Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2021, 13:57
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Slovenskí lyžiari porušujú poriadok v národných parkoch. Lyžujú aj snowboardujú načierno

NEWS
Uložiť Uložené

Národný park Malá Fatra upozorňuje na novú záľubu fanúšikov zimných športov, ktorí sa venujú lyžovaniu, aj v najprísnejšie chránených častiach prírody.

V Národnom parku Malá Fatra mnohí ľudia praktizujú lyžovanie vo voľnom teréne aj napriek tomu, že nejde o miesta vyhradené na zimné športy. Národný park na svojej oficiálnej stránke upozorňuje, že skialpinisti a snowboardisti porušujú poriadok, riskujú život a zároveň svojm pohybom rušia zákonom chránené živočíchy. 

„Najhoršie sú na tom tetrov hoľniak a tetrov hlucháň. Tieto druhy mali v minulosti na území NP Malá Fatra priestor nielen na zimovanie, ale v jarnom období aj na tok. Dnes vieme, že ich počet dramatický klesá a jednou z príčin je aj freeride, teda voľné lyžovanie lesom,“ upozorňuje Národný park Malá Fatra. V minulosti sa už stalo, že lyžiarska stopa prešla tesne vedľa medvedieho brlohu schovaného pod snehom.

Domov
Zdieľať
Diskusia