Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 10:33
Čas čítania 1:07
Kamila Šebestová

S takýmto zákonom v EÚ nemáte čo robiť. V Bruseli sa hádali kvôli právam LGBT+

S takýmto zákonom v EÚ nemáte čo robiť. V Bruseli sa hádali kvôli právam LGBT+
Zdroj: Unsplash/Daniel James/na voľné použitie
NEWS EURÓPSKA ÚNIA LGBT+
Uložiť Uložené

Maďarského premiéra si podali viaceré hlavy štátov. Kritizovali ho za diskrimáciu LGBT+ komunity, ale aj nezákonné čerpanie eurofondov.

V Európskom parlamente sa strhla hádka kvôli právam LGBT+ komunity. Poslanci mali na programe prerokovanie kontroverzného maďarského zákona, podľa ktorého školy nemôžu zobrazovať študentom pod 18 rokov LGBT+ obsah. 

Belgický premiér inicioval list európskym inštitúciám. Tie mali podľa portálu Aktuálne.cz preskúmať, či nie je maďarský zákon v rozpore so základnou zmluvou EÚ o diskriminácii na základe sexuálnej orientácie. 

Tento list podpísala väčšina lídrov členských štátov. Počas rokovania v parlamente proti Viktorovi Orbánovi vystúpilo viacero poslancov vrátane belgického, luxemburského či holandského premiéra. Ten napadol Viktora Orbána ostrými slovami: 

„Prečo vlastne zostávate v EÚ? S takým zákonom nemáte v EÚ čo robiť,“  kritizoval maďarského premiéra Holanďan Mark Rutte.

K ostrej kritike Viktora Orbána sa pridal aj švédsky premiér Stefan Löfven. Podľa Aktuálně.cz vyslovil nahlas hypotézu o tom, že Orbánova rodina nezákonne čerpá z eurofondov, a preto chce zotrvať v EÚ.

Musím povedať, že švédski občania nemajú najmenšiu chuť posielať peniaze štátu, ktorý sa takto správa,“ povedal Švéd Stefan Löfven.

Predstavitelia maďarskej vlády Viktora Orbána bránili. Ministerka Judita Vargová hneď po hádke s európskymi poslancami napísala na Orbánovu obranu tweet: 

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

„Dnešné vyjadrenie holandského premiéra Marka Rutta nie je nič iné ako politické vydieranie. Maďarsko nechce opustiť EÚ. Naopak, chce ju ochrániť od pokrytcov.“

Odporúčané
Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť Vraha Georgea Floyda odsúdili na 22,5 roka. Rodine Floydovcov vyjadril úprimnú sústrasť 26. júna 2021, 9:09
Domov
Zdieľať
Diskusia