Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021 o 17:32
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Český ŠÚKL má rovnaký problém so Sputnikom V ako slovenský. Majú desiatky strán dokumentov, potrebovali by desiatky tisíc

NEWS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

K slovenským a brazílskym úradom sa pridávajú aj české. Ani ony zatiaľ nechcú očkovať Sputnikom V.

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa pridáva k slovenskému. Šéfka tamojšieho úradu Irena Storová pre portál iRozhlas povedala, že nemajú dostatok dokumentácie, aby vedeli posúdiť bezpečnosť vakcíny. Kým v iných prípadoch pracujú s desiatkami tisíc strán, v tomto prípade ich majú len niekoľko desiatok. Informujú o tom Topky.sk.

Zatiaľ nezačali vakcínu ani testovať, a tak ministerstvo zdravotníctva v Česku nebude môcť očkovať ani na výnimku. Minister zdravotníctva Petr Arenberger totiž podmienil podpis použitia Sputnika V na experimentálne použitie schválením českým ŠÚKL-om. 

Odporúčané
Brazília nepovolila dovoz vakcíny Sputnik V z Ruska. Nemajú dostatok dát o bezpečnosti a účinnosti Brazília nepovolila dovoz vakcíny Sputnik V z Ruska. Nemajú dostatok dát o bezpečnosti a účinnosti 27. apríla 2021 o 11:22

Ani Brazília nepovolila dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, pretože nemá dostatok informácií o kvalite, bezpečnosti a účinnosti očkovacej látky. Informuje o tom portál Radio Free Europe, ktorý sa odvoláva na regulačný úrad známy ako Anvisa. Riaditeľ poznamenal, že nedovolia, aby sa k obyvateľom Brazílie dostala neznáma látka, o ktorej nemajú dostatok dát. 
 

„Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené produktom bez náležitého overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti,“ povedal Antonio Barra Torres, prezident federálneho regulačného orgánu pre zdravie.

Zahraničie zatiaľ potvrdzuje vyhlásenia slovenského ŠÚKL-u, ktorý rovnako nedokázal posúdiť vakcíny pre nedostatok relevantných informácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia