Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2021, 12:45
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy o nákupe Sputnika. Naša vakcína je výkonnejšia ako Pfizer, tvrdia

NEWS
Uložiť Uložené

Zmluvu o nákupe Spunika V na Slovensku zverejnia počas nasledujúceho týždňa.

Ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy, na základe ktorej slovenská vláda nakúpila 200-tisíc kusov vakcíny Sputnik V. Pôvodne išlo o utajený dokument z dielne nášho ministerstva zdravotníctva. Ruský investičný fond o tom informoval na Twitteri v sobotu predpoludním. 

K stanovisku sa už vyjadril aj expremiér Igor Matovič, ktorý dostal od predsedu vlády Eduarda Hegera poverenie, aby o vakcínach rokoval s Moskvou aj Budapešťou. 

„Práve som dostal link na Twitter Sputnik V ... kde ruská strana zverejnila, že nemajú žiadny problém so zverejnením zmluvy uzavretej so Slovenskom. S dovetkom, že Maďari zverejnili, že zatiaľ najlepšie výsledky majú z očkovania Sputnikom,“ konštatuje Matovič.

Na Twitteri Sputnik V píše, že „Maďarsko avizuje, že Sputnik V má lepší výkon ako Pfizer“.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte počas týždňa potvrdil, že zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V ministerstvo zdravotníctva zverejní, aj keby ruská strana so zverejnením nesúhlasila. „Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany,“ uviedol Lengvarský.

Na vyjadrenie ruskej strany bol ochotný čakať podľa vlastných slov „maximálne niekoľko dní“. Zmluvu po podpise dosiaľ nezverejnili. O potrebe zverejnenia hovorí prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti. Aj prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že na základe charakteru zmluvy by malo byť možné zverejniť jej obsah.

Vyjadrila sa aj k listu od ruskej strany z úvodu apríla, podľa ktorého musíme vakcíny Sputnik V vrátiť, lebo sme za ne nezaplatili včas.

Vakcíny Sputnik V sú podľa ministerstva zdravotníctva naďalej v skladoch v Šarišských Michaľanoch. V Maďarsku analyzujú 46 ampuliek tejto vakcíny.

Domov
Zdieľať
Diskusia