Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR Horehronie.
27. apríla 2021, 15:33
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Na Horehroní môžeš od mája skúsiť unikátny koľajový bicykel

Na Horehroní môžeš od mája skúsiť unikátny koľajový bicykel
Zdroj: Horehronie.sk
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Unikátny koľajový „bicykel“, ktorý v regióne Horehronia spustili v roku 2019, sa opäť vracia. Previezť sa budeš môcť už od mája.

Horehronská cyklodrezina sa vracia! Požičovňa unikátnych šliapacích „bicyklov“ na koľajach sa od mája vďaka zlepšujúcim sa podmienkam pandémie koronavírusu opäť otvára.

Ak nevieš, o čom hovoríme, klikni si na webstránku regiónu Horehronie venovanú cyklistike a spoznaj toto ľahké koľajové vozidlo, ktoré poháňaš vlastnou silou na princípe bicyklovania. Cyklodrezina je určená optimálne pre 3 dospelé osoby a 1 dieťa do 150 cm. V prednej časti šliapacích bicyklov musia sedieť dve dospelé osoby, z nich aspoň jedna osoba musí byť plnoletá. V zadnej časti sa nachádza sedadlo určené na prevoz jednej osoby a v prednej časti jedna sedačka určená na prevoz jedného dieťaťa. Bicykle sú vybavené retro košíkmi, môžeš si preto pokojne zobrať so sebou, čo treba.

S projektom Horehronských cyklodrezín sme prišli v roku 2019, keď sme hľadali spolu s Čiernohorskou železničkou (ČHZ) využitie pre trať úzkokoľajky z Hronca do obce Čierny Balog. Trať je aktuálne v zlom technickom stave a pravidelná jazda vláčikov Čiernohronskej železničky na tomto úseku nie je možná. Keďže dreziny nezaťažujú koľaje tak ako vláčik, rozhodli sme sa ich na tomto úseku vyskúšať. V lete roku 2019 sme spolu s ČHZ do Hronca doviezli dve cyklodreziny, ktoré sme mali požičané z Poľska. Od prvého dňa spustenia mali obrovský úspech, keďže išlo o jediné pojazdné cyklodreziny na Slovensku. Rezervované boli skoro každý deň, keď to počasie dovoľovalo. No a keďže od spustenia projektu boli dreziny veľmi obľúbené, dve poľské dreziny sme minulý rok vrátili našim susedom a nakúpili sme 14 cyklodrezín z Rakúska,”  uviedla Ing. Estera Potkány, marketingová manažérka pre región Horehronie.

Cyklodrezina
Zdroj: Horehronie.sk

Unikátnu horehronskú atrakciu môžeš nájsť, ako ti už jej názov napovedá, na Horehroní, konkrétne v obciach Hronec a Čierny Balog. Drezina totiž premáva na trati, ktorá ich spája. Dopoludnia je trať otvorená smerom z hutníckej obce Hronec s prvým liatinovým mostom v Uhorsku a prejazd je povolený v čase od 9.00 do 12.00 hod, poobede sa trať otvára v opačnom smere (od Čierneho Baloga do Hronca) v čase od 12.00 do 18.00 hod. Trať je dlhá 6 až 9 km, počas ktorých si môžeš urobiť pauzu na oddych, keďže nehrozí, že by si ju nestihol/nestihla za tri hodiny prejsť. Rovnako tak sa nemusíš báť stretnutia s vlakom či iným koľajovým dopravným prostriedkom, keďže trať určená pre cyklodrezinu je jednosmerná a mimo prevádzky.

Drezina v minulosti slúžila na prepravu robotníkov do práce, zvyčajne do hlbokých lesov či dolín. Dnes sa však celá úzkokoľajová lesná trať a jazda Čiernohronskou železničkou využíva len na prepravu turistov, a preto sú aj dreziny prispôsobené na dobrodružnú jazdu návštevníkov na princípe bicyklovania.

Prejdi sa nedotknutou prírodou

Horehronská cyklodrezina vedie krasovým územím popri meandroch Čierneho Hrona v Hrončianskej doline v príjemnom prostredí nedotknutej prírody. Oddýchnuť si môžeš na zastávke Svätý Ján s veľkým dreveným prístreškom a ohniskom s možnosťou opekania. V prípade, že nepripravený využiješ pauzičku na piknik či krátku opekačku, v Hronci na námestí si môžeš kúpiť špekáčiky, vodu a ostatné potreby.

Cyklodrezina
Zdroj: Horehronie.sk

Ďalšiu zastávku si môžeš urobiť na začiatku Čierneho Baloga v časti Šánske s malým dreveným prístreškom a preliezkami. Tu si môžeš počas hlavnej letnej sezóny odparkovať a uzamknúť drezinu a nastúpiť na vláčik Čiernohronskej železničky, ktorá smeruje priamo do Čierneho Baloga, kde nájdeš múzeum železnice či novú vyhliadkovú vežu. Železnička následne pokračuje až do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline alebo na Dobroč cez futbalové ihrisko.

Popri trati zároveň vedie nový asfaltový cyklochodník bez prístupu motorových vozidiel, preto je Hrončianska dolina obľúbenou destináciou pre rodiny s deťmi a turistov na bicykloch, kolieskových korčuliach či elektrobicykloch. Ak vlastný bicykel nemáš alebo sa ti ho nechce brať so sebou, využiť môžeš až 9 požičovní elektrobicyklov.

Poriadne sa obleč

Keďže trať vedie Hrončianskou dolinou s lesným porastom, radšej sa teplo obleč. Ideálne je oblečenie, ktoré chráni pred vetrom, a čiapka alebo aspoň čelenka.

Cyklodrezina
Zdroj: Horehronie.sk

Na Horehronie autom či autobusom

Ak si budeš chcieť vyskúšať unikátnu horehronskú cyklodrezinu či zažiť výlet v krásnej prírode, do Hronca sa dostaneš jednoducho autom, pričom parkovať môžeš priamo v obci, ale tiež autobusom. V regióne ťa do dedinky dopraví zvolenská SAD, na spoj pritom môžeš nastúpiť v Banskej Bystrici alebo v Brezne. 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Domov
Zdieľať
Diskusia