Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2020, 20:09
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

Slovensko má zabezpečených 2,44 milióna dávok vakcín proti Covid-19. Nezaplatíš za ňu ani cent, vyhlásil minister Krajčí

NEWS SLOVENSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Slovensko si celkovo zakontrahovalo viac ako 17 miliónov vakcín od šiestich rôznych výrobcov.

Slováci sa nemusia obávať, že by sme sa nedostali k chystanej vakcíne proti koronavírusu. Prerozdeľovací mechanizmus Európskej únie nám podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zabezpečí 2,44 milióna dávok vakcín a to hneď, keď bude očkovacia látka k dispozícii, informuje Denník N.

Slovensko vakcína
Zdroj: TASR

„Hneď, ako vakcína bude k dispozícii v Európskej únii, tak aj Slovensko spolu s ostatnými krajinami dostane alikvotnú čiastku tak, ako je to dohodnuté v prerozdeľovacom mechanizme,“ ozrejmil minister. Toto vyjadrenie prišlo po tom, čo firma Pfizer v spolupráci so spoločnosťou BioNTech oznámili, že ich vakcína proti Covid-19 dosiahla v klinických testoch až 90-percentnú úspešnosť.

Za vakcíny si Slováci nebudú musieť zaplatiť ani cent, pretože budú bezplatné, bez doplatkov a ako avizoval už skôr premiér aj samotný minister, vakcinácia nebude povinná. Je teda na osobnej zodpovednosti obyvateľov, aby sa prišli dať zaočkovať. Dohromady máme pritom zakontrahovaných až 17 miliónov vakcín od šiestich rôznych výrobcov, a tak sa nespoliehame len na úspech jedného z kandidátov.

Odporúčané
Majitelia výrobcu prvej úspešnej vakcíny na Covid-19 sú deti tureckých migrantov z Nemecka. Dnes má ich firma hodnotu 20 miliárd Majitelia výrobcu prvej úspešnej vakcíny na Covid-19 sú deti tureckých migrantov z Nemecka. Dnes má ich firma hodnotu 20 miliárd 10. novembra 2020, 22:16

Nejde o žiadny zvláštny krok, pretože podľa ministra si takto krajiny objednali viac dávok vakcín, ako budú skutočne potrebovať. V prípade, že dopyt po vakcínach v jednotlivej krajine ustúpi, alebo sa ľudia dostatočne preočkujú, bude môcť štát vakcíny ponúknuť ostatným krajinám pomocou bazáru.

Domov
Zdieľať
Diskusia