Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2021, 20:13
Čas čítania 0:36
Kamila Šebestová

Umelec predal na prestížnej aukcii virtuálne dielo za 69 miliónov dolárov

Umelec predal na prestížnej aukcii virtuálne dielo za 69 miliónov dolárov
Zdroj: LinkedIn / Beeple
NEWS UMENIE
Uložiť Uložené

Aukcia Christie's prvýkrát povolila platbu v kryptomene.

Virtuálne meny naberajú na sile. Mnohým umelcom zmenili život a priniesli nečakaný zisk. Jedným z nich je aj talentovaný Beeple alebo Mike Winkelmann.

Doteraz pomerne neznámy umelec predával svoje kúsky najviac za sto dolárov. Teraz na svojom umení zbohatol o 69,3 milióna amerických dolárov, čo je podľa portálu CNBC zatiaľ najvyššia suma za digitálne dielo.

Koláž s názvom Everydays – The First 5000 Days sa skladá z autorových príspevkoch zverejnených od roku 2007. Vydražila sa včera v aukčnej sále Christie's, ktorá prvýkrát akceptovala platbu v kryptomene. 

NFT art od Beeple.
NFT art od Beeple. Zdroj: LinkedIN/Martin Harbech

Jeho reakcia na tento predaj bol tweet s dvoma slovami: 

„Holy f*ck.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený beeple (@beeple_crap)

Ošiaľ spôsobený kryptomenami pokračuje a s ním aj nárast popularity digitálneho umenia a súm, aké sú zaň jeho obdivovatelia ochotní dať. Slovenskému umelcovi Wugabovi sa pomocou kryptomeny podarilo zviditeľniť maľbu hada vytvorenú v programe Skicár, za ktorú mu ponúkajú už 735 dolárov. 

Podľa portálu cryptopotato.com, jeden z deviatich najvzácnejších tzv. CryptoPunkov len za tri roky narástol z kúpnej hodnoty 15 000 $ na predajnú cenu 8 miliónov dolárov. Virtuálny priestor momentálne zaznamenáva niekoľkomiliónové obraty. 

Odporúčané
Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ 8. marca 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia