Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2021, 7:00
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Vypi vodu z Fukušimy, odkázala Čína japonskému vicepremiérovi. Ten sa chválil, že rádioaktivitu odstránili

Vypi vodu z Fukušimy, odkázala Čína japonskému vicepremiérovi. Ten sa chválil, že rádioaktivitu odstránili
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložiť Uložené

Japonský plán vypustiť rádioaktívnu vodu do mora si nenašiel množstvo fanúšikov.

Japonsko ohlásilo plán vypustiť do mora vodu, ktorú v roku 2011 po ničivom cunami a nehode v atómovej elektrárni Fukušima použilo na chladenie jadrového paliva. Tento nápad sa stretol s výraznou kritikou zo strany vlád okolitých štátov, ale aj environmentálnych organizácií bojujúcich za ochranu prírody, informuje Mainichi.


Japonci síce strávili roky čistením vody od rádioaktívnych častíc, ale ochrancovia prírody majú stále pochybnosti, čo vypustenie kontaminovanej vody spôsobí v morskom ekosystéme. V najhoršom prípade by mohla zdevastovať podmorskú faunu aj flóru.

fukušima
Zdroj: TASR/AP

Vicepremiér japonskej vlády Taro Aso však námietky vyvrátil slovami, že rádioaktívnu vodu experti vyčistili natoľko, aby nespôsobila žiadne zdravotné problémy ani človeku, ktorý sa s ňou dostane do kontaktu. „Ja som sa dopočul, že si nijak neublížime, keď ju vypijeme,“ povedal Aso na tlačovej konferencii.

Odporúčané
Jake Paul čelí obvineniu, že sexuálne zneužil mladú hviezdu z Tiktoku. Doteraz vraj mlčala, lebo ju prinútil podpísať zmluvu Jake Paul čelí obvineniu, že sexuálne zneužil mladú hviezdu z Tiktoku. Doteraz vraj mlčala, lebo ju prinútil podpísať zmluvu 15. apríla 2021, 20:10

Netrvalo dlho a na vyjadrenie zareagovala čínska vláda. „Japonský člen vlády povedal, že je bezproblémové, ak túto vodu vypijeme, tak nech ju, prosím, vypije,“ vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian. Čína upozorňuje Japonsko, že ignoruje katastrofické následky, ktoré môže mať vypustenie vody na prírodu.

Čína nie je jediná krajina, ktorej sa nápad vypustiť rádioaktívnu vodu naspäť do mora nepozdáva. Námietky voči tomu vzniesli aj Taiwan a Južná Kórea, ale zatiaľ nie je jasné, či Japonsko svoje rozhodnutie prehodnotí. Vodu chcelo do mora vypustiť približne o dva roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia