Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2021, 9:00
Čas čítania 10:36
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Zuzana Čaputová vyzvala Igora Matoviča, aby podal demisiu

POLITIKA IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA MÁRIA KOLÍKOVÁ RICHARD SULÍK SLOBODA A SOLIDARITA ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Aj dnes sledujeme naživo koaličnú krízu. Richard Sulík žiada rekonštrukciu vlády na pôdoryse súčasnej koalície, odmieta však splniť jednu z podmienok Igora Matoviča.

– Richard Sulík podal demisiu, dočasne ho nahradil minister dopravy Andrej Doležal, ktorý už dočasne vedie aj rezort práce po Milanovi Krajniakovi
– Mária Kolíková oznámila svoju demisiu, dočasne ju nahradí Veronika Remišová
– Igor Matovič chce byť vicepremiérom pre boj s korupciou
– Ak Matovič nepodá do zajtrajšieho dňa demisiu, zo svojich postov odídu Branislav Gröhling a Ivan Korčok
– Strana Za ľudí dala ultimátum premiérovi do pondelka, hnutie Sme rodina do konca budúceho týždňa

Sledovanie koaličnej krízy online sme ukončili, pokračovať budeme zajtra. 

18:27 – Fungovanie ministerstva hospodárstva zásadne postihla pandémia v kombinácii s koaličným sporom ministra a predsedu vlády, myslí si strana Hlas-SD. V stanovisku píšu, že namiesto toho, aby sa ministerstvo hospodárstva podieľalo na kľúčových ekonomických rozhodnutiach a boji proti pandémii, dostalo sa na druhú koľaj.

„Celkovo Richard Sulík v kresle ministra ani nenadchol, ani neurazil, bol to priemer a hodnotenie nanajvýš na trojku,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

17:51Opozičný Smer-SD víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová verejne vystúpila a požiadala premiéra Igora Matoviča o demisiu. Smer-SD skonštatoval, že vyzvať premiéra na odchod mala hlava štátu už minulý týždeň.


„Smer-SD víta, že po našich opakovaných výzvach prezidentka SR Zuzana Čaputová verejne vystúpila a urobila to, čo mala urobiť už minulý týždeň – požiadať Igora Matoviča o demisiu. Žiaľ, s takýmto časovým odstupom a vzhľadom na súčasnú politickú situáciu už nemajú slová pani prezidentky takú vážnosť, akú by mali pred niekoľkými dňami,“ vyhlásila strana v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca Ján Mažgút. (tasr) 

17:37 Predseda vlády Igor Matovič sa dnes zúčastnil v prezidentskom paláci na dvoch demisiách ministrov, okrem ranného statusu, v ktorom oznámil, že „dobre bude“, sa však verejne ku koaličnej kríze nevyjadril. Vládne strany pravdepodobne naplnili maximum z jeho požiadaviek, na ktoré boli ochotní pristúpiť, a tak by mal byť na rade práve on. Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa mohli uskutočniť ďalšie stretnutia koaličných lídrov, ktoré by mohli viesť k ukončeniu koaličnej krízy. 

16:34 – Prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení k aktuálnej situácii konštatuje, že z vlády odchádzajú kvalitní ministri a parlament dnes nie je schopný prijímať zákony: „Tri týždne rokovaní bez výsledku a to všetko pred kulisami preplnených nemocníc, vyčerpaných zdravotníkov a ľudí zápasiacich o život, zdravie a vlastnú dôstojnosť je nebezpečné a neohľaduplné,“ povedala. Čaputová kritizuje vládu, že sa v súčasnosti tvári ako „eseročka“.

„Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil vyriešiť koaličným partnerom krízu,“ dodala Zuzana Čaputová. 

Čaputová
Zdroj: TASR

16:22 Veronika Remišová tvrdí, že koaliční partneri nemajú naplánované ďalšie rokovania, a tak naďalej nie je jasné, akými krokmi bude pokračovať vládna kríza. Isté je, že ak sa do zajtrajšieho dňa kríza nevyrieši, odídu ministri Branislav Gröhling a Ivan Korčok a SaS už ďalej nebude súčasťou vládnej koalície.  

16:19 – „Rezort odovzdávam v dobrej kondícii, myslím, že sme toho za rok spravili dosť,“ povedala ministerka Mária Kolíková na tlačovej konferencii po demisii. Ani v jej prípade sa na brífingu nezúčastnil predseda vlády Igor Matovič. „Demisiu som podala, aby sme mali lepšiu vládu na platforme tejto koalície,“ vyhlásila Kolíková a dodala, že je pripravená sa do rezortu vrátiť, keď sa koaličná kríza vyrieši. 

16:08 – „Zoznam vami zrealizovaných krokov za rok ministerky je úctyhodný a chcem vám zaň poďakovať,“ povedala Zuzana Čaputová na adresu Márie Kolíkovej. Skonštatovala tiež, že Kolíková neodchádza ako človek, ktorý by si nevedel rady s agendou ministerky spravodlivosti, práve naopak, do úradu vstúpila pripravená realizovať konkrétne kroky. 

Viesť rezort justície si podľa prezidentky vyžaduje nielen vedomosti a skúsenosti, ale aj odvahu a rozvahu. Práve tak vníma Zuzana Čaputová Máriu Kolíkovú. Prezidentka konštatuje, že demisiu prijala nerada, ale s porozumením. 

16:03Mária Kolíková podáva demisiu v prezidentskom paláci. Po jej boku stojí šéfka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá bude dočasne viesť rezort spravodlivosti. 

15:42 – Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá pred pár týždňami opustila stranu SaS, komentuje aktuálnu situáciu na Facebooku. „Všetci sa smiali Petre Krištúfkovej, keď si pre ňu v Sme rodina vymysleli trafiku splnomocnenkyne vlády pre rodinu a sociálnu oblasť. Takou istou trafikou pre Matoviča je post vicepremiéra pre boj s korupciou,“ napísala Nicholsonová. 

15:20 Výsledkom rekonštrukcie vlády bude len to, že vo vláde pribudne jedno nové kreslo ministra navyše pre súčasného premiéra Igora Matoviča, povedali poslanci parlamentu a predstavitelia mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši a Erik Tomáš.


Podľa Tomáša sa rekonštrukcia vlády skončí vytvorením ministerského postu pre Matoviča, aby mal možnosť kontrolovať nového premiéra. „Z demisií ministrov sa stáva divadlo, odchádzajú, ale zároveň nahlas hovoria o tom, že sa chcú do vlády vlastne vrátiť. Predčasné voľby sú jediným spôsobom, ako von z tohto marazmu, a preto vítame vyjadrenia predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že ak sa situácia nevyrieši, nebude sa brániť predčasným voľbám,“ uviedol Raši.

15:03 – Strana SaS rešpektuje rozhodnutie šéfa Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) prerušiť aktuálnu schôdzu. Strana rozumie jeho argumentom, no rozhodnutie ju mrzí. 


„Rozumieme jeho argumentom, že najskôr potrebujeme vyriešiť vládnu krízu, avšak poslanci SaS doteraz pristupovali k rokovaniam parlamentu poctivo a aktívne participovali na každom rokovacom dni,“ píše SaS v stanovisku.


JAROSLAV NAĎ O KOALIČNEJ KRÍZE V „NA TELO PLUS“


14:31 – Koaličná rada dnes nemá naplánované rokovanie, potvrdil Jaroslav Naď. Nie je preto jasné, aký konkrétny posun vo vládnej kríze máme v nasledujúcich hodinách a dňoch očakávať. Na dnešný deň už nie je avizovaná ani žiadna ďalšia tlačová konferencia. Premiér Igor Matovič zatiaľ nezareagoval na žiadnu z demisií koaličných partnerov. 

14:25 – Jaroslav Naď tvrdí, že vylúčená nie je ani úradnícka vláda. 

