Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 5:42
Tímea Krauszová

Zákaz take away alkoholu či silvestrovský program aj s ohňostrojom online. Ako bude vyzerať posledná noc v roku 2020 na Slovensku?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, ako napokon krajské mestá rozhodli o silvestrovských programoch. Budeš sa mať kde zabaviť?

Koronavírus zmenil všetko, vrátane koncoročných osláv. Oslovili sme krajské mestá s otázkou, či vôbec organizujú silvestrovské oslavy a v akej forme. V jednej veci sa zhodli všetci: ohňostroje tento rok nebudú.

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2019 na Hlavnej ulici v Košiciach. Tento ohňostroj odpaľovali zabávajúci sa návštevníci.
Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2019 na Hlavnej ulici v Košiciach. Tento ohňostroj odpaľovali zabávajúci sa návštevníci. Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Niektoré mestá nemali ohňostroj už minulý rok – v solidarite s mestom Prešov venovali ušetrené peniaze na pomoc ľuďom z bytovky, v ktorej vybuchol plyn. Dokonca sme našli aj mesto, ktoré ohňostroj zrušilo pre enviromentálne dôvody a z rešpektu voči zvieratám. Nahradiť ho chceli ohňovou šou, no pandémia koronavírusu im prerušila plány.

Aktuálne opatrenia v niektorých mestách rozšírili o zákaz predaja alkoholu na priamu konzumáciu, zrušili vianočné trhy a vymysleli online zábavu pre svojich obyvateľov. Na dodržiavanie pravidiel budú počas poslednej noci v roku dohliadať policajti.

Odporúčané
Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám? Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám? 28. decembra 2020, 11:59

Rušia sa ohňostroje aj sprievodný program

Ohňostroj v hlavnom meste nebude, informoval primátor Matúš Vallo. „Na Silvestra vás obvykle pozývame do centra mesta na polnočný ohňostroj. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sme sa tento rok rozhodli ohňostroj zrušiť,“ napísal na Facebooku.

Stretnutie množstva ľudí by bolo nebezpečné a podľa slov primátora by navyše ohňostroj mohol byť zlým signálom mrhania mestskými peniazmi v čase krízy. Počas Silvestra budú na poriadok dohliadať mestskí aj štátni policajti. Môžeš dostať pokutu za nenosenie rúška či účasť v skupinke, kontrolovať budú aj gastropodniky

„Za neprekrytie horných dýchacích ciest môžu mestskí policajti uložiť sankcie. Vzhľadom na to, že núdzový stav bol predĺžený, naďalej trvá zákaz vychádzania a mestskí policajti budú kontrolovať aj prípadné zhromažďovanie sa väčších skupín ľudí. Taktiež v prípade nerešpektovania zákazu otvorenia podnikov budú postupovať v zmysle platných právnych predpisov. Kontrolovať sa budú priebežne aj verejne prístupné miesta, na ktorých je v hlavnom meste zakázané požívanie alkoholických nápojov,“ znie stanovisko mesta.

Vallo vyzval Bratislavčanov k zodpovednosti a spolupatričnosti. Silvestra by mali podľa neho stráviť v úzkom kruhu najbližších, upozornil aj na obmedzené kapacity v zdravotníctve. Okrem toho platí v hlavnom meste aj zákaz používania zábavnej pyrotechniky. Hliadkujúci policajti podľa slov primátora „k prejavom nezodpovedného správania nebudú zhovievaví“.

K tomu, aby ľudia nepoužívali pyrotechniku počas silvestrovskej noci, prosí občanov aj bratislavská ZOO. Nebezpečné môžu byť nielen svetlice, petardy či delobuchy, ale aj tzv. lampióny šťastia. „Stres a úzkosť vyvolané ohňostrojmi pôsobia aj na trávenie, čoho následkom môžu byť nepríjemné zažívacie problémy,“ hovorí Zuzana Chalupová z oddelenia a marketingu ZOO. Každoročne vraj majú takto kvôli silvestrovským zábavám problémy nosorožce, kengury, antilopy či žirafy.

V panike a strachu zvyknú zvieratá zaútočiť aj na vlastných, v bratislavskej ZOO už takto jedna antilopa poskákala po svojom mláďati, k útokom došlo aj medzi šimpanzami. 

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2020 v Bratislave.
Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2020 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Silvestrovský ohňostroj v Trnave, ktorý býva vďaka rovinatému terénu mesta vidieť do širokého okolia, tento rok oblohu nerozjasní. Mesto Trnava sa rozhodlo koncoročnú atrakciu nezorganizovať, dôvodom sú podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej opatrenia voči koronavírusu: nechcú vytvárať podmienky pre stretávanie sa. Tento rok na hlavnom námestí preto neboli ani tradičné vianočné trhy.

„Od ohňostrojov sme, predovšetkým z environmentálnych dôvodov, postupne upúšťali už v minulých rokoch, vlani sme organizovali iba detský ohňostroj o 18. hodine,“ napísala nám Majtánová. „Pripravujeme však online stream novoročného koncertu chrámovej hudby.“ Ten bude v piatok, 1. januára 2021 o ôsmej večer.

V Nitre platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, výnimkou sú štyri hodiny na prelome rokov. Mesto však ohňostroj organizovať nebude – zrušili ho už v roku 2019. Chceli tak chrániť ľudí, zvieratá, ale aj životné prostredie.

Zatiaľ čo minulý rok sa Nitrančania mohli rozlúčiť s uplynulým rokom na Svätoplukovom námestí, kde mesto zorganizovalo silvestrovskú tancovačku, kultúrny program tento rok nechystajú. „Silvestrovský program nechystáme, pretože platia opatrenia, ktoré znemožňujú konanie akýchkoľvek podujatí, ktoré predpokladá zhromažďovanie občanov,“ povedal nám hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Hoci krajské mestá ohňostroj rad-radom zrušili, v niektorých menších mestách predsalen bude. Napríklad v Kežmarku tradičnú pyrotechniku využijú naplno. Súčasťou koncoročných osláv bude krátky kultúrny program, odpočítavanie a novoročný príhovor primátora Jána Ferenčáka. Celé to budú vysielať online. 

Domov
Zdieľať
Diskusia