Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2021, 10:51
Čas čítania 1:26
Jakub Paulík

Na očkovanie sa predbiehajú mladí ľudia. Formulár akceptuje aj falošné mená ako Ute K*kott či Igor Matovič

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Očkovacie centrá strácajú čas zbytočným kontrolovaním ľudí, ktorí pri prihlasovaní nechtiac či zámerne uviedli nesprávne údaje.

Lekár a riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay píše na Facebooku o pokazenom systéme prihlasovania na očkovanie. Vychádza pritom zo svojich skúseností z dvoch očkovacích centier – na poliklinike v Karlovej Vsi a na veľkokapacitnom bratislavskom štadióne.

Szalay tvrdí, že im štát cez Národné centrum zdravotníckych informácií a Čakáreň poslal 2 000 ľudí, ktorých priemerný vek bol 36 rokov. V súčasnosti sa majú pritom očkovať len ľudia starší ako 50 rokov, no 3/4 prihlásených bola mladšia. Na očkovanie sa dostali vďaka tomu, že sa pri prihlasovaní zahlásili do takzvanej Fázy 1. Kto všetko do nej spadá nie je podľa Szalaya z uvedených možností jednoznačné. Uprednostnení však majú byť tí, ktorí v zdravotníctve či sociálnych službách čelia riziku nákazy.

Dôvody, pre ktoré si ľudia zvolili Fázu 1, boli podľa Szalaya rôzne. Časť z nich bola vraj podobne ako prednostne zaočkovaná tenistka Dominika Cibulková „vovedená do omylu“. Niektorí si napríklad mysleli, že sa zaregistrovali ako náhradníci a netušili, že tak kradnú termín starším občanom.

Ďalší vraveli, že im zaregistrovanie do Fázy 1 odporúčal zamestnávateľ alebo ústredie práce. Obdobných prípadov bolo viac, pričom Szalay hodnotí formulár ako „príšerne navrhnutý“. Do Čakárne sa pritom môžu hlásiť aj ľudia, ktorí sa už zaočkovali.

Odporúčané
Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z viedenského letiska. Stretli sme aj Majka Spirita (Reportáž) Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z viedenského letiska. Stretli sme aj Majka Spirita (Reportáž) 1. apríla 2021, 9:30

V konečnom dôsledku tak musia zdravotníci miesto očkovania kontrolovať ľudí, ktorí sa prihlásili na očkovanie, no ešte neboli na rade. V dvoch očkovacích centrách v Bratislave len za piatok museli odmietnuť zaočkovať viac ako 100 ľudí.

Veľkokapacitné očkovacie centrum nie je úrad na overovanie papierov, zmlúv a komplikovaných dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Dokonca si myslím, že na to ani nemáme právo. Našou úlohou je veľkokapacitne očkovať. Proces u registrátora, ktorý trvá štandardne do 20 sekúnd, sa kontrolou papierov natiahol na vyše 2 minúty. Namiesto 5 registrátorov by sme ich na riešenie administratívy potrebovali 30,“ napísal.

Domov
Zdieľať
Diskusia