14:18 – Jaroslav Naď si myslí, že najpravdepodobnejším kandidátom na post premiéra je Eduard Heger. Myslí si, že by bol vynikajúcim predsedom vlády. 

14:10 – Podľa ministra Jaroslava Naďa je momentálne problémom Jana Bittó Cigániková, ktorá zatiaľ neodstúpila z pozície predsedníčky zdravotníckeho výboru, aj keď sa na tom podľa neho dohodli ešte v čase, keď podával demisiu minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

14:09 – Minister obrany tvrdí, že parlament nie je zablokovaný. „Bola to dohoda v koalícii,“ povedal Naď. „Radšej to odložíme o týždeň neskôr, aby veci, na ktorých sa dohodneme, prešli,“ dodal. 

14:07 – Jaroslav Naď nevylučuje, že sa dohodnú už zajtra, ale zároveň hovorí, že sa možno dohodnú až do konca aktuálneho týždňa. Ministrovi obrany nevadí, keď rokovania na prvý pohľad vyzerajú ako bez konca. 

14:04Jaroslav Naď hovorí, že požiadavky Igora Matoviča sú len súborom ponúk, ktoré vyplynuli zo stretnutí koaličných strán. „Ani nechcem hovoriť o tom, že na iks rokovaniach Richard Sulík hovoril, že je pripravený odísť, ale v zákulisí hovoril, že odísť nechce. Teraz sa tam chce vrátiť,“ povedal minister obrany v  relácii Na telo Plus televízie Markíza.

13:49 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijme o 16.00 h demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a vedením rezortu dočasne poverí šéfku Za ľudí Veroniku Remišovú.

13:41 – Nadácia Zastavme korupciu si myslí, že odchod ministerky Kolíkovej nie je dobrou správou pre Slovensko. 

„Koaličná kríza nás pripravila o ministerku spravodlivosti, ktorá bola z nášho pohľadu najaktívnejším členom vlády, pokiaľ ide o prijímanie protikorupčných opatrení. Pozitívne hodnotíme najmä prijatie zákona na zaistenie majetku podozrivým osobám, ktorý znemožní páchateľom, aby ho prepísali na blízkych, skôr ako prepadne štátu. Prispela k obmene členov súdnej rady, ktorá funguje pri kontrole sudcov a ich rozhodnutí efektívnejšie,“ konštatuje mimovládka na Facebooku. 


MÁRIA KOLÍKOVÁ PODALA DEMISIU 


13:32 – „Krízu prekonávame jednotne,“ odpovedá Veronika Remišová. Dodáva, že strana Za ľudí nikdy nezahlasuje za predčasné voľby, aj keď dnes Boris Kollár oznámil koaličným partnerom, že ak sa do konca budúceho týždňa kríza nevyrieši, Sme rodina odchádza z vlády. 

13:29 – Veronika Remišová si myslí, že je predčasné hovoriť o tom, či vláda potrebuje nový post vicepremiéra pre boj s korupciou. Jasne neodpovedala, či by mal tento post Igor Matovič obsadiť. „Nebola naša požiadavka, aby premiér odišiel z vlády,“ povedala Remišová. 

13:28 – Máriu Kolíkovú nahradí dočasne na poste ministerky spravodlivosti Veronika Remišová. 

13:24 – „Keď podám demisiu ja, znamená to, že ako strana odchádzame z vlády,“ povedala Veronika Remišová. 

13:20Veronika Remišová neodpovedala na otázku novinára Eugena Kordu, či má zmysel dávať ultimátum do pondelka, keď Sloboda a Solidarita zajtra odchádza z koalície. „Položiť túto vládu rozhodne nie je rozhodnutie, ktoré by sme mali urobiť za týždeň,“ skonštatovala.  

13:18 – Veronika Remišová tvrdí, že strana Za ľudí je jednotná a prijala uznesenie, z ktorého vyplýva, že všetci členovia stoja za Jurajom Šeligom a Máriou Kolíkovou. 

