Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fashion Live!
19. mája 2021, 16:34
Čas čítania 2:40
Katarína Danková

Stretni známych slovenských dizajnérov a podpor lokálnu módu. POP-UP približuje verejnosti udržateľné oblečenie a doplnky

Stretni známych slovenských dizajnérov a podpor lokálnu módu. POP-UP približuje  verejnosti udržateľné oblečenie a doplnky
Zdroj: SOM STORE
MÓDA FASHION LIVE! MÓDNY PRIEMYSEL SLOVENSKÉ A ČESKÉ MÓDNE ZNAČKY
Uložiť Uložené

Heslo Pop-upu: udržateľne a lokálne. Boli sme sa pozrieť na špeciálne kolekcie zvučných mien slovenskej a českej módnej scény. Prečo by si mal ísť aj ty?

V utorok 18. mája sa otvoril POP-UP, ktorý má verejnosti priblížiť lokálnu dizajnérsku módu. Na prepracované kolekcie slovenských a českých návrhárov sme sa šli pozrieť aj my a jednoznačne musíme zhodnotiť, že bolo z čoho vyberať.

Priestory bývalej reštaurácie The Nook na Továrenskej 11 nás privítali príjemným interiérom využitým na maximum. Kolekcie jednotlivých návrhárov a značiek doslova čakali na svojich obdivovateľov a tých sa aj zišlo. Na osobný zážitok a uchmatnutie si exkluzívneho dizajnérskeho kúska pre SOM STORE máš čas do konca mája.

Odporúčané
Pavol Dendis, LAFORMELA aj Michael Kováčik. Vybrali sme najzaujímavejšie kolekcie jeseň/zima 2021 od domácich návrhárov Pavol Dendis, LAFORMELA aj Michael Kováčik. Vybrali sme najzaujímavejšie kolekcie jeseň/zima 2021 od domácich návrhárov 4. mája 2021, 17:20

Podľa slov organizátorov uvoľňovanie opatrení prispelo k otvoreniu Pop-upu, aj keď pôvodný plán bol iný. „Kamennú predajňu sme plánovali otvoriť so spustením e-shopu SOM STORE v októbri 2020, ale pre koronu sa všetko poposúvalo. Chceli sme však našich zákazníkov poznať, priblížiť sa k nim a stretnúť sa tvárou v tvár. Chceme, aby si ľudia mohli pozrieť slovenský a český dizajn, fyzicky sa ho dotknúť, vyskúšať a mať z neho zážitok.“

Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok.
Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

Aj keď je POP-UP otvorený len dva týždne, stála kamenná predajňa sa pripravuje v nákupnom centre Nivy s predpokladaným otvorením v septembri tohto roka. Otvorenie by malo nadväzovať na jednu z najväčších módnych udalostí na Slovensku Fashion LIVE!, na ktorej návrhári predvedú svoje kolekcie.

Aktuálne je v ponuke 25 návrhárov a značiek, no ešte tento rok sa má zoznam rozšíriť o ďalšie tri značky. „Začiatkom leta k nám napríklad pribudne značka Laformela a postupne sa chceme rozširovať. Je to však proces a aj od samotných návrhárov požadujeme kolekcie, ktoré sú vo veľkostiach, nielen kusovky. Samozrejme, hlavným pilierom je pre nás udržateľnosť a bazírujeme na tom, aby bol daný kúsok z väčšej časti vyrobený na Slovensku,“ uviedla Zora Husarčíková, organizátorka Pop-upu.

Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok.
Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

Na svoje si prídu milovníci každého štýlu i strihu, všetkých farieb aj vzorov. Udržateľnosťou doslova nabitý priestor si zaslúži pozornosť aj vďaka láske navrhovať, ktorú cítiť z každého vytvoreného kúska. 

Odporúčané
Jana Kurilaková ušila ikonický kožuch pre Daru Rolins: Ženy mi písali, kde si ho môžu kúpiť. Vyrobíme pár limitiek (Rozhovor) Jana Kurilaková ušila ikonický kožuch pre Daru Rolins: Ženy mi písali, kde si ho môžu kúpiť. Vyrobíme pár limitiek (Rozhovor) 9. februára 2024, 9:30

„Kým človek lokálnu módu nevyskúša, nevie, o čom to je. Je za tým zážitok, príbeh, niečo možno nepoznané. Chápem, že sa ľudia boja cien či samotného oslovenia návrhára, no keď to raz skúsia, vracajú sa,“ o svojej skúsenosti nám porozprávala Ida Sandor, ktorej kúsky z kolekcie ocenenej až v Číne si môžeš prísť vyskúšať i zakúpiť priamo v Pop-upe.

Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok.
Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

Štýlovosť a nadčasovosť sprevádzajú každý odev. Pri vytváraní slow fashion módy by si prchavé trendy hľadal márne. „Nemyslím, že je dobré riadiť sa trendmi, pretože sa zvyknú rýchlo striedať a obzvlášť pri tvorbe udržateľnej kolekcie sa to navzájom vylučuje,“ vraví mladý talentovaný návrhár Lukáš Krnáč, ktorý pre POP-UP vychádzal z hesla „support local design“, ktoré zakomponoval do svojich odevov. Najobľúbenejším kúskom z jeho kolekcie sa pre neho stala červená mikina.

Módny návrhár Lukáš Krnáč a PR manažérka a event moderátorka Barbara Jagusak.
Módny návrhár Lukáš Krnáč a PR manažérka a event moderátorka Barbara Jagusak. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

Nielen oblečenie, no i doplnky a šperky môžu byť udržateľné a tie naše slovenské a české nás upútali zaujímavým dizajnom a netradičným spracovaním, ktoré by pokojne obstáli vo svetovej konkurencii. V šperkoch sa nájdu milovníci minimalizmu i geometrických tvarov a doplnky najmä v podobe tašiek a kabeliek stavili na neutrálny, no zároveň veľmi ľahko kombinovateľný dizajn.

Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok.
Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

V Pop-upe nájdeš aj univerzálne lodičky, ktoré nosí aj naša pani prezidentka. Dizajnérka Katarína Sásiková nám prezradila, prečo sa drží neutrálnych farieb: „Snažila som sa vytvoriť jeden dokonalý produkt, ktorý by bol univerzálny, udržateľný, nesezónny a nadčasový. Každá žena by mala mať minimálne jeden pár skinmatching lodičiek, ktoré by sa hodili k nej samotnej. Preto ponúkam aj štyri odtiene nude farby okrem bielej a čiernej klasiky. Celý koncept značky Catherine Mulier vychádza z myšlienky podporiť ženskú siluetu a krivky, za ktoré by sme sa nemali hanbiť.“

Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok.
Navštív POP-UP na Továrenskej 11 a vyber si svoj dizajnérsky kúsok. Zdroj: archív SOM STORE/Mafin Laurincová

Všetkých 25 dizajnérskych kolekcií je dostupných v rôznych veľkostiach v Pop-upe priamo na vyskúšanie a zakúpenie. Najlepšia podpora lokálnej módy je predsa investícia do kvalitného dizajnérskeho kúska vytvoreného s citom a láskou k prírode. Navyše kúsky vytvorené špeciálne pre SOM STORE nikde inde nenájdeš.

KTORÉ KOLEKCIE MÔŽEŠ VIDIEŤ V POP-UPE?
Návrhári: 
Pavol Dendis, Boris Hanečka, Martin Hrča, Michael Kováčik, Lukáš Krnáč, Petra Kubíková, Veronika Lokajíčková, Michaela Ľuptáková, Andrea Pojezdálová, Ida Sandor, Lenka Sršňová, Petra Weingart
Značky: Athleeya, Biela, Drobne, Freier, Puojd, WEMOVE
Doplnky a šperky: Drevená Helena, Metaformi, Mon Petit Diamant, Naut, Štefan Sekáč, Verlein
Topánky: Catherine Mulier

Príď sa obklopiť slovenskou a českou módou aj ty. POP-UP Store môžeš navštíviť do 30. mája (okrem nedieľ) v čase od 12.00 do 18.00 h. Rovnako v ňom nájdeš kolekciu REFRESHER x I’m not a robot, ktorá bude dostupná na nahliadnutie od 24. mája.

Odporúčané
Hnutie Fashion Revolution odštartovalo týždeň plný otázok. Prinúť módne značky hovoriť pravdu aj ty Hnutie Fashion Revolution odštartovalo týždeň plný otázok. Prinúť módne značky hovoriť pravdu aj ty 20. apríla 2021, 14:31
Domov
Zdieľať
Diskusia