Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. apríla 2021, 9:31
Čas čítania 5:14
Daniel Mikolášik

Test 8 instantných rajčinových polievok: môžu nimi študenti nahradiť domácu stravu alebo je to len glutamanové zlo?

Test 8 instantných rajčinových polievok: môžu nimi študenti nahradiť domácu stravu alebo je to len glutamanové zlo?
Zdroj: Refresher
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Vyskúšali sme instantné paradajkové polievky. Ktorá chutí ako od babičky a prečo by si sa mal väčšine z nich radšej vyhnúť?

Jednou z najväčších lowcostových klasík v jedálničku študentov sú hneď po vifonkách vrecúškové polievky, známe aj ako instantné. Ide o veľmi lacnú a rýchlu voľbu, ktorá pri výbere dobrej značky dokáže aj plnohodnotne zasýtiť, zahriať a aspoň naoko nahradiť domácu stravu. V ponuke reťazcov je hneď niekoľko druhov, ako napríklad francúzska, hubová, slepačia či rajčinová.

Odporúčané
Odborník hodnotí vifonky: Ktorá značka je najlepšia? Odborník hodnotí vifonky: Ktorá značka je najlepšia? 17. júna 2019, 12:38

My sme sa v teste zamerali práve na paradajkovú, ktorá má v regáloch azda najväčšie zastúpenie, a zisťovali sme, ktorá chutí najlepšie, aké je ich zloženie a či vôbec stoja za to. Vybrali sme sa do rôznych známych aj menej známych slovenských supermarketov a vybrali sme osem kusov od rozličných výrobcov či značiek.

Do úvahy sme brali parametre ako chuť, vôňa, zloženie, konzistencia, zafarbenie, gramáž či cena a hodnotili od 1 do 10. V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich. Rajčinové polievky sme zoradili vzostupne od najmenej chutnej až po tú najlepšiu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho obchodného reťazca.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Tesco

Gramáž: 20 g
Cena: 0,19 €
Hodnotenie: 1/10

Suverénne najhoršie hodnotenie v našom teste získala instantná polievka z Tesca. Chuť bola nevýrazná, vodnatá. Na rozdiel od „značkovejších“ polievok obsahuje len malé množstvo zeleniny a korenín. Práve preto sa zdá, akoby ani nemala chuť. Navyše bola neskutočne riedka.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Malým pozitívom je v jej prípade prekvapivý dostatok cestovín, ktoré síce chutili ako guma, no v porovnaní s inými výrobcami cestovinami až tak nešetrili. Keďže išlo o polievku, ktorá sa nepripravuje v hrnci, ale zalieva sa v hrnčeku, naspodku pohára sa aj napriek riadnemu miešaniu a dodržaniu presných inštrukcií vytvárali väčšie usadeniny paradajkového prášku.

Ani zloženie na tom nebolo najlepšie. Polievka má na 100 g 333 kcal (výrobca ako jediný neuvádza energiu na 1 porciu) a paradajkového prášku 31 %. Ako sladidlo je v tomto prípade použitý nie veľmi výdatný maltodextrín, ktorý sa používa aj ako zahusťovadlo alebo konzervačná látka. Pokojne by sa dal pritom nahradiť stéviou alebo inou zdravšou sacharidovou náhradou. Z nášho testu si odnáša zaslúžený 1 bod z 10. 

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Vitana (hrnčeková)

Gramáž: 22 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 1,5/10

Veľmi malými krôčikmi sa posúvame nahor. Vitana do hrnčeka už namiesto paradajkového prášku obsahuje sušený paradajkový pretlak, no oproti rajčinovej polievke z Tesca je jeho obsah o dosť nižší (len 19 %). Aj to zavážilo pri konečnom výsledku, polievka totiž bola jednou z najredších a najvodnatejších vôbec. Namiesto červenej mala až oranžovú farbu.

Vôňa po zaliatí vriacou vodou pripomína skôr paprikové korenie. Chuť opäť žiadna sláva – veľmi podobná polievke z Tesca. Jeden z testujúcich ju prirovnal ku koreniu zmiešanému s vodou. Pri konzumácii nie je ani náznak chuti pretlaku. Aj v tomto prípade sa nám naspodku hrnčeka vytvárali usadeniny korenia a cestovín.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Zloženie však je už o čosi lepšie a vzhľadom na to sme jej udelili o pol bodu viac ako predošlej. Energetická hodnota je na úrovni 74 kcal na jednu porciu (200 ml). Obsahuje aj viac sušenej mletej zeleniny. Opäť nás však sklamal maltodextrín a navyše sa v zložení nachádza aj sójový hydrolyzát, teda škodlivý glutaman sodný.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Maggi (hrnčeková)

Gramáž: 23 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 3/10

Hrnčeková Maggi opäť doplatila na to, že jej príprava sa neodohráva v hrnci, ale len obyčajným zaliatím vody z kanvice. Spomedzi všetkých hrnčekových však bola najchutnejšia. Mala aj vábivejšiu vôňu. Sklamalo nás však množstvo cestovín, o ktorých prítomnosti sme sa dozvedeli až naspodku pohára.

Chuťovo bola veľmi jemná, nie dostatočne okorenená, no už o čosi výraznejšia paradajková chuť. Ako sladidlo je v tomto prípade použitý sušený glukózový sirup, nie maltodextrín ako v predošlých polievkach. Opäť však veľmi riedka a akoby nedovarená, pri konzumácii sme totiž mali na lyžici malé červené kúsky rajčinového prášku.

Na jednu porciu (200 ml) obsahuje sáčok 83 kcal, paradajkového prášku je v balení 24 %. Hlavnou koreninou je mletý bobkový list a v zložení nájdeš aj zmienku o sušenom kvasnicovom extrakte, z ktorého sa vyrába glutaman sodný. Táto instantná polievka chuťovo obstála na 3 body z 10. 

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Vitana

Gramáž: 70 g
Cena: 0,54 €
Hodnotenie: 4/10

Ako sme sa sami presvedčili, jeden výrobca dokáže urobiť dve úplne rozličné instantné polievky s rozdielnym zložením a napokon aj samotnou chuťou. Hoci hrnčeková Vitana si v našom teste vyslúžila len 1,5 bodu, jej „väčšia sestra“ skončila o čosi lepšie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97103 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pod akými názvami skrývajú výrobcovia v zložení polievok glutaman.
  • Ktorá chutí takmer ako od babičky.
  • V ktorej polievke sa nachádza ako stabilizátor guma.
  • Prečo by si sa mal väčšine vyhnúť.
  • Ktoré používajú palmový olej, ktoré o niečo lepší variant v podobe slnečnicového a ktorý výrobca ako jediný používa extra panenský olivový olej.
Domov
Zdieľať
Diskusia