13:17Veronika Remišová povedala, že ak sa situácia do pondelka nevyrieši, spraví rovnaký krok ako Mária Kolíková. Juraj Šeliga rovnako dáva čas premiérovi do najbližšieho pondelka. Za ľudí chce ďalej pokračovať v štvorkoalícii, predsedníčka Remišová neupresnila, či je pre nich akceptovateľná aj vláda bez SaS. 

13:15 „Keď dôjde k rekonštrukcii vlády, budeme Máriu Kolíkovú navrhovať na post ministerky spravodlivosti,“ povedala Jana Žitňanská.  

13:11„Do vlády som vstupovala s veľkými očakávaniami. Bola som presvedčená o tom, že je to vláda zmeny, a stále som presvedčená, že táto štvorkoalícia má šancou byť vládou zmeny,“ konštatuje odchádzajúca ministerka spravodlivosti.

Mária Kolíková hovorí, že je pripravená vrátiť sa na ministerstvo spravodlivosti v budúcnosti, ak by bol záujem o jej služby. Demisiu podala dnes ráno a o 16.00 h sa stretne s prezidentkou.

Odchádzajúca ministerka si nemyslí, že Juraj Šeliga by mal odísť zo svojej funkcie podpredsedu parlamentu, pretože požiadavka sa týka rekonštrukcie vlády, nie pôdy parlamentu. 

13:08Mária Kolíková podáva demisiu. Informáciu oznámila predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. 

Za ľudí
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

12:30 – Nadácia Zastavme korupciu považuje prípadné vytvorenie postu vicepremiéra pre boj s korupciou za nadbytočné, uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

„Na riešenie korupcie sú viac potrebné nezávislá a efektívna polícia a prokuratúra, nestranné súdy a právne vymožiteľné prostredie,“ zdôraznila s tým, že vláda by mala týmto inštitúciám vytvárať predpoklady na slobodné fungovanie.


„Od vlády sa očakáva transparentné a otvorené vládnutie a jasné pravidlá, ktoré budú platiť rovnako pre všetkých. Vytváranie ďalších politických postov skôr podrýva dôveru občanov v nezávislé inštitúcie,“ dodala.


BORIS KOLLÁR DAL VLÁDE ČAS DO KONCA BUDÚCEHO TÝŽDŇA


12:06 – Boris Kollár povedal, že nepovalí vládu tým spôsobom, že dovolí odstúpiť svojmu ministrovi Andrejovi Doležalovi, vďaka čomu by sa vláda stala neuznášaniaschopnou. 

11:55Boris Kollár hovorí, že nedopustí, aby sa chaos a cirkus z koaličných rád presunul do parlamentu„Keď som preberal pozíciu predsedu parlamentu, povedal som, že úrad budem viesť tak, aby bol slušný,“ povedal šéf Sme rodina. 

Boris Kollár sa hnevá, že koaliční partneri namiesto pomoci ľuďom kladú podmienky a predlžujú vládnu krízu. Myslí si, že ak politici nezvládajú vedenie krajiny, mali by byť predčasné voľby. „Dávam tomu týždeň,“ povedal. Upresnil, že Sme rodina odíde z vlády, ak sa kríza nevyrieši do konca týždňa, a tvrdí, že rokovania viaznu na všetkých štyroch stranách.

11:40 – Richard Sulík hodnotí rok na ministerstve hospodárstva a konštatuje, že ak sa nezačne Igor Matovič hýbať, všetko nasvedčuje tomu, že čoskoro bude chýbať „päť ministrov, možno viac“.

11:11O 11:45 bude mať Boris Kollár vyhlásenie k prerušeniu schôdze parlamentu. 

11:00Prerušenie aktuálnej schôdze Národnej rady SR je podľa Roberta Fica potvrdením, že nielen vládna koalícia, ale aj inštitúcie štátu sú v totálnom rozklade.

