Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Budiš.
23. apríla 2021, 10:29
Čas čítania 3:06
Sponzorovaný obsah

Odborník radí, aké potraviny vynechať, ak ťa trápia problémy s trávením

GASTRO
Uložiť Uložené

Opýtali sme sa odborníka, ako bojovať s problémami s trávením a akým veciam by si sa mal vyhnúť, ak chceš týmto ťažkostiam predísť.

Zlé trávenie dokáže potrápiť mnohých z nás, a to nielen počas sviatkov, keď to zvykneme s jedlom prehnať. Fastfood, káva nalačno či napríklad tzv. neskoré zobkanie pri večernom sledovaní Netflixu môžu prispieť k tomu, že sa necítiš dobre. V spolupráci so spoločnosťou Budiš a s odborníkom v oblasti gastroenterológie sme pripravili zopár tipov, ako sa môžeš týchto problémov vyvarovať.

Problémy s trávením často spôsobujú nesprávne kombinácie jedál, zlé stravovacie návyky, nadmerný prísun jedál, nezdravý životný štýl, nedostatok pohybu, ale napríklad aj stres. Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán prezradil, že odhadom až 30 či 40 % pacientov prichádza do jeho ambulancie s tráviacimi problémami.

Prezradíme ti, ako jednoducho môžeš pomôcť svojmu tráveniu
Zdroj: Pexels

„Veľmi často sa sťažujú na pocit plnosti, pocit ťažoby v žalúdku, pálenie záhy, nafukovanie, neraz i kŕče, pichanie a tlak v bruchu, pocit na vracanie či vracanie samotné,“ vymenúva MUDr. Bubán a radí, ako tomu predchádzať: „Najlepšou prevenciou je dodržiavanie diétnych a režimových opatrení. Ale keď sa predsa len neustrážime, treba siahnuť po diéte, vynechať niektoré jedlá či piť dostatok tekutín vhodných na podporu trávenia.“

S týmito potravinami opatrne

Zdravému tráveniu jednoznačne nepomáhajú niektoré potraviny, ktoré je lepšie vyradiť z jedálneho lístka. „Na lačný žalúdok je najlepšie sa niektorým potravinám, po ktorých máme pocit ťažoby a nepohody, radšej vyhýbať. Sú to napríklad ovocné šťavy s vysokým obsahom cukru, ovocné šťavy plné rafinovaného cukru a aj paradajky, a to najmä vtedy, keď trpíte refluxom,“ varuje doktor. Zároveň upozorňuje, že dôležité je aj jesť či piť len v rozumnom čase. Jedenie v neskorých hodinách či nedodržiavanie aspoň trojhodinovej pauzy medzi jednotlivými jedlami môže vyvolať problémy s trávením. Ďalej upozorňuje, že nepríjemnosti s trávením môže vyvolať ranná káva a čaj, citrusové ovocie či výrobky z kysnutého alebo lístkového cesta, z ktorých nafukuje. 

Prezradíme ti, ako jednoducho môžeš pomôcť svojmu tráveniu
Zdroj: Pexels

Zdravé trávenie pomáha budovať imunitu

Nielen pocit ľahkosti, pravidelná stolica či zbavenie sa tráviacich problémov sú výsledkom zdravého stravovania. Vhodná forma stravovania pomáha udržiavať a posilňovať náš imunitný systém, ktorý je mimoriadne dôležitý práve v týchto dňoch. Imunitný systém totiž môže byť vplyvom stresu či napríklad aj nesprávnej životosprávy oslabený natoľko, že nedokáže odolávať vírusom a baktériám. Predsa len, až 70 % imunity sa nachádza v črevách, pričom práve tie spolu s pokožkou prioritne oddeľujú vonkajšie prostredie od vnútorného.

