Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 8:48
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš TASR

MAPA: V týchto okresoch Slovenska udrú najsilnejšie supercelárne búrky s extrémnym prívalovým vetrom

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

SHMÚ vydáva výstrahy prvého aj druhého stupňa, búrky môže sprevádzať extrémne silný vietor aj krúpy.

Búrky, ktoré majú v priebehu nedele zasiahnuť celú krajinu, majú na západnom a strednom Slovensku udrieť s väčšou silou a intenzitou. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý pred búrkami na západnom a strednom Slovensku vydal výstrahu vyššieho, 2. stupňa.


Hoci sa búrky môžu tvoriť už od rána, v popoludňajších hodinách, od 12.00 do 20.00 h môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami s úhrnmi od 30 do 50 mm a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 km/h. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňuje SHMÚ.


Pre východnú časť krajiny, ako aj regióny Kysúc a Oravy platí výstraha pred búrkami 1. stupňa. Aj v tomto prípade môžu byť spojené s lejakmi, pri ktorých spadne 20 až 40 mm zrážok, a nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 km/h.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ


Pre južné okresy vydali meteorológovia výstrahy aj pred vysokými teplotami, v nedeľu popoludní môžu kulminovať na 33 až 34 stupňoch Celzia.


V oblastiach Spiša, Oravy, Turca, Liptova a Horehronia zasa počas celej nedele hrozí vo vysokohorských polohách nárazový vietor s rýchlosťou 110 až 135 km/h.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Portál iMeteo upozorňuje na tzv. supercelárne búrky, ktoré sú intenzívne a sprevádzané silným vetrom aj krupobitím. „Okrem búrkových komplexov sa môžu vyskytnúť aj samostatné supercelárne búrky. Ich poloha sa však nedá predikovať, preto je lepšie sledovať náš iRadar, kde môžete vidieť polohu zrážok naživo. Tieto supercelárne búrky prinesú veľké krúpy. Vzhľadom na nízku kondenzačnú hladinu, výraznú vlhkosť v spodných vrstvách troposféry a výrazné stáčanie vetra s rastúcou výškou nie je vylúčený ani vznik tornáda,“ píšu meteorológovia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia