Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 4:49
Viktor Kniš

Chcel si uctiť zosnulú matku, no zatiaľ iba ťahá fanúšikov za nos. Rozšíri Kanye West bohatú zbierku nevydaných albumov?

Chcel si uctiť zosnulú matku, no zatiaľ iba ťahá fanúšikov za nos. Rozšíri Kanye West bohatú zbierku nevydaných albumov?
Zdroj: Getty Images/Kevin Mazur
NEWS KANYE WEST
Uložiť Uložené

Yandhi, Cruel Winter, Watch the Throne 2... To je len časť diskografie Kanyeho Westa, ktorá nikdy neuzrela svetlo sveta, aj keď na ňu poslucháči netrpezlivo čakali.

Donda West bola dlhé roky profesionálnou matkou na plný úväzok, so svojím synom absolvovala všetky hviezdne povinnosti, bola mu psychickou oporou aj cenným členom výkonného tímu bez zajačích úmyslov. 

Svoje skúsenosti opísala aj v biografickej knihe o životných príučkách matky rapovej superstar. Zomrela náhle – v roku 2007 zo dňa na deň po plastickej operácii. Aj keď Kanye West pravdepodobne nikdy neodpustil chirurgovi, z pitevnej správy a odborného posudku koronera vyplýva, že ak by netrvala na odchode domov bezprostredne po zákroku, možno by žila. 

Prvá zmienka o albume pochádza z mája 2018, keď Kanye West v rámci jedného zo svojich slabších momentov zverejnil na Twitteri fotku chirurga s návrhom, že ju použije na cover, a od fanúšikov chcel, aby mu poradili s názvom albumu o matke Donde. Vraj to mal byť krok k zmiereniu. 

Od tohto momentu až po dnešok sme boli svedkami mnohých prejavov bipolarity umelca, ktorá čoraz viac ohrozovala jeho rodinné aj profesijné vzťahy. V konečnom dôsledku v mnohých prípadoch nabúrala aj vzťah interpret – fanúšik. Poslucháči však odpúšťajú oveľa flexibilnejšie, stačí im, keď nenaplnené sľuby vystrieda dobrá hudba.

Odporúčané
Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja 21. septembra 2023, 9:30

Aj keď sme až do začiatku augusta pochybovali, Donda pravdepodobne naozaj uzrie svetlo sveta. Tí zvedavejší už dokonca objavili na internetových fórach tzv. leaky, teda uniknuté časti albumu, ktoré sú pravdepodobne autentické. My ostatní, vytrénovaní z čakania na albumy Cruel Winter, Watch the Throne 2 alebo Yandhi, čakáme ďalej.

Streamovacia platforma Apple Music dávala ešte v závere minulého týždňa fanúšikom nádej, keďže už prelistovala album s avízom, že vydanie prvej skladby je v pláne 13. augusta. Track Hurricane s Lil Babym a The Weekndom svetlo sveta neuzrel, ak ho však naozaj chceš veľmi počuť (asi nie vo finálnej verzii), vieš, kde máš hľadať. 

Kanye West
Zdroj: Apple Music
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa dal Kanye West na vieru.
  • Aké problémy zatiaľ sprevádzajú vydanie albumu Donda.
  • Ktoré albumy už Kanye West nevydal.
  • Prečo prespáva na štadióne za milión na noc. 

Raňajkoval vodku, potom do neho vstúpil Ježiš, s bipolárnou poruchou bojuje naďalej

Kým ešte pred pár rokmi raňajkoval podľa svojich slov vodku, dnes je Kanye West čistý a deklaruje, že mu pomohla viera v Boha. „Premýšľal som nad tým, že skončím s rapom. Uvedomil som si, že rapujem pre diabla tak dlho, že som ani nevedel, ako začať rapovať pre Boha. Potom mi jeden z kňazov povedal, že jeho syn by chcel počuť rapový album o Ježišovi od Kanyeho Westa. Nepovedal, že by som mal alebo musel urobiť toto alebo tamto, naznačil len, čo povedalo jeho dieťa. A v tom som videl rozdiel,“ opísal vlani v krátkosti svoj prerod Kanye West pre GQ. Netajil sa tým, že k alkoholu ho priviedla hudba, najmä neúspechy, ktoré si nikdy nepripúšťal. 

Odporúčané
Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov   Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov 31. júla 2023, 16:54

Aj keď v rokoch 2018 a 2019 prichádzal postupný pracovný aj mentálny prerod, Kanye West stále bojoval so svojím ja, čo sa prejavovalo na množstvo spôsobov.

Napríklad keď v decembri 2018 za noc pridal na Twitter viac ako 150 príspevkov o bývalom kamarátovi Drakeovi: vyťahoval na neho súkromné záležitosti z minulosti, tvrdil, že sa mu Drake vyhráža, a žiadal ho o ospravedlnenie sa za diss na tenisky. Pri Drakeovom beefe s raperom Pushom T zase existuje silné podozrenie, že to bol práve Kanye West, kto z pozadia Drizzyho „briefoval“. 

Duševná nepohoda súvisiaca s diagnostikovanou bipolaritou v prípade Kanyeho Westa bola pravdepodobne často silnejšia ako jeho viera. V septembri 2020 sa za pár dní stihol vymočiť na cenu Grammy, publikovať inak štandardne utajenú zmluvu so svojím vydavateľstvom a zverejniť číslo redaktora magazínu Forbes za to, že ho nezaradili do rebríčka miliardárov. To všetko v mene boja proti „zotročovaniu v hudobnom biznise a rasovej diskriminácii“.

Kanye West
Zdroj: Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Universal Music Group

Dondu Kanye West sľubuje už viac ako rok

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101839 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sme mali možnosť vidieť prvú oficiálnu zmienku o albume a ako Kanye porušil hneď prvý deadline. 
  • Prečo Kanye West platí milión za to, že môže prespávať na štadióne.
  • Ako sa rozplakal na prvom predstavení albumu na štadióne.
  • Ktoré albumy Kanye nikdy nevydal, aj keď ich sľuboval. 
Domov
Zdieľať
Diskusia