Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Mall.sk
3. júna 2021, 14:20
Čas čítania 1:21
Sponzorovaný obsah

História telefónu: ktorý telefón mal ako prvý selfie kameru?

TECH
Uložiť Uložené

Pamätáš si ešte na svoj prvý telefón? Pred pätnástimi rokmi boli mobily veľmi jednoduché a smartfóny boli ešte len v plienkach.

Telefón je dnes pre nás absolútnou samozrejmosťou. Vlastní ho každý, pričom väčšina používateľov má smartfón. Smartfón je typický dotykovou obrazovkou a množstvom zaujímavých funkcií. Vďaka týmto telefónom sa môžeme rýchlo spojiť so svojimi blízkymi, vyhľadať si potrebné informácie na internete či zaznamenať spomienky prostredníctvom fotoaparátu.

Ale nebolo to tak vždy. V minulosti slúžili mobilné telefóny len na jeden účel, a to bola komunikácia. Funkcie navyše neboli podstatné a dôraz sa kládol výlučne na kvalitu hovoru. V súčasnosti si vyberáme telefón na základe kvality poskytovaných služieb a na trhu nájdeme nespočetné množstvo druhov.

Mobil
Zdroj: Pexels.com

História telefónov

Telefón ako taký vynašiel v roku 1876 Alexander Graham Bell. V 20. rokoch boli telefóny vo forme pevných liniek – mali samostatný náustok a prijímač. Dizajn bol nesmierne klasický a ovládanie sa realizovalo ciferníkom na prednej strane. Tridsiate roky sa viažu s rotačnými telefónmi, ktoré boli veľkou zmenou, pretože sa dalo počúvať aj hovoriť z toho istého konca.

Ako bežal čas, vyvíjali sa aj telefóny, no spočiatku sa menila skôr mechanika, ktorá poskytovala kvalitu hovoru, nie dizajn. V roku 1960 telefóny už obsahovali tlačidlá, pričom v 70. rokoch sa tlačidlá začali pridávať priamo na slúchadlo. V 80. rokoch sa do popredia dostali bezdrôtové telefóny, ktoré sa následne vyvíjali až na súčasné smartfóny.

Zaujímavosti o telefónoch:

  • Prvým telefónom, ktorý priniesol technológiu snímania odtlačkov prstov, bol Pantech GI100. Napriek tomu sa táto technológia spája skôr so spoločnosťou Apple, ktorá túto technológiu o tri roky neskôr preslávila.
  • Selfie kamera je dnes absolútne bežnou súčasťou našich telefónov. Prvýkrát sa selfie kamera objavila na trhu prostredníctvom spoločnosti Siemens, konkrétne vďaka modelu U15.
  • Dizajn je tiež oblasťou, kde jednotlivé spoločnosti už dlhé roky súperia. Priniesť bezkonkurenčný produkt si vyžaduje zladiť kvalitné funkcie a moderný dizajn. Prvý bezrámikový telefón pochádza z dielne Xiaomi – Xiaomi Mi MIX.
  • Duálny fotoaparát ja ďalším trendom, ktorý dnes pri výbere zohľadňujeme. Umožňuje vytvárať zaujímavé fotografie a... Prvýkrát bol duálny fotoaparát predstavený v roku 2013 a konkrétne išlo o model Nokia Lumia 925.
  • V minulosti telefóny vodoodolnosť nepotrebovali, veď boli prakticky stabilné a dali sa používať len na jednom mieste. Dnes veda pokročila a často chceme vytvárať fotky aj pod vodou. Prvým vodoodolným telefónom bol v roku 2000 Ericsson R310s. Tento telefón bol vyrobený z materiálu, ktorý sa dnes používa na výrobu nepremokavých vetroviek.
Domov
Zdieľať
Diskusia