Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2020, 16:51
Čas čítania 1:21
Tímea Krauszová

V Maďarsku chcú zakázať adopcie párom rovnakého pohlavia. Opäť navrhujú zmeniť ústavu

NEWS LGBT+ MAĎARSKO
Uložiť Uložené

Novela ústavy je súčasťou viacerých zákonných zmien, ktoré sú zjavne cielené proti skupine LGBTI.

Vláda Viktora Orbána už desať rokov systematicky mení nielen zákony, ale aj maďarskú ústavu tak, aby to sedelo do ideológie vládnej strany Fidesz. Najnovšou navrhovanou zmenou by mohli prakticky zakázať párom rovnakého pohlavia adoptovať si dieťa. Doteraz to bolo možné, ak jeden z nich o adopciu požiadal, hoci homosexuálne manželstvá sú v krajine protizákonné. Píše BBC.

Odporúčané
V Maďarsku zakázali registráciu zmeny pohlavia. Slovensko je k právam LGBTI komunity ešte tvrdšie V Maďarsku zakázali registráciu zmeny pohlavia. Slovensko je k právam LGBTI komunity ešte tvrdšie 20. mája 2020, 11:27

Matka je žena, otec je muž

Návrh na úpravu ústavy obsahuje doložku, podľa ktorej je „matkou žena a otcom je muž“, pričom len manželské páry by po novom mali právo adoptovať si dieťa, pretože „manželstvo je základom pre rodinu“. Manželstvo medzi ľuďmi rovnakého pohlavia je v Maďarsku protizákonné. Návrh je z pera pravicovej strany Fidesz a na prerokovanie do parlamentu ho zaslali v utorok večer.

Ústava by po novom vyžadovala, aby deti vychovávali v zmysle kresťanského výkladu pohlaví a rodových úloh. Vraj takto zabezpečia vzdelávanie, ktoré je v súlade s maďarskými hodnotami a kresťanskou kultúrou, ktorá je vraj základom krajiny.

Ľudskoprávne organizácie návrh ostro kritizujú a hovoria, že načasovanie návrhu nie je náhodné. V čase pandémie a opatrení, ktoré obmedzujú pohyb ľudí a zakazujú zhromažďovať sa, je nemožné voči nemu protestovať. „Tento návrh obmedzuje zákonné práva a je v rozpore so základnými ľudskými právami v medzinárodnom aj európskom kontexte,“ hovoria zástupcovia Háttér Társaság, organizácie, ktorá bojuje za ľudské práva.

Odporúčané
V Afrike žije záhadný kmeň Maďarov, ktorý objavili po 400 rokoch: ako sa dostali Magyarabovia od Dunaja až k Nílu? V Afrike žije záhadný kmeň Maďarov, ktorý objavili po 400 rokoch: ako sa dostali Magyarabovia od Dunaja až k Nílu? 17. januára 2024, 12:30

V prípade, že návrh na zmenu ústavy schvália, do platnosti vstúpi v januári 2021. Mnohé organizácie kritizujú, že vôbec túto tému vláda rieši v čase pandémie. Maďarsko je podľa Independent treťou najviac zasiahnutou krajinou v Európe, pričom momentálne majú soft lockdown, ktorý má trvať 30 dní. 

Novela ústavy je súčasťou viacerých zákonných zmien, ktoré sú zjavne cielené proti skupine LGBTI. Napríklad v máji tohto roku v Maďarsku zakázali transrodovým ľuďom zmeniť si oficiálne pohlavie, ktoré majú v doklade totožnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia