Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 10:02
Čas čítania 0:39
Tímea Krauszová

Od júna si zrejme budeš môcť vyberať už aj z neregistrovaných vakcín. Astrazenecou očkovať pri prvej dávke nebudeme

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Zmeny nastanú zrejme od 1. júna.

Dnes na krátkom tlačovom brífingu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval o zmenách v očkovaní na Slovensku. „Je pravda, že sa pozastavilo očkovanie prvou dávkou Astrazenecy,“ povedal na úvod. Čiastočne je to pre úmrtie ženy, ktoré stále prešetrujú, no je to spôsobené aj nedostatkom očkovacích dávok. „Pokračujeme pri očkovaní druhou dávkou, kde máme odložený dostatočný počet dávok.“

Odporúčané
Žena, ktorá zomrela pár dní po očkovaní Astrazenecou, mala genetickú poruchu Žena, ktorá zomrela pár dní po očkovaní Astrazenecou, mala genetickú poruchu 7. mája 2021, 10:45

S Astrazenecou rátame aj naďalej

V očkovacej schéme Astrazeneca ostáva aj naďalej, povedal Lengvarský. Ľudia si však už po novom budú môcť vybrať, čím sa dajú zaočkovať.

„Po zistení presných počtov dodávaných vakcín v ďalšom období budeme pracovať na tom, aby občan mal voľný výber vakcín vrátane neregistrovaných.“ Na zavedenie nového systému potrebujú podľa ministra asi tri týždne, začať by sme teda mohli od 1. júna. 

„Dovtedy všetci, ktorí sú objednaní na prvú dávku Astrazenecy, dostanú Pfizer. Plánujeme aj zapojenie lekárov pre dospelých, ktorí v portfóliu dostanú všetky druhy vakcín okrem Pfizeru.“ Lengvarský nedal priestor na novinárske otázky, no ešte dnes nás čaká tradičná tlačová konferencia o aktuálnej pandemickej situácii.

Domov
Zdieľať
Diskusia