Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2020, 20:13
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš

Dobrovoľníci sa pri testovaní najnádejnejšej vakcíny proti koronavírusu cítili ako po ťažkej opici

NEWS PFIZER VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nádejná vakcína od Pfizeru má vedľajšie účinky. Dobrovoľníci sa cítili ako po opici, mali horúčku aj svalovicu.

Dobrovoľníci testujúci vakcínu na COVID-19 od Pfizeru hovoria o vedľajších účinkoch. Cítili sa vraj ako „po opici“, mali však aj horúčku a bolesti svalov. Ide práve o vakcínu, ktorá je momentálne najnádejnejšou spomedzi všetkých na svete. 

Klinických testov sa zúčastnilo takmer 44-tisíc dobrovoľníkov zo šiestich amerických štátov. Niektorí dostali skutočnú vakcínu, iní placebo. Teraz sa ozývajú médiám práve tí, ktorí podľa všetkého mali skúsenosť so skutočnými účinkami vakcíny, ktorá  zaznamenala 90 % úspešnosť počas testovania na ľuďoch, ktorí nikdy predtým ochorenie neprekonali.

Dobrovoľníci pre médiá uviedli, že vedľajšie účinky obnášali napríklad aj stavy, aké mávajú ľudia ráno po vypití príliš veľkého objemu alkoholu. Na túto nečakanú zdravotnú komplikáciu sa sťažovali podľa The Sun a ďalších médií napríklad Glen Deshields, 44-ročný rodák z Austinu v Texase.

45-ročná žena z Missouri Carrie povedala, že si prešla bolesťami svalov, hlavy aj horúčkou. Keďže ide o vakcínu, ktorú je potrebné užiť v dvoch dávkach, práve druhá jej údajne spôsobila ešte väčšie zdravotné komplikácie. 

Odporúčané
Slovensko má zabezpečených 2,44 milióna dávok vakcín proti Covid-19. Nezaplatíš za ňu ani cent, vyhlásil minister Krajčí Slovensko má zabezpečených 2,44 milióna dávok vakcín proti Covid-19. Nezaplatíš za ňu ani cent, vyhlásil minister Krajčí 11. novembra 2020, 20:09

Slovensko má zabezpečených 2,44 milióna dávok

Táto vakcína bude v prípade spustenia komerčnej distribúcie dostupná aj pre Slovákov, a to úplne zadarmo. Prerozdeľovací mechanizmus Európskej únie nám podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zabezpečí 2,44 milióna dávok vakcín a to hneď, keď bude očkovacia látka k dispozícii.

 „Hneď, ako vakcína bude k dispozícii v Európskej únii, aj Slovensko spolu s ostatnými krajinami dostane alikvotnú čiastku tak, ako je to dohodnuté v prerozdeľovacom mechanizme,“ ozrejmil minister. 

Domov
Zdieľať
Diskusia