Aj preto je mimoriadne dôležité, aby tvoj tráviaci trakt fungoval bezproblémovo. Dokáže ťa ochrániť pred rôznymi inými ochoreniami, nielen pred ochorením tráviaceho traktu. Dobrú imunitu si tak môžeš budovať práve zdravou životosprávou, ktorá je základom pre vhodnú črevnú mikroflóru a bakteriálnu rovnováhu. Aj MUDr. Miloš Bubán hovorí, že svoj tráviaci trakt by sme si mali nielen vážiť, ale sa oň aj starať. „Dobré trávenie je nevyhnutné pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Nielen žalúdok, ale aj zdravé črevá sú hlavnou zbraňou proti nebezpečným nástrahám,“ spresnil lekár.

Pomôcť si môžeš aj pitím správnych minerálnych vôd

Tak ako existujú potraviny, ktoré nepomáhajú zdravému tráveniu, poznáme aj tie, vďaka ktorým sa budeš cítiť fit. Podľa MUDr. Bubána medzi ne patrí napríklad fenikel, ľanové semienka, fermentovaná zelenina či šaláty z listovej zeleniny. Všeobecne pomáhajú aj rôzne potraviny obsahujúce vlákninu či výživové doplnky na podporu tráviacich enzýmov. Okrem toho si môžeš pomôcť aj pitím rôznych minerálnych vôd s bohatým obsahom minerálov a hydrogénuhličitanov. „Aj pitie minerálnej vody pri konzumácii jedla prináša úľavu,“ vysvetľuje MUDr. Bubán. Tá teda nezaženie iba smäd, ale podporí aj správne fungovanie organizmu.


„Ukázalo sa, že si vieme pomôcť aj častejším pitím prírodných minerálnych vôd. Napríklad taká minerálna voda Budiš vďaka obsahu hydrogénuhličitanov a síranov okrem iných zdravotných benefitov priaznivo pôsobí aj na tráviaci systém. Obsah síranov zlepšuje pohyblivosť čriev a bráni tak zápche, ktorá býva častou poruchou tráviaceho traktu,” objasňuje lekár.

Prezradíme ti, ako jednoducho môžeš pomôcť svojmu tráveniu
Zdroj: Budiš

Pozitívny vplyv minerálnej vody Budiš na trávenie potvrdzujú aj odborníci v balneologickom posudku. V tejto minerálnej vode sa totiž nachádzajú hydrogénuhličitany, ktoré viažu voľné kyseliny v žalúdku. Sírany zase zmierňujú syndróm dráždivého čreva. Vápenaté síranové vody majú nielen protizápalový účinok v tráviacom trakte, ale aj pri infekciách močových ciest. Pitím uhličitej vody sa navyše prekrvujú sliznice tráviaceho traktu, stimuluje sa tvorba žalúdočnej šťavy a urýchľuje sa vstrebávanie živín z potravy.

Chudneš? Pozor na „zaručené“ drastické diéty

Ďalším faktorom, ktorý rozhodne nepomáha zdravému tráveniu, sú rôzne špeciálne diéty, ktoré podstupujeme v prípade, keď chceme zhodiť nazbierané kilá. Ak teda plánuješ chudnúť, pristupuj k tomu opatrnejšie. Odborníci radia vynechať rôzne populárne detoxy či drastické diéty. „Preferujte striedmosť a možno si raz do týždňa doprajte tzv. čistiaci deň. Veľa tekutín, ovocia a zeleniny. V žiadnom prípade nezmyselne nekopírujte pre organizmus nefyziologické postupy, ktoré telu škodia.”

Prezradíme ti, ako jednoducho môžeš pomôcť svojmu tráveniu
Zdroj: Pexels

Ani na ceste za vysnívanou postavou netreba totiž zabúdať na zdravé fungovanie žalúdka. Vyradenie niektorých kalorických jedál môže dopomôcť k fitnesovému cieľu, ale aj k dobrému tráveniu. Doktor Bubán radí, aby sme sa zamerali na vyradenie jedál s vysokým obsahom tuku a veľmi sladkých jedál a dbali aj na správnu prípravu. Vynechať by sme mali vyprážané, údené či konzervované jedlá a jedlo radšej pripravujme vždy čerstvé.

Domov
Zdieľať
Diskusia