Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2021, 10:04
Čas čítania 10:11
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Minister práce Milan Krajniak podáva demisiu, ale nevysvetlil prečo

POLITIKA KOALIČNÁ KRÍZA RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Počas celého víkendu mali politici viac aj menej oficiálne rokovania zástupcov strán koalície. Stretávali sa u Richarda Sulíka aj na úrade vlády.

 – SaS a Za ľudí vyzvali v pondelok premiéra Matoviča na odchod z funkcie. Ak neodstúpi, SaS je pripravená odísť z vlády. Podobný scenár pripúšťa aj strana Za ľudí.
– Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyhlásila, že odíde z vlády, ak Matovič zostane premiérom. Hovorí, že v jeho kabinete sa jej nedarí presadzovať reformy.

– Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu. Vníma ju ako krok, ktorý má prispieť k čo najskoršiemu ukončeniu vládnej krízy.
– Všetky štyri vládne strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí odmietajú predčasné voľby.

– OĽaNO v reakcii na pondelkové dianie v koalícii vyhlásilo, že požiadavky na rekonštrukciu vlády splnilo demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

– Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala na stretnutie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Má ísť o neoficiálne pracovné stretnutie bez účasti médií a má sa konať v utorok 16. marca.

– Vládna kríza naplno prepukla 3. marca, stalo sa tak po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobé. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom.

Sledovanie koaličnej krízy naživo sme ukončili. 

20:30 – „My sme sa všetky konflikty snažili riešiť vnútri koalície,“ tvrdí šéfka strany Za ľudí. Podľa jej slov nechcela konfliktmi traumatizovať občanov.

20:15 – Richard Sulík považuje odstúpenie Krajniaka za signál pre premiéra Igora Matoviča. „Bolo to pre mňa prekvapenie, dozvedel som sa o ňom z TA3,“ povedal v relácii V politike s tým, že nevie, čo sú skutočné dôvody. „Odstúpenie Milana Krajniaka – je jedno, aké mal dôvody – je podkopanie pozície predsedu vlády. Je to jasný signál Sme rodina,“ dodal. 

19:55 – Richard Sulík v TA3 hovorí, že nevie, či je pravda, že Slovensko nekúpilo 3 milióny vakcín Pfizeru, aj keď možno mohlo. Tvrdí, že je správne, že Marek Krajčí už nie je ministrom zdravotníctva, pretože nevedel, ako na to. 

Predseda SaS hovorí, že sa už rozprával s povereným ministrom zdravotníctva Eduardom Hegerom o tom, kto by mohol byť novým šéfom rezortu po Krajčím. Verejne však nechce povedať, aké mená padali.

19:10 – Milan Krajniak sa po odchode z postu ministra práce vráti do Národnej rady SR ako poslanec, potvrdila Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by plánovalo Krajniaka nominovať na šéfa Slovenskej informačnej služby.


„Pán Krajniak sa vracia na post poslanca, ktorého mandát získal vo voľbách 2020. Hnutie Sme rodina neplánuje pána Krajniaka nominovať na šéfa SIS, je to absurdné a odmietame akékoľvek špekulácie v takomto duchu,“ uviedla v stanovisku.

19:02 – Mimoparlamentná SNS vyzýva Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a Roberta Fica (Smer-SD), aby navrhli zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR) na vyhlásenie nedôvery premiérovi. „A budeme vedieť, či Sulík, Kollár a Remišová opäť blafujú alebo chcú pád Igora Matoviča reálne dosiahnuť,“ vyhlásil líder SNS Andrej Danko. Verí, že opozícia podá návrh čo najskôr.

18:23 – Poslanecký klub OĽaNO podporuje predsedu vlády a predsedu hnutia Igora Matoviča. „My nechceme, aby odstúpil Igor Matovič,“ hovorí poslanec OĽaNO Ján Herák.

Požiadavky koaličných partnerov boli podľa poslanca Kristiána Čekovského naplnené tým, že odstúpil minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Urobili sme si tú časť práce, ktorú sme mali,“ povedal. Čekovský vravel, že ďalšie požiadavky považujú za absurdné a v niektorých prípadoch ide o vyhrážanie.

18:00 – Podľa predsedu mimoparlamentnej strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa je dôležité, aby sa členovia koalície čo najskôr rozhodli, ako ďalej.

