Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2020, 9:31
Čas čítania 6:23
Lukáš Čelka

Primár: „Nebyť ochoty a odhodlania zdravotníkov, ktorí pracujú na úkor vlastného zdravia, by nemocnice už skolabovali." (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

„Niekedy sa cítim ako bežec cez prekážky, ktoré hádže pod nohy zdravotníkom súčasná vláda.“

Milan Kulkovský je primár, ktorý sa už dlhšie verejne vyjadruje k téme COVID-19 a k fungovaniu nemocníc počas pandémie prostredníctvom svojho blogu. Napriek tomu, že zdieľa len oficiálne potvrdené informácie, niektorí ľudia označili jeho blogy za hoax a konšpirácie a spravili z neho „propagandistu vymyslenej pandémie“. 

Nakoľko Milan pracuje priamo v nemocnici, vie najlepšie povedať, aká je v nej skutočná situácia a vie zhodnotiť aj pripravenosť nemocníc na pandémiu. Toto všetko sme s ním v rozhovore rozobrali.

Odporúčané
Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky 20. novembra 2020, 9:28
V tomto článku si prečítaš:
  • Aký človek označil jeho blog za hoax
  • Aká je aktuálna situácia v nemocniciach
  • Aká je pripravenosť nemocníc k počtom pozitívnych pacientov
  • Kvôli čomu primár tvrdí, že lekárom hádže súčasná vláda polená pod nohy
  • Ako sa zabezpečuje chod oddelenia, keď je veľká časť jeho zdravotníckeho personálu testovaná pozitívne
  • Kde je podľa primára tá hranica, keď veľký nápor pozitívnych pacientov na COVID-19 slovenské nemocnice už nezvládnu
  • Akou formou by sa mal liečiť doma pozitívny pacient na COVID-19, ktorého zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu

Ako dlho už pracujete ako lekár?

 Na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine som promoval v roku 2009. Odvtedy pracujem na internom oddelení NsP Považská Bystrica. Primárom som 5 rokov.

Čo bol pre Vás prvý podnet na to začať písať osobný blog a kedy ste svoj prvý blog napísali?

Písaniu blogov sa venujem už niekoľko rokov. Vždy som rád písal, už na základnej škole sme so spolužiakmi založili časopis o prírode, ktorý sme čítali asi štyria. Neskôr som založil občasník Tvrdošín Inak, ktorý bol opozíciou voči tamojším mestským novinám.

„Zvykol som si na to, že som platený USA, pánom Sorosom, výrobcami vakcín, že som fašistický liberál, táraj a trdlo.“ 

Po dlhšej pauze som intenzívnejšie začal písať opäť minulý rok. Osobný blog na sociálnej sieti som založil tento rok na jar, keďže som ho chcel oddeliť od môjho osobného profilu.

Primár Milan Kulkovský: „Niekedy sa cítim ako bežec cez prekážky, ktoré hádže pod nohy zdravotníkom súčasná vláda.“ (Rozhovor)
Zdroj: Facebook / Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica

S akými ohlasmi na váš blog sa stretávate?

Myslím, že môžem s kľudným svedomím povedať, že väčšina z tých, ktoré vnímam, sú pozitívne. Pravdaže, človečina je o viacerých chutiach, a preto nie každému môžu moju názory vyhovovať. Niektorí súhlasia s názorom, no prekáža im môj sarkazmus a pokusy o vtip. Takzvaný hate k blogom a aktivite na sociálnych sieťach patrí.

Zvykol som si na to, že som platený USA, pánom Sorosom, výrobcami vakcín, že som fašistický liberál, táraj a trdlo. Najmenej mojich sympatizantov mám v skupine nosiacej zelené tričká a milujúcej číselné symboly.

V minulosti niekto aj Váš blog nahlásil a označil ho za hoax. Prečo si myslíte, že ľudia v dnešnej dobe ešte vôbec uvažujú nad tým, že celá pandémia je vymyslená?

Áno, bol to práve prívrženec už spomínanej „zelenej” skupiny. Reakciou na toto negatívne hodnotenie bolo asi sto pozitívnych v priebehu pár hodín. Ak niekto verí, že koronavírus sa šíri 5G sieťou, že očkovanie vedie k čipovaniu a že univerzálnym liekom je vodka,

nemôže predsa veriť tomu, čo píšem ja.

To, čo je pre neho pravdou, je pre mňa hoaxom, logicky to platí aj naopak. Som teda rád, že má táto skupina ľudí nezdieľa, i keď viac ignorácie z ich strany a menej neurotických komentárov by som pravdaže ocenil.

„Mám obavy, že niektoré kroky vlády spôsobia po ukončení pandémie odchod ďalších zdravotníkov. Mnohí vyhoreli, stratili motiváciu pracovať, nechcú byť súčasťou kolabujúceho systému.“ 
 

A prečo považujú pandémiu za vymyslenú? Neviem, nedokážem to pochopiť, keďže dôkazov o jej existencii je viac než dosť. Veľké množstvo ľudí je ľahko zmanipulovateľných. Nie sú schopní kriticky myslieť. Sú to tiež voliči. Takí, ktorí pre rozhodnutie koho voliť nepotrebujú počuť reálny program.

Stačia im príbehy o hrdinoch, vlastenecké údery do hrude, vyselektovanie nepriateľa, ktorý ich reálne neohrozí (LGBT komunita, „slniečkári”, migranti, Čaputová, atď…) a prísľub lepšieho života, v ktorom z vody bude víno a chlieb sa bude množiť mitózou. Ak ich je okolo 10 % stojí za to, aby predseda hnutia s dvoma vysokými školami zo seba urobil hlupáka a rozprával o diablových číslach. Za tie volebné milióny to stojí.

Ako by ste zhodnotili momentálnu pandemickú situáciu z pohľadu lekára? Ako je na tom Slovensko?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91382 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je aktuálna situácia v nemocniciach
  • Aká je pripravenosť nemocníc k počtom pozitívnych pacientov
  • Kvôli čomu Milan tvrdí, že lekárom hádže súčasná vláda polená pod nohy
  • Ako sa zabezpečuje chod oddelenia, keď je veľká časť jeho zdravotníckeho
  • personálu testovaná pozitívne
  • Kde je podľa Milana tá hranica, kedy veľký nápor pozitívnych pacientov na COVID-19 slovenské nemocnice už nezvládnu
  • Akou formou by sa mal liečiť doma pozitívny pacient na COVID-19, ktorého zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu
Domov
Zdieľať
Diskusia