Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2021, 9:25
Čas čítania 5:42
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Rokovania viaznu na tom, či Sulík a Matovič odídu z vlády

POLITIKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Do konca dňa platí ultimátum SaS pre Igora Matoviča.

– Richard Sulík a Mária Kolíková včera podali demisiu 
– Demisiu dnes podal minister školstva Branislav Gröhling aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok

– Ak Igor Matovič dnes nepodá demisiu, zo svojich postov odídu ministri za SaS Branislav Gröhling a Ivan Korčok
– Strana Za ľudí dala ultimátum premiérovi do pondelka, hnutie Sme rodina do konca budúceho týždňa
– Veronika Remišová tvrdí, že rokovania stroskotávajú na diskusii o tom, či by mali Richard Sulík a Igor Matovič zostať vo vláde

Sledovanie koaličnej krízy naživo sme ukončili.

18:20 – Tlačová konferencia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka pred prijatím u prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa uskutoční vo štvrtok 25. marca o 10.00 h.

17:40Ani dnešný deň neprinesie rozuzlenie vládnej krízy. Naďalej platí podmienka Veroniky Remišovej, ktorá žiada vyriešenie situácie najneskôr do pondelka. Naznačila, že ak sa tak nestane, strana Za ľudí odíde z vlády a ona sama podá demisiu. 

Ultimátum až do budúceho piatka dal včera Boris Kollár, ktorý je pripravený ísť do predčasných volieb v prípade, že by SaS a OĽaNO nevyriešili svoj spor.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa zachová Igor Matovič vo štvrtok, keď strana Sloboda a Solidarita definitívne odíde z vlády.

Igor Matovič ešte v nedeľu povedal, že je ochotný podať demisiu, SaS však musí obetovať okrem hlavy Sulíka aj hlavu Jany Bittó Cigánikovej a vrátiť OĽaNO jedno ministerstvo. Posledné dve podmienky splnené stále neboli, zajtra by však mali stratiť na význame. 

16:59 – Veronika Remišová dnes navštívila rezort spravodlivosti, ktorý dočasne vedie. „Súčasná vláda dostala silný protikorupčný mandát a tiež úlohu obnoviť fungovanie právneho štátu. Napriek pandémii a aj problematickým vzťahom sa nám podarili dobré a užitočné veci a v záujme Slovenska je pokračovať v začatej práci aj rozbehnutých reformách,“ napísala na Facebooku.

16:25 – Poslanci za stranu SaS môžu len rešpektovať rozhodnutie predsedu NR SR, ktorý prerušil schôdzu parlamentu, píšu na sociálnej sieti.

„Rozumieme jeho argumentom, že najskôr potrebujeme vyriešiť vládnu krízu, avšak poslanci SaS doteraz pristupovali k rokovaniam parlamentu poctivo a aktívne participovali na každom rokovacom dni. Rovnako by sme sa správali aj dnes, keď by schôdza bola. Z toho dôvodu nás rozhodnutie pána Kollára mrzí, pretože na programe bolo viacero dobrých a dôležitých návrhov zákonov. Veríme, že budúci týždeň bude parlament pokračovať v pôvodnom scenári,“ uviedla strana v stanovisku.

15:25 – Erik Tomáš z Hlasu-SD si myslí, že rekonštrukcia vlády sa nechystá, reaguje tak na slová ministrov, ktorí vyhlasujú, že sú po výmene premiéra pripravení vrátiť sa na svoje pozície. „Matovič nikam neodchádza. Naopak, ľuďom ukáže figu borovú. Teatrálne demisie ministrov sú len súčasťou hry, ktorej cieľom je udržanie sa pri korytách,“ píše Tomáš na Facebooku. 

15:00 – Prezidentku Zuzanu Čaputovú neteší aktuálna situácia, z vlády podľa nej postupne odchádzajú najlepší ministri. V reakcii na demisie ministrov zahraničných vecí a školstva vyhlásila, že je najvyšší čas pohnúť sa dopredu a vyriešiť vládnu krízu.

„Blížime sa k tomu, že takmer polovica ministrov už nebude súčasťou vlády SR. Ultimát padlo veľa a situácia je pomerne jasná. Medializované informácie nasvedčujú tomu, že čoskoro, dúfam, dôjde k vyriešeniu tejto situácie,“ povedala Čaputová.

14:33 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme vo štvrtok o 11.00 h v prezidentskom paláci v Bratislave demisie ďalších členov vlády SR – ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka. Vedením rezortov prezidentka dočasne poverí iných členov vlády SR. (tasr) 

14:10 – OĽaNO považuje SaS za demokratov, ktorí napriek osobným rozporom nakoniec uprednostnia záväzok voči svojim voličom. Podčiarklo, že žiaden osobný záujem o kreslo ministra nemôže stáť nad záujmom ľudí.

13:45 – Ivan Korčok na Facebooku informoval o svojej demisii. „Chcem tak aj ja prispieť k urýchlenému vyriešeniu koaličnej krízy. Slovensko súrne potrebuje zrekonštruovanú a stabilnú vládu, ktorá sa naplno sústredí na zvládnutie pandémie a riešenie problémov našej krajiny,“ napísal odchádzajúci šéf rezortu diplomacie.

13:20 Hnutie OĽaNO vo vyhlásení uviedlo, že v utorok večer rokovali o novej vláde s SaS. „Predseda strany SaS Richard Sulík na rokovaní zadefinoval ako kľúčovú a zásadnú požiadavku strany SaS, aby sa on osobne stal ministrom hospodárstva v zrekonštruovanej vláde v prípade, že členom vlády bude aj Igor Matovič,“ tvrdí hnutie.

OĽaNO tiež dodáva, že nekončí s rozhovormi o rekonštrukcii vlády na pôdoryse štvorkoalície, vyzýva však predstaviteľov SaS, aby nerozbíjali vládu a nekládli si stále nové verejné požiadavky. (sme)

12:55 – KDH vyzýva vládu na ukončenie krízy. „Ľudia na Slovensku si v týchto dňoch musia poradiť sami, lebo vláda sa rozhodla, že teraz o nich nejde. Pohár trpezlivosti s pomermi v koalícii už pretiekol, KDH preto opätovne vyzýva vládu na bezodkladné riešenie, ktoré zabezpečí fungovanie štátu. Nefunkčná vláda je totiž zbytočná,“ konštatuje predseda Majerský. 

12:12 – Opozičný líder strany Hlas-SD komentuje demisie viacerých ministrov. „V týchto dňoch sme svedkami nedôstojného divadla s demisiami ministrov. Spôsob, akým to robia, uráža verejnosť a pácha škody na morálke,“ napísal v stanovisku Pellegrini.

„Za 28 rokov existencie samostatného štátu a budovania politickej kultúry sme neboli svedkami takejto neslušnej a nepoctivej tragikomédie a účelovej hry s náladami verejnej mienky,“ tvrdí Pellegrini.

11:15 – Ani krátko predpoludním nie je zatiaľ jasné, čo sa dnes bude v súvislosti s vládnou krízou diať. Verejnosti nie sú známe žiadne termíny prípadných rokovaní. 


VYJADRENIA PO ROKOVANÍ VLÁDY


10:37 – „Stále verím, že sa dohodnú, vyzývam ich na to. Stojí a padá to na dohode Igora Matoviča a Richarda Sulíka, naša strana už nemá ako prispieť,“ povedala Veronika Remišová po rokovaní vlády. Podľa Remišovej nemôže stáť koalícia na zbytočných hazardných hrách koaličných partnerov. 

„Hanbím sa za to, že to tak dlho trvá,“ dodala Remišová. Jasné stanovisko Za ľudí je, že chcú štvorkoalíciu. 

Veronika Remišová hovorí, že lídri SaS a OĽaNO sa včera stretli. 

10:23Minister zahraničných vecí Ivan Korčok vzhľadom na to, že sa nachádza v Bruseli, informoval písomne Igora Matoviča o svojej demisii a rozlúčil sa so svojimi kolegami. Informuje o tom strana Sloboda a Solidarita na svojom Facebooku. 

„Bolo mi potešením s vami spolupracovať, spoznať vás ako kolegyne a kolegov. Politika prináša aj takéto situácie ako dnes, keď spolu s ďalšími kolegami odchádzame z vlády. Prosím vás, aby ste pri akomkoľvek vnútropolitickom vývoji urobili maximum pre dodržanie PVV v oblasti zahraničnej a európskej politiky,“ napísal Ivan Korčok členom vlády.

10:15 – Minister financií a dočasný minister zdravotníctva hovorí, že by sme si mali dopriať ešte „kúsok trpezlivosti“. Tvrdí, že on sám je ako otec štyroch detí trpezlivý, odmieta však v tomto prípade paralelu, ktorá by prirovnávala ministrov neochotných dohodnúť sa k deťom.

10:11Eduard Heger hovorí, že rokovania o rekonštrukcii vlády ešte prebiehajú a nedošlo k naplneniu žiadneho scenára. „Vidím príbeh, že smerujeme k inej zostave, ktorá bude stáť na výsledkoch vo voľbách,“ povedal minister financií a zdôraznil, že je pre neho dôležité, aby štát fungoval aj v tomto čase. Tvrdí, že niektoré rezorty sú v čase koronavírusu exponovanejšie a práve tie podľa neho dnes fungujú. 

10:04 – Minister životného prostredia za OĽaNO Ján Budaj komentuje výzvu prezidentky, ktorá žiada predsedu vlády, aby odstúpil. „Igor Matovič už pred niekoľkými dňami ohlásil, že abdikuje a svoju pozíciu dáva k dispozícii. Začal rokovania o rekonštrukcii vlády a tiež o zmenách v koaličnej dohode. Do týchto citlivých straníckych rokovaní zasiahla intervencia pani prezidentky. Vyzvala k tomu, čo I. Matovič už ohlásil. Takže tak... ale vraj nik nechce predčasné voľby,“ napísal Budaj. 

9:34 – Za ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka sa rozlúčil štátny tajomník Martin Klus. „Pán minister má posledné dni dôležitý pracovný program v Bruseli, tak som v jeho mene doniesol na dnešné rokovanie vlády jej členkám a členom malý rozlúčkový darček,“ napísal na Facebooku. 

9:23 – Minister školstva Branislav Gröhling podáva demisiu. Zajtra o 14.00 h ju odovzdá prezidentke Zuzane Čaputovej, keď zároveň odpovie na všetky otázky.

9:20Na dnešný deň zatiaľ nie sú naplánované žiadne tlačové konferencie koaličných strán. Do konca dňa platí ultimátum SaS pre Igora Matoviča. 

8:45Eduard Heger neodpovedal na otázku, či nahradí Igora Matoviča na poste predsedu vlády. Vyhlásil, že ak očakávame na najvyššej úrovni ľudí, ktorí zodpovedajú za chod štátu, tak je dôležité, aby tí hlavní aktéri mali priestor na rozhodnutie. Dobré rozhodnutia podľa neho potrebujú aj dobrý čas diskusií.

Podľa Hegera by sa aktéri diskusií nikde nemali unáhliť, pretože je dôležité zabezpečiť správny chod štátu. Teší ho, že na ministerstve financií aj na ministerstve zdravotníctva, ktoré dočasne vedie, intenzívne pracujú.

Odporúčané
KOALIČNÁ KRÍZA: Zuzana Čaputová vyzvala Igora Matoviča, aby podal demisiu KOALIČNÁ KRÍZA: Zuzana Čaputová vyzvala Igora Matoviča, aby podal demisiu 23. marca 2021, 9:00

8:20 – Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) „nemá chuť“ podať demisiu. Je však znechutený a unavený z koaličnej krízy. Doležal je momentálne dočasne poverený riadením ministerstva hospodárstva aj ministerstva práce.

8:00 – Jaroslav Naď pred začiatkom rokovania vlády kritizoval prezidentku za to, že vyzvala Igora Matoviča, aby odstúpil. „V nedeľu sme jasne povedali, že pán premiér je pripravený odstúpiť, včerajšie vyhlásenie sa nám zdalo ako vykopávanie otvorených dverí. Nevidíme dôvod baviť sa o tom, jasne sme povedali, že premiér odstúpi po tom, čo sa na tom dohodnú koaliční lídri,“ povedal Jaroslav Naď. 

„Rokujeme ďalej, povedali sme, že do konca týždňa to chceme vyriešiť, tak to azda vyriešime,“ skonštatoval minister obrany. Je presvedčený, že táto vláda sa udrží, a uvidí sa, či vo štvorkoalícii alebo v trojkoalícii.

Domov
Zdieľať
Diskusia