„V tomto ťažkom období si nemôžeme dovoliť, aby naša vláda bola rozhádaná, nefunkčná, paralyzovaná a týždne sme hľadali schopného odborníka, ktorý nahradí Mareka Krajčího,“ konštatuje Sólymos. Potlačenie epidémie nového koronavírusu podľa neho bez funkčnej vlády nepôjde. Krajina potrebuje buď rýchle riešenie krízy, alebo predčasné voľby.

17:54 – Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico si myslí, že najvyšší ústavní činitelia by mali čo najskôr, najlepšie ešte v pondelok večer, predstúpiť pred občanov a informovať ich o stave krajiny a aj o tom, ako bude vyzerať spravovanie štátu v najbližšom období.


Ak prezidentka, predseda vlády a parlamentu nezareagujú na výzvu, má ju zopakovať v utorok na pôde Národnej rady SR podpredseda parlamentu za Smer-SD Juraj Blanár.

„Požiada, aby najvyšší ústavní činitelia informovali o stave krajiny, o tom, aké ústavné mechanizmy sú zabezpečené na to, aby boli občania v núdzovom stave i v hlbokej politickej kríze dôsledne chránení pred dôsledkami pandémie, ako sú chránené ich práva a slobody a aké kroky majú byť prijaté na riadenie krajiny v súčasnej situácii,“ tlmočil Fico výzvu Smeru-SD.

17:29 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala na utorok 16. marca na stretnutie predsedu vlády SR Igora Matoviča. Stretnutie bude mať neoficiálny pracovný charakter a uskutoční sa bez účasti médií.

Igor Matovič
Igor Matovič Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Tlačová konferencia strany Sme rodina


17:20 – Boris Kollár a Milan Krajniak nevysvetlili, prečo Milan Krajniak podal demisiu, aj keď redaktorka TV Markíza vyzvala stranu, aby vysvetlila, čo tým sleduje. 

17:18 – Milan Krajniak podáva demisiu. Ďalej už nebude ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. „Svoju demisiu vnímam ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy,“  napísal v liste prezidentke.

17:15 – Boris Kollár pripúšťa predčasné voľby. Hnevá ho, akým spôsobom si koaličné strany odkazujú, kto by mal a kto by nemal odstúpiť z vlády. „Musím konštatovať, že toto je cirkus a takto ďalej ísť nemôžeme,“ povedal predseda parlamentu. Počas tlačovej konferencie hovorí o tom, ako chce pomáhať ľuďom so sociálnymi balíčkami. 

Predseda Sme rodina tvrdí, že odchod Igora Matoviča a Richarda Sulíka z vlády nič nevyrieši, lebo prídu do parlamentu a budú sa naďalej škriepiť. Opäť zopakoval, že strana Sme rodina nemá žiadne personálne požiadavky. 

17:08 –  Peter Pellegrini reagoval na pondelkovú výzvu SaS premiérovi Igorovi Matovičovi, aby odstúpil. Tvrdí, že koalícia v priamom prenose predlžuje svoju agóniu a zvyšuje chaos na Slovensku.


„Takmer dva týždne slovenská vláda nerieši boj s pandémiou, nepracuje pre ľudí, ale zaoberá sa výlučne sama sebou. A dnes sme sa dozvedeli, že strana SaS dala premiérovi ďalších desať dní, aby splnil ich podmienky,“ konštatuje Pellegrini. Hovorí o „otravnej telenovele“, ktorá škodí celej krajine.  

16:30 – Strana Za ľudí sa pri predlžovaní núdzového stavu bude riadiť tvrdeniami odborníkov. Uviedla to predsedníčka strany Veronika Remišová na tlačovej konferencii. „Ak odborníci povedia, aby núdzový stav pokračoval, tak budeme hlasovať za núdzový stav,“ povedala Remišová. 

15:41 – Ešte dnes bude mať tlačovú konferenciu aj strana Sme rodina. Naplánovaná je na 17.00 h. 

Krajniak
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Tlačová konferencia strany Za ľudí


15:38 – Veronika Remišová hovorí, že požiadavky Sme rodina, ktoré sa netýkajú personálnych zmien, ale sociálnych opatrení pre ľudí, sú rozumné. Podľa predsedníčky Za ľudí ich s malými obmenami prijmú. 

15:33 – Juraj Šeliga neodpovedal na otázku, či odíde z vlády, ak Igor Matovič odmietne podať demisiu.

15:31 – Ak Igor Matovič zostane premiérom, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odíde z vlády. Dôvodom je, že nevie spraviť veľkú reformu súdnictva v prípade, že bude na čele vlády Igor Matovič. 