Šéf Smeru nerozumie, prečo sa do pléna predložili návrhy legislatívy, ktoré mali riešiť pandemickú situáciu a mali sa prebrať v zrýchlenom režime. Smer-SD sa preto obracia na troch najvyšších ústavných činiteľov, aby ľuďom vysvetlili, čo sa deje. Schôdza je prerušená do budúceho utorka 30. marca.

10:53Richard Sulík sa na Facebooku poďakoval prezidentke za pozitívne slová na jeho adresu a vyzval Igora Matoviča, aby odstúpil. „Ďakujem pani prezidentke za úprimné slová v príhovore po prijatí mojej demisie. To, k čomu som sa zaviazal, som splnil. Podal som demisiu, aby moja osoba nebránila rekonštrukcii vlády. Teraz je na ťahu premiér. Štvorkoalícia môže ďalej fungovať bez účasti Igora Matoviča vo vláde,“ napísal.

10:44Jana Bittó Cigániková reagovala na demisiu ministra hospodárstva a predsedu strany SaS„Zmiešané pocity... Vlastne negatívne. Ale bolo to nevyhnutné, keďže si dal Igor Matovič ako podmienku Richardov odchod. Je to smutné, ak odchádzajú tí, ktorí majú jasné výsledky. Veľmi si vážim, že ich ocenila aj pani prezidentka,“ napísala na Facebooku. 

10:30 – Opozícia kritizuje Borisa Kollára a koaličné strany za chaos v parlamente. Peter Pellegrini upozorňuje, že pomoc ľuďom sa pre vládnu krízu odkladá a štát nie je schopný pomôcť občanom len preto, že koaličné strany ani po mesiaci vládnej krízy nie sú schopné dohody.

„Vládna koalícia dnešným rozhodnutím predsedu parlamentu Borisa Kollára o týždennej prestávke v rokovaní parlamentu potvrdila, že priviedla štát do úplného rozvratu. Po znefunkčnení vlády je už nefunkčný aj parlament, hoci práve dnes sa mal venovať konkrétnej pomoci ľuďom,“ uviedol Pellegrini.

10:27 – Tlačová konferencia strany Za ľudí sa uskutoční dnes, v utorok 23. marca o 13.00 h v centrále strany. 


RICHARD SULÍK PODAL DEMISIU 


10:25 – Na krátkej tlačovej konferencii po demisii nie je prítomný Igor Matovič, aj keď pri odstúpení Krajčího aj Krajniaka stál po boku exministrov. 

10:22 – Richard Sulík hovorí, že všetky dôležité veci na ministerstve sú zabezpečené, pretože v rezorte Sulík necháva celý svoj tím. Andrej Doležal skonštatoval, že dúfa, že jeho vedenie rezortu bude „prudko dočasné“.

10:19 – „Dnešným dňom som podal demisiu pani prezidentke, ktorá ju prijala. Robím tak preto, ako aj ona povedala v príhovore, aby som otvoril cestu pre odchod z vlády Igora Matoviča, toto bola jeho podmienka. Vyvodzujem politickú zodpovednosť za stav, v akom sa vláda nachádza. Nikto z toho nie je šťastný a dúfam, že sa čoskoro vládna kríza skončí a vládu povedie nový premiér,“ povedal Richard Sulík, ktorý žiada rozvážne vedenie vlády, konštruktívny a vecný prístup a pokojné hľadanie riešení, ktoré následne bude vláda efektívne realizovať. 

10:03Hlava štátu prijala Richarda Sulíka v prezidentskom paláci, prítomný je aj minister dopravy Andrej Doležal, ktorý po šéfovi SaS dočasne preberie rezort hospodárstva. Doležal po demisii Milana Krajniaka (Sme rodina) dočasne šéfuje aj ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prezidentka sa Sulíkovi poďakovala za prácu, ktorú odviedol za rok pôsobenia vo funkcii ministra hospodárstva. „Vážim si, že ste sa s výrazným osobným nasadením venovali tomu, aby váš rezort vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave,“ adresovala prezidentka Sulíkovi.


