Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Fixservis.sk
12. mája 2021, 9:46
Čas čítania 2:05
Sponzorovaný obsah

Vyskúšaj bezdušové pneumatiky na elektro-kolobežku Xiaomi

TECH
Uložiť Uložené

Bezdušovými pneumatikami predídeš defektom, ale tiež zvýšiš dojazd.

Popularita elektrických kolobežiek (právom) stále rastie. Najmä počas teplých mesiacov je tento spôsob prepravy nielen príjemný a zábavný, ale aj rýchly a spoľahlivý. Teda pokiaľ nenarazíš na problém zvaný defekt. Ten nie je u elektrických kolobežiek (najmä pri značke Xiaomi) ničím neobvyklým.

Ani si to neuvedomíš a je tam. Pomaly začne klesať rýchlosť, s kolobežkou sa ťažšie manévruje a napokon si to všimneš aj letmým pohľadom - duša pneumatiky je prázdna a tvoj dopravný prostriedok tak prišiel o svoju funkčnosť.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Fixservis.sk

Riešením je potom jedine výmena duše pneumatiky. Rovnaký problém ťa však veľmi ľahko môže postretnúť aj okamžite po výmene. Stačí trochu skla či neopatrná jazda. Ak hľadáš trvalé riešenie, určite je na čase zvážiť prechod na tzv. bezdušové pneumatiky.

Ako už názov napovedá, bezdušová pneumatika nevyužíva k získaniu svojho tvaru dušu, pretože pozostáva z jednoliatej gumovej zmesi, vďaka čomu si drží svoj tvar a je odolná voči akémukoľvek defektu. Oproti klasickej pneumatike s dušou tak poskytuje väčšiu spoľahlivosť a rozhodne dlhšiu životnosť. To však nie sú všetky jej benefity.

Bezdušové pneumatiky sú vďaka svojej konštrukcii výrazne pevnejšie a teda aj tvrdšie. To zaručuje, že majú počas jazdy nižší valivý odpor, takže pri využití rovnakého množstva energie umožňujú ísť rýchlejšie a do väčšej vzdialenosti. Jedným rozhodnutím sa tak môžeš nielen zbaviť starostí, ale navyše aj získať lepšie jazdné vlastnosti, resp. lepšiu výdrž a maximálnu rýchlosť. Aj bezdušové pneumatiky však majú svoje nevýhody. Ako už bolo spomenuté, vďaka svojej konštrukcií sú pevnejšie a teda aj tvrdšie. To však spôsobuje aj to, že jazda môže byť menej komfortná, najmä na nerovných povrchoch. Tvrdá gumová zmes pohltí menej nárazov, takže samotný používateľ ich pocíti viac. Pred nasadením bezdušovej pneumatiky je tak dobré zvážiť, po akom povrchu budeš väčšinou jazdiť. Ak máš svoju pravidelnú trasu, skús sa zamyslieť, aký povrch ju z väčšej časti pokrýva.

Typy bezdušovej pneumatiky

Rôzni výrobcovia prichádzajú s rôznymi typmi bezdušových pneumatík. Ich spoločným znakom je vysoká odolnosť, ale aj protišmykový povrch a vynikajúca priľnavosť na ceste.

Fluorescenčná/farebná

Tento druh bezdušovej pneumatiky zaujme okamžite svojim vzhľadom. K dispozícii sú napríklad fluorescenčné farby, ktoré ti okrem neobvyklého dizajnu ponúknu aj lepšiu viditeľnosť celej kolobežky pri zhoršenom počasí. Oživiť vzhľad svojej Xiaomi kolobežky ti pomôžu aj rôzne ďalšie farby, ktoré síce nesvietia, avšak výrazný a zaujímavý vzhľad si všimneš v každom počasí.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Fixservis.sk

Plná pneumatika - čierna s dierami

Tento druh ponúka možno trochu obyčajný vzhľad, zaujme však tvarom, ktorý je zaoblenejší ako u predchádzajúceho typu, vďaka čomu je kolobežka lepšie ovládateľná.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Fixservis.sk

 

Plná pneumatika - čierna bez dier

Kompromis medzi vyššie spomenutými bedzušovými pneumatikami a pneumatikami s dušami. Vďaka mäkšej gumovej zmesi lepšie absorbuje nerovnosti a zároveň je stále odolný voči defektu. Na druhej strane však nedokáže ponúknuť taký vysoký dojazd, ako jeho tvrdšie alternatívy.

Xiaomi kolobežka
Zdroj: Fixservis.sk

Tip od používateľov: Nechaj si vymeniť iba jednu pneumatiku, najlepšie zadnú. Získaš vyšší dojazd, vyskúšaš si jazdu s bezdušovou pneumatikou a zároveň neprídeš o všetok komfort.

Pokiaľ s výmenou pneumatiky na kolobežke Xiaomi nemáš žiadne skúsenosti, bolo by zrejme lepšie prenechať túto záležitosť odborníkom. Výmena pneumatiky, najmä bez profesionálnych nástrojov a skúseností, môže trvať celé hodiny. Navyše, nejeden používateľ už pri snahe vymeniť svojpomocne poškodenú pneumatiku, poškodil svoju kolobežku alebo v horšom prípade dokonca prišiel k úrazu.

Domov
Zdieľať
Diskusia