15:30 – „Menšinová vláda pre nás nepripadá do úvahy,“ ozrejmila Veronika Remišová. Za predčasné voľby by jej poslanci nehlasovali. Ide podľa nej o najhoršie možné riešenie aj preto, že keď padla vláda Ivety Radičovej, Smer následne dokázal vládnuť osamote. 

15:26 – Šéfka Za ľudí neodpovedala priamo na otázku, či jej strana odíde z koalície, ak predseda vlády nepodá v najbližších dňoch demisiu. „Na stole sú všetky možnosti, s veľkou pravdepodobnosťou nie,“ odpovedala Remišová na otázku, či by zostali vo vláde, ktorú vedie Igor Matovič. Podľa Remišovej je dnešné uznesenie klubu prijaté „drvivou väčšinou“ členov.

15:24 – Veronika Remišová tvrdí, že ak by jej odchod z vlády pomohol k vyriešeniu konfliktu medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom, tak by bola ochotná pristúpiť na tento krok.

15:22 – Zajtra o 11.00 h bude mať klub Za ľudí rokovanie, na ktorom bude prítomný aj Igor Matovič. Rokovania vládnych strán sú naplánované aj na dnešný deň.

15:19 – Veronika Remišová si myslí, že vládna kríza sa má ukončiť čo najskôr. „Nebudeme dávať žiadne ultimáta ani dátumy,“ dodala s tým, že sama strávila desiatky hodín na rokovaniach so šéfmi koaličných strán. 

15:16 – Juraj Šeliga sa ospravedlnil verejnosti za to, že desať dní sa musí prizerať na vládnu krízu. „Kľúčom k riešeniu krízy je Igor Matovič. On ako premiér zodpovedá za manažment vzťahov. Samozrejme, Richard Sulík, Boris Kollár ani strana Za ľudí sa nezbavujú zodpovednosti,“ dodal Šeliga s tým, že tým najzodpovednejším za súčasnú situáciu je aj podľa ústavy práve predseda vlády. Šeliga tvrdí, že „Matovič urobil aj dobré veci pre Slovensko“. Problémom sú však podľa neho hlavne politické vzťahy. Podpredseda strany upozornil aj na konšpirácie, ktoré sa budú podľa neho v najbližších dňoch šíriť. 

15:15 – Aj ministerka spravodlivosti dodáva, že nie je možné takto vládnuť ďalej. „Chceme iba jednu zmenu na vysokej pozícii. Verím, že to premiér ako štátnik zvládne a pôjdeme ďalej,“ povedala Mária Kolíková. 

15:14 – Strana Za ľudí žiada odchod premiéra Igora Matoviča, predčasné voľby považuje za najhoršiu možnosť. „Návrat Roberta Fica a Petra Pellegriniho by bol pre Slovensko katastrofou,“ povedala. 

15:12 – Predsedníčka Za ľudí tvrdí, že nie je súčasťou konfliktov, pre ktoré vznikla a prebieha vládna kríza. „My sme boli ticho a iba sme diplomaticky komentovali Igora Matoviča a Richarda Sulíka,“ dodala Veronika Remišová. Považuje za nezodpovedné predlžovať krízu.

Veronika Remišová.
Veronika Remišová. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

15:09 – Začína sa tlačová konferencia Veroniky Remišovej a ďalších členov strany Za ľudí o vládnej kríze. 

14:02 – Marek Krajčí je aj po troch hodinách jediným politikom z koalície, ktorý zareagoval na tlačovku Richarda Sulíka, na ktorej vyzval premiéra na odchod. Strana Za ľudí bude mať tlačovú konferenciu o 15.00 h, pravdepodobne ešte dnes budeme poznať závery z rokovania klubu OĽaNO.

13:26 – Najnovší prieskum AKO potvrdil dominanciu strany Petra Pellegriniho, ktorá by rok po voľbách získala podporu takmer 25 % všetkých voličov. Na druhom mieste by skončila Sloboda a Solidarita so ziskom 14,3 % preferencií, na treťom OĽaNO so ziskom 13,1 %. Matovičovo hnutie by malo oproti parlamentným voľbám v roku 2020 o polovicu menej percent. 