Pripomenula mu, že bol pri tom, keď vláda po vypuknutí koronakrízy prijala sedem základných opatrení na pomoc slovenskej ekonomike. Ekonómovia s odstupom času podľa prezidentky skonštatovali, že išlo o správne opatrenia prijaté v správnom čase, lebo vďaka nim nedošlo k nenapraviteľným ekonomickým a ľudským škodám. „Rezort hospodárstva v prvej i druhej vlne pandémie efektívne poskytoval dotácie na nájomné. Išlo o administratívne a organizačne neľahkú úlohu, pretože ministerstvo muselo zvládnuť desaťtisíce žiadostí, aby poskytlo pomoc v desiatkach miliónov eur,“ skonštatovala Čaputová.

Sulík
Zdroj: TASR

9:30 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu podpredsedu vlády SR a
ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka o 10.00 h a vedením rezortu dočasne poverí
iného člena vlády SR. Jedným z možných adeptov na dočasné prebratie funkcie je minister dopravy Andrej Doležal.

9:15 – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár prerušil v úvode piateho dňa 25. chôdzu. Pokračovať by mala o týždeň v utorok, teda 30. marca. Budúci týždeň by podľa jeho slov mali postupovať v zmysle schváleného programu.

„Prerušil som schôdzu kvôli tomu, aby som cirkus z vlády nepreniesol do parlamentu. Chyba je na našej strane, musíme to upratať alebo sa slušne rozísť,“ vysvetlil predseda parlamentu.

9:06 – Predseda vlády Igor Matovič napísal status, v ktorom ľudí ubezpečuje, že „dobre bude“. Slovákov vyzýva na opatrnosť, aby sme sa čo najskôr zbavili koronavírusu. 

9:00Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) v rannom statuse napísal, že „vzhľadom na vládnu krízu na Slovensku to vyzerá tak, že doma som dobehal“. Pridal aj fotografiu ranného behu v bruselskom parku a poznamenal, že na podanie demisie je pripravený.

8:45 – Boris Kollár si myslí, že otázka prerozdelenia postov vo vláde aj možná zmena koaličnej zmluvy je medzi OĽaNO a SaS. Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár dodal, že premiér Igor Matovič v nedeľu oznámil svoje podmienky. „Je na SaS a Za ľudí, či ich prijmú,“ poznamenal.

8:35 Koaličné strany pravdepodobne splnia minimálne tri z piatich podmienok Matoviča – demisiu podal Richard Sulík a zo svojich postov pravdepodobne odídu Juraj Šeliga a Mária Kolíková. SaS sa však zrejme nevzdá jedného ministerstva v prospech OĽaNO a Jana Bittó Cigániková sa nateraz nechystá opustiť post predsedníčky zdravotníckeho výboru. „Tá požiadavka nie je založená na pádnych argumentoch,“ povedala Cigániková v pondelok. 

8:25 – Igor Matovič už oznámil Borisovi Kollárovi, že má úmysel zotrvať vo vláde na novej pozícii podpredsedu vlády pre boj s korupciou. Potvrdil to minister životného prostredia Ján Budaj z OĽaNO v relácii Téma dňa televízie TA3.

Odporúčané
Potvrdené: Igor Matovič podá demisiu, ale chce byť vicepremiérom pre boj s korupciou Potvrdené: Igor Matovič podá demisiu, ale chce byť vicepremiérom pre boj s korupciou 23. marca 2021, 7:35

8:00 – Premiér Igor Matovič v najbližších dňoch pozve Richarda Sulíka na rokovanie o ďalšom vývoji v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.


OĽaNO konštatuje, že aj strana Za ľudí je ochotná pokračovať v rokovaniach o ďalšom postupe. „Termíny, v ktorých premiér a predseda hnutia OĽaNO uskutoční rokovanie s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou, spresníme po dohode s uvedenými politikmi,“ priblížil Bystriansky včera večer. (tasr)

koaličná kríza
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia