Právni zástupcovia Diaza sa vyjadrili, že vďaka silnej dôkaznej situácii sa im podarilo docieliť, že porota na súde sa vžila do kože ich klienta.

Aj preto sa porota nakoniec rozhodla prisúdiť diskriminovanému zamestnancovi viac peňazí, ako pôvodne s právnikmi žiadal. Ako odškodnenie Teslu potrestali 130 miliónmi dolárov a navyše pridali aj 6,9 milióna za napáchané emočné škody.

Domov
Zdieľať
Diskusia