Odporúčané
Marcový prieskum AKO: Klesajú strany SaS aj OĽaNO, Kotleba by sa do parlamentu nedostal Marcový prieskum AKO: Klesajú strany SaS aj OĽaNO, Kotleba by sa do parlamentu nedostal 15. marca 2021, 13:21

13:15 – Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby čo najskôr odstúpil z funkcie. Jeho ďalšie zotrvanie na poste predsedu vlády označila za neudržateľné. Uviedla to v pondelok po tom, ako podobnú výzvu premiérovi adresoval vicepremiér a šéf koaličnej SaS Richard Sulík. Ten mu však dal ultimátum do budúceho týždňa.


„Igor Matovič nie je schopný vládnuť a musí skončiť na pozícii predsedu vlády ešte dnes,“ vyhlásila Bihariová. 

12:19 – Predseda SaS Richard Sulík nepovedal, či sa bude predlžovať núdzový stav. Ak návrh príde na stôl, SaS sa pri jeho podpore rozhodne na základe odôvodnenia. Vyplýva to z vyjadrení vicepremiéra Sulíka na pondelkovej tlačovej konferencii. Núdzový stav na Slovensku trvá do 19. marca.

12:00 – Dnes rokuje aj klub OĽaNO, na ktorom bude prítomný aj premiér Igor Matovič. Strana bude riešiť aj to, čo by mal predseda vlády po výzve Richarda Sulíka urobiť. Podľa Mareka Krajčího zatiaľ nie je na stole meno človeka, ktorý by mohol nahradiť Igora Matoviča.

11:40 – Na verejnú výzvu Richarda Sulíka reagoval odídenec zo strany Za ľudí Miroslav Kollár, ktorý sa rozhodol opustiť koalíciu práve pre spôsob vládnutia Igora Matoviča. Podľa neho je odchod súčasného predsedu vlády jedinou cestou. „Ak existuje politická cesta, ako ho zastaviť v ďalšej demontáži zvyškov súdržnosti krajiny, budem rád, ak sa ju podarí dotiahnuť. Teraz sú na ťahu exkolegovia z OĽaNO,“ píše Miroslav Kollár. 

11:31 – O 15.00 h bude mať tlačovú konferenciu strana Za ľudí. Predsedníčka Veronika Remišová už v nedeľu vyzvala Igora Matoviča a Richarda Sulíka na odchod z vlády. 


Tlačová konferencia strany Sloboda a Solidarita


11:30 – Richard Sulík povedal, že v prípade predčasných volieb si nevie predstaviť spoluprácu so Smerom ani s Hlasom.

11:26 – Igor Matovič už dostal od SaS výzvu na odstúpenie osobne. „Reakcia nebola taká, ako sme očakávali, preto tu dnes stojíme,“ dodal Sulík.

11:24 – Predseda SaS sa vracia k štvrtkovej tlačovke premiéra, kde Igor Matovič povedal, že Marek Krajčí odstúpi až v momente, keď sa na Slovensku začne očkovať Sputnikom. Podľa neho to nebola obyčajná tlačovka, ale moment, keď predseda vlády porušil ďalšiu dôležitú dohodu. 

11:20 – Richard Sulík potvrdil, že súhlasí aj s výmenou svojej hlavy za hlavu Igora Matoviča. 

11:18 – Richard Sulík tvrdí, že vláda pracuje naďalej, je však na iných ľuďoch, aby zvolávali koaličnú radu a rokovanie vlády. 

Richard Sulík
Zdroj: TASR – Pavel Neubauer

11:09 – Predseda SaS pripomína, že ak by jeho strana odišla z vlády, neznamenalo by to predčasné voľby, pretože Za ľudí, OĽaNO a Sme rodina by mali dosť poslancov. „Všetci poslanci by hlasovali proti predčasným voľbám,“ dodal Sulík. O prípadnom odchode z vlády SaS rozhodne 22. marca na republikovej rade. Minister hospodárstva požiadal o stretnutie prezidentku Zuzanu Čaputovú, následne bude informovať o ďalších krokoch.

11:08 – Richard Sulík sa pripojil k výzve Veroniky Remišovej a vyzval predsedu vlády na odchod z funkcie. Ponúkol svoju pozíciu a myslí si, že najlepšie by bolo, keby všetci predsedovia strán dali od vládnutia ruky preč.

Strana SaS súhlasí s tým, že post premiéra patrí hnutiu OĽaNO.

11:05 – Richard Sulík považuje za „fakt, ktorý vidí každý“, že Igor Matovič manažérsky nezvláda riadenie štátu. Dodáva, že Igor Matovič nedodržiava dohody o neútočení. „Dohody s Igorom Matovičom neplatia, on svoju povahu nezmení,“ dodal. 

11:04 – „Nebol plán, ako proti pandémii bojovať, a keď sme ho na žiadosť Igora Matoviča vytvorili, poslal nás s ním do Mongolska,“ spomína Richard Sulík a vymenúva chyby, ktoré podľa neho predseda vlády spravil pri riadení pandémie. „Je v konflikte s prezidentkou, so starostami a s primátormi, s médiami aj s veľkou časťou občanov,“ dodáva. 

11:02 – Richard Sulík začal tlačovú konferenciu slovami o tom, akí boli v minulosti s Igorom Matovičom kamaráti. „Vo voľbách Igor zahviezdil a ja som mu to prial,“ hovorí šéf SaS. Ďalej prechádza na kritiku spôsobu riadenia štátu Igorom Matovičom. Podľa neho sa to vládnutie dá opísať slovom chaos. 

11:00 – O malú chvíľu sa začína tlačová beseda SaS. 

10:49 – Vládne hnutie OĽaNO sa ospravedlňuje za svoj podiel na koaličnej kríze, je proti predčasným voľbám. Koaličné rokovania podľa hnutia pokračujú a rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo. V pondelok má rokovať poslanecký klub OĽaNO „s cieľom uchovať funkčnosť NR SR“.


„Hnutie OĽaNO je proti predčasným voľbám, pretože pristupujeme s veľkým rešpektom k požiadavke voličov, ktorí žiadajú očistenie Slovenska od korupcie a zneužívania moci,“ píše sa v oficiálnom stanovisku. 

10:14 – Tlačovú konferenciu predsedu SaS očakávame o 11.00 h.

10:06 – Posledný status, ktorý Igor Matovič napísal na Facebooku, je z konca minulého týždňa. Podľa informácií médií nie je vylúčené, že súčasťou rokovaní je aj podmienka, aby predseda vlády nekomentoval situáciu na sociálnej sieti, ako to má vo zvyku. 

10:00 – Richard Sulík bude mať o hodinu tlačovú konferenciu, na ktorej oznámi ďalší postup. Keďže sa včera s Matovičom nedohodli, očakáva sa, že môže prísť s konkrétnymi verejnými požiadavkami alebo s ultimátom pre predsedu vlády. 

9:41 – Zatiaľ nie je isté, kto by mal byť novým ministrom zdravotníctva, najviac sa skloňujú dve mená. Mareka Krajčího môže nahradiť súčasný štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva Peter Stachura. Ten sa na Slovensko vrátil vlani po 16 rokoch, počas ktorých pôsobil v rakúskych a nemeckých nemocniciach.


Do úvahy prichádza aj manažér Marcel Klimek. „Viac ako desať rokov som pôsobil ako manažér a prokurista v bankovníctve. Podieľal som sa na reštrukturalizácii najväčších slovenských firiem, ako boli VSŽ, Nafta Gbely alebo Slovnaft,“ píše o sebe na svojej stránke. 

9:30 – Igor Matovič naposledy verejne vystúpil ešte pri avizovaní demisie Mareka Krajčího, ktorú podmienil rozbehnutím očkovania neregistrovanou vakcínou z Ruska, aby koaliční partneri nebrzdili vakcináciu. Krajčí napokon podal demisiu z vlastnej iniciatívy v piatok, keď sa stretol aj s prezidentkou. 

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb, výzvy na odchod Matoviča a Sulíka, či na ich zmierenie. SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy.

Matovič
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

9:22 – Veronika Remišová ešte včera listom vyzvala Igora Matoviča a Richarda Sulíka na odchod z koalície s cieľom upokojiť situáciu. Šéf SaS odmietol jej požiadavku komentovať.

8:51 – Predčasné voľby v nedeľných diskusiách pripustili Milan Krajniak zo Sme rodina aj Veronika Remišová zo strany Za ľudí. Obaja tvrdia, že pád vlády hrozí v prípade, že sa Igor Matovič a Richard Sulík nedohodnú.

Kríza vo vláde Igora Matoviča (OĽANO) prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi premiérom Matovičom a šéfom SaS a vicepremiérom Richardom Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal. OĽANO tvrdí, že požiadavky na rekonštrukciu vlády jeho odchodom splnilo.

Odporúčané
Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor) Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor) 14. marca 2021, 12:30



Späť
Zdieľať
Diskusia