Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 16:11
Čas čítania 1:03
Daniel Mikolášik

Análne výtery na Slovensku zatiaľ nehrozia. Laboratóriá však zvažujú tieto nové spôsoby testovania na COVID-19

NEWS
Uložiť Uložené

Obyvatelia Slovenska by sa mohli testovať prostredníctvom kloktania, odberu vzorky zo sliny či žuvania pripraveného tampónu.

Členovia Asociácie súkromných laboratórií (AsLab) začali s testovaním viacerých možností odberu vzorky na testovanie prítomnosti ochorenia COVID-19. Uviedol to prezident asociácie, ktorá združuje spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia a Synlab, Vladimír Ježík.

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44


„Okrem odberov pomocou kloktania ide o možnosti odberu vzorky zo sliny či žuvania pripraveného tampónu. Tieto formy testovania sú v súčasnosti v testovacej fáze, pričom po jednotlivých odberoch vždy nasleduje klasické laboratórne PCR testovanie,“ priblížil. 

Ako dodal, po ukončení testovacej fázy a vyhodnotení výsledkov budú súkromné laboratóriá vedieť nové formy testovania ponúknuť aj verejnosti. AsLab predpokladá, že o ne bude veľký záujem.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Napríklad česká nemocnica Agel Ostrava - Vítkovice už v testovacej prevádzke ponúka možnosť testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu zo slín, podmienkou je však aj testovanie PCR testom.


Podobný krok zvažuje aj rezort zdravotníctva. „Chceme vyjsť v ústrety našim obyvateľom maximálne. Tak, ako ide dopredu systém testovania, rôzne testy, tak sa budeme snažiť to sprístupňovať našim ľuďom, aby mali čo najvyšší benefit,“ povedal minister Marek Krajčí.

Análne výtery u nás zatiaľ nehrozia

Domov
Zdieľať
Diskusia