Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2021, 15:05
Čas čítania 5:16
Viktor Kniš

Bojoval proti Černákovi aj Varehovi, korupciu riešil na Úrade vlády za Fica. Kto je Peter Kovařík a prečo odstupuje?

Bojoval proti Černákovi aj Varehovi, korupciu riešil na Úrade vlády za Fica. Kto je Peter Kovařík a prečo odstupuje?
Zdroj: TASR
NEWS PETER KOVAŘÍK
Uložiť Uložené

Petrovi Kovaříkovi zlomil krk konflikt medzi dvomi rovnocennými úradmi – NAKA a policajnou inšpekciou.

Peter Kovařík je obeťou vojny starého režimu a zároveň konfliktu medzi ministrom vnútra Romanom Mikulcom a hnutím Sme rodina, ktoré má vo väzbe svojho nominanta Vladimíra Pčolinského. Tvrdí to šéfredaktor portálu Aktuality Peter Bárdy, podľa ktorého Kovaříkov odchod môže ochromiť nezávislosť polície. 

Policajný prezident a priamy nominant ministra vnútra Romana Mikulca z úradu odchádza dobrovoľne 5 dní po tom, čo proti nemu krajská prokuratúra v Bratislave vzniesla obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z marenia spravodlivosti. Odíde k 15. septembru: „Musíme ešte zvládnuť návštevu Svätého Otca. Bude to priestor na to, aby som si vyriešil technickú administratívu. Nechcem špekulovať, rozhodol som sa v čase najskôr, ako som mohol.“

Peter Kovařík zakročil v spore medzi NAKA a inšpekciou telefonátom z dovolenky, ktorý bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Zrušil totiž akciu inšpekcie, ktorá vraj chcela pochytať troch bývalých členov takáčovcov obvinených z krivých výpovedí v osamotenej kauze developerského projektu.

Obvinenie Kovařík poprel, podal proti nemu sťažnosť a myslí si, že ide o pokračovanie tlaku na políciu pre vyšetrovanie veľkých prípadov na NAKA. Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica už elitný vyšetrovací tím a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry zašli tak ďaleko, že mieria na vrcholné miesta politiky. V posledných týždňoch a mesiacoch sa na prezídiu ako svedkovia vystriedali bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, bývalý minister financií Peter Kažimír aj expremiér Robert Fico. Všetci ako svedkovia vysvetľovali, prečo na nich spolupracujúci obvinení ukazujú prstom. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Peter Kovařík a aké sú jeho profesijné skúsenosti.
  • Akú má skúsenosť s Mikulášom Černákom a prečo nestíhal Slotu v známej kauze.
  • Čo robil na Úrade vlády v čase, keď mu šéfoval Robert Fico.
  • Ako vysvetľoval Kovařík svoj odchod do Ameriky, keď ho podozrievali, že post dostal od Kaliňáka za odmenu.
  • Prečo krajská prokuratúra Kovaříka obvinila.
  • Ktorí politici Kovaříkovi veria a ktorí nie.
Kovařík
Zdroj: TASR

Elitný vyšetrovateľ riešil Černáka, Slotu nie

Peter Kovařík kariérne rástol v Banskej Bystrici v časoch, keď tam pôsobila mafiánska skupina Mikuláša Černáka. S bosom podsvetia odsúdeným na doživotie má osobné skúsenosti, viackrát ho vypočúval.

Pre portál Aktuality odchádzajúci policajný prezident opísal, ako mafiána vnímal: „Černák chodil na výsluchy dobre pripravený, bola to zaujímavá šachová partia. Vždy som ho vnímal ako osobnosť, ktorá si vie urobiť poriadok. Len ten jeho talent sa prejavil zlým smerom.“ 

Závažné kauzy vyšetroval Kovařík aj na špecializovanom odbore ministerstva vnútra začiatkom 21. storočia, neskôr prešiel pod Úrad boja proti korupcii, kde sa špecializoval práve na závažnú ekonomickú kriminalitu. Za vlády Ivety Radičovej sa stal šéfom tohto úradu. Keď vláda padla, padol aj úrad a nahradila ho Národná kriminálna agentúra pod vedením dnes väzobne stíhaného policajného exprezidenta Tibora Gašpara a exministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

V rovnakom rozhovore pre Aktuality Kovařík vysvetľoval, prečo v čase kauzy nástenkového tendra ani raz nevypočuli Jána Slotu, ktorý mal byť podľa Mareka Vagoviča „krstný otec biznisu za 120 miliónov eur“. Elitný policajt tvrdí, že stíhanie politických káuz je veľmi citlivá záležitosť a len podozrenia, keď si niekto žije nad pomery, nestačia. Vraj sa Slotu nemali čo opýtať. 

Následne Kovařík pracoval 4 roky v Spojených štátoch amerických ako policajný pridelenec. Na verejnom vypočutí počas kandidatúry na policajného prezidenta musel vysvetľovať, prečo ho Robert Kaliňák na tento post dostal.

Poslanec Jozef Pročko konfrontoval Kovaříka s informáciou, či je pravda, že miesto pridelenca vo Washingtone dostal „za odmenu“, pretože sa pričinil o stratu dokumentov, ktoré údajne dokazovali trestnú činnosť generálneho manažéra Smeru Viktora Stromčeka. Kovařík informáciu poprel. 

Pročko konfrontoval Kovaříka aj s informáciou, že jeho manželka pracovala v samospráve pod neprávoplatne odsúdeným Marianom Kotlebom. Argumentoval tým, že tam pracovala pred Kotlebom, ale aj po jeho odchode, a tak nemohla byť jeho nominantkou. 

Kovařík
Zdroj: TASR

Za Fica korupciu na Úrade vlády nevidel

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102713 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo o Kovaříkovi pochybovala koalícia.
  • Prečo ho Pčolinský chce vidieť za mrežami.
  • Vďaka komu sa stal policajným prezidentom.
  • Čo vytýkala pri voľbe policajného prezidenta nadácia Zastavme korupciu.
  • Ktorí politici sa Kovaříka zastali a ktorí nie.
Domov
Zdieľať
Diskusia